Spencer

Lassul a szélessávú internetet használók táborának a növekedése

Az Egyesült Államokban az idei esztendő első felében 18 százalékkal nőtt a szélessávú internet kapcsolattal rendelkező felhasználók száma, ami elsőre jól hangzik, azonban 2002 második feléhez képest a növekedés lassulását jelenti - derül ki az FCC (Federal Communications Commission) egyik friss jelentéséből.

Míg a tavalyi esztendő végén mintegy 19,9 millió amerikai használt szélessávú, vagyis broadband internetet, addig 2003 június végén a szélessávú internet kapcsolatot birtokló felhasználók száma elérte a 23,5 milliót. Ez a 18 százalékos növekedés némileg elmarad a 2002 második felében regisztrált mintegy 23 százalékos növekedéstől. 2002 júniusa és 2003 júniusa között egyébként közel másfélszeresére, konkrétan 45 százalékkal nőtt a szélsebes internetet használó amerikaiak tábora.

Az FCC értelmezése szerint az számít szélessávú, nagy sebességű internet kapcsolatnak, melynek adatátviteli sebessége legalább egy irányban meghaladja a 200 Kb/s-ot, vagyis 25 KB/s-ot. Az FCC ezenkívül fejlett internet szolgáltatás jelzővel titulálja azon kapcsolatokat, melyek mindkét irányban, tehát letöltési és feltöltési oldalon is 200 Kb/s-nál nagyobb sebességre képesek. Az FCC statisztikáiban azon internet szolgáltató cégek szerepelhetnek, melyek legalább 250 előfizető számára biztosítanak nagy sebességű internet kapcsolatot.

Bár az FCC és az Egyesült Államok kongresszusa a közelmúltban több lépést is tett a broadband internet széles körben történő népszerűsítése érdekében, az előfizetőszám növekedése elmarad a várakozásoktól. Szakértők szerint ennek elsősorban az áll a hátterében, hogy a szélessávú szolgáltatásokat sokan még mindig drágának tartják, illetve úgy vélik, hogy egyszerűen nincs szükségük az ezen szolgáltatások által biztosított nagy sávszélességre.

Az FCC jelentése kitér arra, hogy a vizsgált időszakban 6,5 millióról 7,7 millióra, tehát mintegy 19 százalékkal növekedett az ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Lines) előfizetők száma, a kábelmodem segítségével internetezők száma pedig 11,4 millióról 13,7 millió emelkedett, ami mintegy 20 százalékos növekedést jelent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    ugye .. szegény kapitalizmus.. egyszer meghal mint minden
  • Darth Sith #1
    mivel aki kitudja fizetni annak már nagyából van, és így nem anyon lesz már sokkal több. :/