Gyurkity Péter

Késik a 64 bites Windows megjelenése

A Microsoft szóvivője bejelentettee, hogy ismételten elhalasztották a 64 bites AMD processzorokat támogató Windows operációs rendszer megjelenését, valamint a Windows Server 2003 első átfogó frissítését.

A szóvivő elmondása szerint a Windows Server 2003 Service Pack 1, a Windows Server 2003 for 64-bit Extended Systems és a Windows XP 64-bit Edition for 64-bit Extended Systems még az idei év végére elkészül, de az új operációs rendszerek előreláthatólag csak a következő év első felében kerülnek kereskedelmi forgalomba.

A késedelem nemcsak az AMD-t érinti érzékenyen, hanem az Intelt is, amely gyakorlatilag lemásolta a rivális processzorgyártó 64 bites megoldását. Nathan Brookwood, az Insight 64 elemzője szerint ugyanakkor az Opteron optimalizált operációs rendszer nélkül is felveszi a küzdelmet az Intel Xeon processzoraival. "Az Opteron 32 bites környezetben is kiváló teljesítményt nyújt, és gyakorlatilag az egyetlen alternatíva a Xeonnal szemben" - jelentette ki Brookwood. Hozzáfűzte, hogy a csúszás egyedül a Linuxnak kedvez, mivel már számos disztribútor kínálatában elérhető az operációs rendszer 64 bites változata, és az újabb késedelem könnyen a Linux felé fordíthatja azokat, akik számára fontos a nagyobb teljesítmény.

A Microsoft közleménye ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a csúszás a vásárló érdekeit szolgálja, és a szoftveróriás fejlesztői mindent megtesznek annak érdekében, hogy még a fejlesztés alatt kiküszöböljék a felmerülő problémákat. A redmondi cég nem először halasztotta el az operációs rendszer megjelentetését. Az eredeti elképzelés szerint a 64 bites processzorokat támogató Windows még az év elején a boltok polcaira került volna, de a Microsoft - az operációs rendszer második javítócsomagjával együtt - többször is kénytelen volt elhalasztani a premiert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • htmm #10
    Azert egy BeOSt beallitani (altalanos dolgokra gondolok) nem olyan nagy ugy. Szerintem semmivel sem nehezebb, mint mondjuk egy winxpt. Irom ezt Zeta alol. :-)
  • NEXUS6 #9
    Marhára nem vagyok azzal elégedett, amit a M$ oprendszerek alatt összebohóckodik, de néha az az érzésem van a linux-al, hogy ha csak ez az alternativa van, akkor Biligyerek már győzőtt is.

    Legfeljebb hagy egy kis részesedést a pingvinnek, nehogy azt mondják rá, hogy egyeduralkodó a piacon, pedig dehogynem.

    Az Átlag Ákos számára a Linux egyszerűen nem alternatíva.

    A múltkor jáccottam egy kicsit egy ingyenes BeOS próba vezióval. Na az fehérembenek való.
    Kár, hogy kinyírták.
  • Athlon64 #8
    Teljesen eggyetértek veled!
    Én is probáltam a linuxot, tetszett is, de a rendszerbeállításos dolgok már eléggé bonyolúltak!
    Meg marhára hiányoltam a C: D: a: stb. meghajtó jelölést, helyette könyvtárak... de ezt még meg lehet szokni.
  • NEXUS6 #7
    Otthoni felhasználásra amúgy milyen ultimate előnyökkel kecsegtet a 64 bit?

    Csak nekem van az a véleményem, hogy gyak semmilyennel.

    Valamint: kés, villa, olló, Linux, gyerek kezébe nem való!
  • NEXUS6 #6
    "A Microsoft közleménye ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a csúszás a vásárló érdekeit szolgálja, és a szoftveróriás fejlesztői mindent megtesznek annak érdekében, hogy még a fejlesztés alatt kiküszöböljék a felmerülő problémákat."

    Ja, igy is lehet mondani, meg úgy is, hogy még dolgozni kell rajta, nehogy bebukjunk vele.
  • arty #5
    opteron helyett ?? :D mar mert lenne valaki ekkora okor? :D

    sztem az intel keze van a dologban... ket ekkora ceg ne lenne haver? ;)

    egyertelmuen nagy huzas lett volna, ha a 64bites os ala csak az amdnek van procija ... hat, jovore lesz az intelnek is :) attol most tekintsunk el, hogy az mekkora eg szakadek is lesz... (xeon ugye...)
  • h4x0r #4
    Hagyjuk az x86-os archot. Ugy kezd szetcsuszni, ahogy van.

    Kulonbenis Linux rulz
  • k0zi #3
    Jah otthoni usereknek bravó.
  • Pheel #2
    "az újabb késedelem könnyen a Linux felé fordíthatja azokat, akik számára fontos a nagyobb teljesítmény"

    Aki számára fontos a nagyobb teljesítmény, az inkább Xeont vesz...
  • k0zi #1
    Na akkor még várnom kell mire lesz új OS-em :|