Gege

Brazília: Linux legyen a számítógépeken

A 19 éves Jose Antonio de Oliveira Silva Sao Paulo egyik legveszélyesebb és legszegényebb negyedében lakik, és mivel szinte mindenki munkanélküli, ideje nagy részét ő is otthon töltötte.

Mindez azonban megváltozott, amikor a Cidade Tiradentesben megnyílt az önkormányzat által létrehozott "telecenter". "Majdnem minden nap eljövök ide" - mondta Jose Antonio, aki számítástechnikát és gépelést tanul. A fejenként engedélyezett maximális időt, napi egy órát tölt el a számítógép előtt, gyakorol, és reméli, hogy újonnan szerzett tudását kamatoztatni tudja, amikor majd munkát keres. "Ismerek olyanokat, akik azért tudtak munkát szerezni, mert tudták kezelni a számítógépet" - mondta.

Elaine Guimaraes is szeretne végre munkát kapni. Az öt éve munkanélküli nő az internetes álláskeresőkben regisztrálja magát, e-mailben küldi el önéletrajzát, illetve online juthat a kormány által adott pénzügyi juttatásokhoz. Guimaraes is a Cidade Tiradentes-i Telecenterben tanulta meg a számítógép használatát. "Amikor még volt munkám, a számítógépek újdonságszámba mentek. De most, ha végre munkához jutok, már tudom, hogyan használjam" - mondta Guimaraes.

Az ingyenes szoftverekre történő átállás része a kormány költségcsökkentő tervének. Az ötletet nagyobb léptékben is kipróbálják az elkövetkező hónapokban, amikor az Oktatásügyi Minisztérium új számítógépeket vesz. Az új pályázat során 10 ezer, iskolákba kerülő gép beszerzésére kerül sor. Az ország 43 ezer iskolájában már 230 ezer számítógép van, de ezek döntő többségén zárt forráskódú operációs rendszer található, főleg a Microsoft terméke. Az új számítógépeken azonban nyílt és zárt forráskódú operációs rendszer is egyaránt megtalálható lesz.

"A jelentős pénzmegtakarítás mellett a szabad forráskódú rendszer segítségével egyfajta tudáshálózatot hozhatunk létre" - mondta Americo Bernardes, az oktatási rendszert számítástechnika National Program for Informatics in Education (Informatikai az Oktatásban Nemzeti Program) igazgatója.

Bernardes úr azonban elismeri, hogy kísérletről van szó. "A kormány több közigazgatási irodájában is nyílt forráskódú szoftvereket használ, de most, hogy az iskolákban a tanulók is használhatják, sokkal nagyobb kihatása lesz."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #21
    luz: orvos látott már? monjduk egy kórboncnok.. ;]
  • Csatti #19
    Miert faj neked, hogy vki tisztesseges munkaval tisztesseges penzt akar majd keresni? Az ilyen alakokat latva szegyellem, hogy magyar vagyok...
  • Darth Sith #18
    had tanuljanak, hátha összejön nekik vmi. te könnyen dumálsz gép mögül de nekik azért ez sokkal nehezebb...
  • HuAn82 #17
    Szerintem meg te vagy szánalmas! Menj és lőd túl magad egy kis kokainnal! LOL!
  • Barpi #9
    Gondolom rizst akartál írni. Ha már kötekedsz, tedd azt helyesen. Ámbátor ettől még fasz maradsz.
  • HuAn82 #8
    Jól beszélsz!
  • b #7
    egyébként meg a cikkhez kapcsolódva, még a végén megéljük, hogy nem csak fociban hanem ámitástechnikában is évtizedekre elmaradunk brazilía mögött.

    hajrá lothar és hajrá plusz 11 szarjankó!
  • b #6
    te meg ne legyél fasz. menjél vissza az ural mellé a tatár őseidhez! és viheted magaddal csurka bajtársadat is!
  • Dikkma #3
    Viszont a remény hal meg ugye utoljára, és így most reménykedhet.