Spencer

ATI: hosszabb termékciklus - R400 csak 2004-ben?

Napjaink grafikus processzorai egyre összetettebb felépítéssel és egyre nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, ezzel párhuzamosan pedig egyre többe is kerülnek, ami többek közt annak tudható be, hogy az integrált grafikus megoldások piacának erősödésével a diszkrét grafikuschipek piaca szépen lassan zsugorodik.

Az olyan piacvezető cégek, mint például az Nvidia, vagy az ATI Technologies általában több száz millió dollárt ölnek bele egy-egy fejlesztésükbe, éppen ezért befektetéseik megtérülése érdekében minden egyes újdonságukból jelentős mennyiséget kell eladniuk. A gazdaságos működést emiatt a gyártók csak úgy tudják fenntartani, ha új termékeik életciklusát némileg meghosszabbítják.

Az elmúlt években hozzászokhattunk ahhoz, hogy mind az Nvidia, mind az ATI Technologies 12-18 hónapos termékciklusokat vezetett be, ami azt jelentette, hogy az említett gyártók évente általában csak egy teljesen új terméket dobtak piacra, a későbbiekben pedig ezen termékek "ráncfelvarrt", vagyis némileg továbbfejlesztett változataival rukkoltak elő. Most minden jel arra mutat, hogy a 12-18 hónapos termékciklus hosszabbodni fog, legalább is az ATI Technologies esetében biztosan.


David Orton, az ATI Technologies elnöke nemrégiben ugyanis azt nyilatkozta, hogy a kutatási és fejlesztési költségek olyan túlzottan magasak, hogy cége a nyereséges működés fenntartása érdekében 18-24 hónapra tervezi kitolni egy-egy új grafikus megoldása életciklusát. Orton ezen kijelentését követően azonnal megindultak a találgatások, hogy a kanadai székhelyű gyártó újgenerációs grafikus processzora, az R400 a korábban tervezettnél jelentősen később kerül majd forgalomba. Ezen pletykákat támasztja alá egyébként Dave Rolstonnak, a gyártó egyik vezetőjének azon közelmúltban tett kijelentése, mely szerint a Radeon 9800-as kártyákon helyet kapó R350-es grafikuschip olyan kiváló teljesítménnyel rendelkezik, hogy vélhetően jó ideig nem talál majd kihívóra - akkor pedig minek rohanni?

Emlékezetes, hogy az R400-at eredetileg idén ősszel kívánta piacra dobni az ATI Technologies, most azonban elképzelhető, hogy az R400 debütálására egészen 2004-ig kell majd várnunk. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az Nvidia termékek életciklusa a jövőben hogyan fog változni, mindenesetre amennyiben hinni lehet a pletykáknak, az NV35 már május végén be fog mutatkozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #12
    Az összes ÁRDEMI információt felkutattva a következők tünnek valós információnak:
    A termékciklus 18 hónap (nem 24)
    Az R400 JÚNIUSBAN jött volna ki, ehelyett valószinüleg a Karácsonyi szezonra fognak koncentrálni.
    Az "idén nem jelenik meg" és a "24 hónap termékciklus" dumát az internetes Kacsa magazinok királya terjesztette, de még így is 1 hetes az infó :)
    Hát csak ennyi.
    Azért nem mellékesen, ha valaki keresgél, az esetleg láthat a netten DDR-II memóriás 9800-as tesztet ... és jól meglepődhet.
  • ÁjjLe BoBBi #5
    Úgy az igaz!!