Franczy

A UMC gyártja majd az ATI RV280-as chipeket

Az ATI Technologies hivatalosan bejelentette, hogy a közeljövőben forgalomba kerülő RV280 típusjelzésű grafikus processzorai a UMC (United Microelectronics Corporation) gyártósorain fognak készülni, ugyanis a UMC-nél állítólagosan 20 százalékkal olcsóbban lehet majd előállítani ezen chipeket, mint más gyártóknál. Mint ismeretes, a kiváló minőségű termékeiről híres, kanadai székhelyű cég jelen pillanatban az R300-as architektúrára épülő grafikuschipjeit a TSMC-vel gyártatja, illetve gyártatja majd a jövőben is.

Az ATI Technologies számára a gyártási költségek lehető legalacsonyabbra történő leszorítása az RV280-as grafikuschip esetében kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a gyártó ezt az új processzort a belépőszintű, illetve középkategóriás grafikus megoldások piacára kívánja pozícionálni, ebben a piaci szegmensben pedig a kedvező ár rendkívül fontos. Az RV280-ról egyébként röviden annyit kell tudni, hogy a UMC 2003 elején, 0,15 mikronos technológiák segítségével fogja megkezdeni a sorozatgyártását, valamint, hogy az RV280 lényegében nem más lesz, mint a jelenleg forgalomban lévő Radeon 9000 (RV250) AGP8x-os interfésszel felvértezett utódja.

Szakértők szerint az RV280-alapú grafikus megoldásoknak minden esélyük és képességük meg lesz arra, hogy 2003-ban jól teljesítsenek a low-end, illetve középkategóriás videokártyák piacán. Egyes források tudni vélik, hogy a UMC talán már az idei év utolsó napjaiban megkezdi az RV280-as chipek tömeggyártását, ami azt vetíti előre, hogy az RV280-alapú grafikuskártyák már 2003 első negyedévében elárasztják majd a piacot, és várhatóan komoly bevételt hoznak majd az ATI Technologies konyhájára.

Jelen pillanatban egyébként a UMC a Radeon 7000-es grafikuschipeket szállítja az ATI Technologies számára. Immár tudni lehet, hogy a közeljövőben bemutatkozó új ATI chipek közül az R350-et 0,15 mikronos gyártási technológiák révén, az RV350-et és az R400-at pedig már 0,13 mikronos technológiák révén a TSMC állítja majd elő az ATI Technologies megrendelésére. 2002-ben az ATI chipek több mint 70 százalékát a TSMC gyártotta, jövőre azonban várhatóan némileg a UMC javára változik majd a helyzet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!