Hunter

Sikeres tesztet tud maga mögött a robotbombázó

Az Edwards Légitámaszponton egy kísérleti repülés során egy robotrepülőgép sikeresen bombát dobott egy teherautóra, ami újabb lépést jelent afelé a technika felé, melytől az Egyesült Államok hadserege egy napon a veszélyes harci küldetésekben az emberi pilótákat felváltó gépet remél.

A Boeing X-45 jelű prototípusa emberi felügyelettel, de pilóta nélkül szállt fel a sivatagi bázisról, nyitotta ki bombakamrájának ajtait és egy 113 kilogrammos Small Smart Bomb típusú bombát dobott le, majd leszállt. A töltet nélküli bomba centiméterekre csapódott be az eltalálandó teherautótól - jelentette be a Boeing - hozzátéve, hogy ha a bomba tartalmazott volna robbanóanyagot, akkor a célpont megsemmisült volna.


"Egyértelműen hatalmas lépés volt számunkra ez a teszt. Ezzel egy ember nélküli repülőgép fegyverkezelési képességeit bizonyítottuk" - mondta Rob Horton, a vasárnap lezajlott repülés irányítója a Boeing részéről. "A videofelvételen jól látható, ahogy a fegyver zuhan és a hatalmas porfelhő, ami megrázza a teherautót."

Az X-45A-t előprogramozták a célpont koordinátáival, pályája igazgatásához a GPS rendszert használták. Horton, aki 130 kilométerre ült a célponttól, engedélyezte a robotrepülőnek a bomba 10.700 méteres magasságból, óránkénti 711 kilométeres sebesség mellett történő ledobását. A hadsereg ilyen repülőgépeket szeretne bevetni a legveszélyesebb küldetésekben, mint az ellenséges radarok és a föld-levegő rakétatelepek bombázásában, így tisztítva meg az utat az emberek által repült vadászgépek és szállító repülőgépek számára.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

Az Y-alakú, farokrész nélküli gép 10 méteres szárnyfesztávval rendelkezik és üresen 3.630 kilogrammot nyom. Ez az első robotrepülőgép, amit kifejezetten fegyverek hordozására terveztek. A többi robotrepülőgép, beleértve a Predator kémrepülőgépet, amit jelenleg is alkalmaznak Afganisztánban, csak a későbbi módosítások hatására vált harci repülővé. A Boeing reményei szerint többszáz X-45-öst fog építeni, melyek egyenként 10-15 millió dollárba fognak majd kerülni Amerikának.

Videó letöltése (8,4 Mb, Mpeg)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • [NST]Cifu #49
  Ez a Demokrata elnökjelölt, Kerry esetében nem áll fent, szóval tévedsz...
 • O0D: #44
  lol.
  nem kene folyton haborura keszulni. a nasatol meg vonjak el a penzt mer a mars mar nem erdekes...
 • [NST]Cifu #43
  Az MQ-9 Predator valóban távirányítású, de pl. a Global Hawk, és majd a sorozatban gyártott X-45-utód (F-45? vagy AQ-45?) esetén nincs szükség folyamatos kapcsolatra. A gépnek csak parancsokat kell adni, magától száll fel és le, repül el a navigációs pontokig, és ha arra utasítsák, hogy az ezen és ezen kordinátákon lévő célt pusztítsa el, akkor azt is magától fogja elvégezni. A parancsokat pedig műholdról fogja kapni, ami (jelenleg) nem zavarható túl könnyen...
 • Keroo #41
  Azt hiszem a hírben az áll, hogy a gép emberi felügyelettel működik. Szóval fel- és leszállás nem megy automatikusan. Ugyan úgy kellenek pilóták ezekhez a gépekhez is, max, ők nem purcannak meg vagy nem kell őket kimenteni az ellenség hátországából probléma esetén. (a 100 vagy 1000-hez azért hasonló nagyságrendű pilóta is kell, de késöbb gondolom ezt is megoldják...)
 • Zsoltee_a_bator #39
  akiranak igaza van :)
 • Tetsuo #38
  Ez így van.
 • selwik #37
  Törvény írja elő állítólag, hogy csak usa-ban született ember lehet elnök.
 • Kryon #36
  Nem mintha értenék hozzá,de úgy tudom,hogy születési helytől függetlenül,jelenleg is bármely amerikai állampolgár jelöltetheti magát elnöknek....
 • papabear #35
  Ja a shwarczi keresztülviszi, hogy lehessen külföldi születésű az elnök, majd megnyeri a soron következő választást és akkor majd megmutatja milyen "terminator" vagy az "eraser", ha egy egész hadsereg felett rendelkezik. :o))))
 • Tetsuo #34
  "A béke nevében" rohadjanak meg az amcsik.