Hunter

Az amerikai kormány nem kér az új űrrepülőgépből

Az Egyesült Államok kormányának tudományos bizottsága megkérte a NASA-t, hogy halassza el orbitális űrrepülőgép programját (OSP). A kérést a súlyosbodó költségekkel és az amerikai emberi űrrepülési program jövőjének bizonytalanságaival indokolták.

A NASA igazgatójának, Sean O'Keefe-nek küldött levelében a bizottság kritizálta az űrhivatalt, amiért az belekezdett a programba mielőtt "az elnök által jóváhagyott hivatalközi átvizsgálás befejeződött volna, amit a Kongresszus alaposan megvizsgál".


Részlet a NASA-nak küldött levélből

Október elején a NASA bejelentette, fel kívánják gyorsítani az OSP-t, hogy az az eredeti 2010-es határidő helyett lehetőleg már 2008-ra készen álljon. Az elsődleges cél, hogy az űrrepülőgép mentőhajóként szolgáljon a Nemzetközi Űrállomás számára, valamint elsőszámú szállítási alkalmatosság legyen az űrhajósoknak az állomásra. Ezzel kiváltanák az űrsiklók e szerepkörét, melyek továbbra is üzemben maradnának, mint teherszállító hajók. Az OSP jelenlegi tervei szerint a jármű négy ember szállítására lenne alkalmas, egyel többre, mint az orosz Szojuz kapszulák, melyek jelenleg az egyetlen elérhetőséget biztosítják az emberek számára az állomáshoz.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

A Columbia balesetét kivizsgáló bizottság javaslata szerint az emberi űrrepülés jövőjét nemzeti vita tárgyává kell tenni, mielőtt döntés születne az űrsiklók kiváltásáról. A hétfőn kiadott levél a kormány aggályainak ad hangot a program egyre növekvő költségeivel kapcsolatban, a program költségvetését a "továbbiakban hitelképtelennek" minősítve.

"A NASA emberi űrrepülési programját már a kezdetekkor megállapított irreális költségbecslések ellehetetlenítik" - folytatja a levél. "Ez egy olyan probléma, amit nagyon komolyan kell vennünk" - nyilatkozott a NASA szóvivője a New Scientist magazinnak. "Már fogalmazzuk a válaszlevelet, ami a hét végére készülhet el."


A NASA orbitális űrrepülőprogramjának tesztrepülőgépe, az X-37-es

A levelet a legutóbbi ISS legénység leszállásának híre után hozták nyilvánosságra. A hibátlan földet érés nagy megkönnyebbülés volt az oroszok számára, miután előző akciójuk, melyben először utazhatott NASA űrhajós a Szojuz fedélzetén, elég rázósra sikeredett, a kijelölt leszállóhelytől 460 kilométerre landolt. A leszállásnak csupán egy szépséghibája volt, amit az egyik űrhajós követett el, aki véletlenül egyszerre két gombot nyomott meg, amikor be akarta indítani a Szojuz hajtóművét az állomástól való leválás előtt. A manőver 25 fokkal eltolta az űrállomást normális irányától, ezért a gyér üzemanyagkészlettel kellett korrigálni pályáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #49
    Magyar Marsi Egyház (c) 2007. Minden jog fenntartva, a szomszédosok is!

    Alapító: Epikurosz atya
    Alapítás éve: 2007
    Jelenleg földi száműzetésben működik
    Belépés spéci, iWiW-szerű meghívóval
    Adományokat elfogadok (kérésre PayPal Id-t adok).
  • Epikurosz #48
    Látod, én erre adnék pénzt az adóforintjaimból
    1%-ot biztosan!!!!!

    Talán érdemes lenne erre egy egyházat alapítani:

    Magyar Marsőrök Tanácsa (egyház)
  • Epikurosz #47
    Te már megtetted az első lépést: stílusos nicket választottál. :-)
  • Haunebu #46
    Mennyi pénzt pazaorolnak ennek a primitív technológiának a fejlesztésére...
    Még a saját bolygónkat sem ismerjük ezek meg ilyen mondhatni gyerekjátékokkal kísérletezgetnek. Komolyan leragadtak az 50-es években. Deltaszárnyú sziliciumcsempével búrkolt "hagyományos" repülő. Fellövik a kis 50 tönnás több milló dilláros rakétáikat melyből kb 2-3 tonna a hasznos teher a többi mind elég 1000 dollárós bankókban...Nem igazán látszik, hogy ki akarnának törni ebből az elavult technikai versengésből. Semmi újon nem törik a fejüket, pedig kiváncsi lennék az antigravitácisó technika mien szinten van. Merthogy ezzel a texhnikával még a föld körüli űrsávot sem hódítjuk meg, nemhogy a marsot meg a holdat... Ezek akarnak ökoszisztémát kialakítani más bolygókon?
  • Bonewerkz #45
    naja... a a bankaroke, es a katonake mostanaban a szo, (mos vonultam be, igy latom, hogy ami kerek, azt viszik, ami kocka azt guritjak...) az almodozok, mint a Wright fiverek pl. be vannak fogva, mondjuk utcasopresre, vagy kenytelene olyan vallalkozasba fogni, ahol 'nem arthatnak' a fejlodes hatraltatasanak.
    Most tenyleg nem hoz hasznot az urkutatas, de 100-120 ev mulva igen, csak akkor a mai politikusok mar reg a fold alatt fognak rohadni, igy aztan nekik tokmindegy, hogy a marsra, vagy tovabb fogunk-e terjeszkedni, vagy pedig tulszaporodva kiirtjuk egymast, esetleg a fejlett nyugat valamifele kenyszersterilizalo preparatumot tolt a 3. vilag asszonyainak a kajajaba...
    igy aztan egyszeruen meg van oldva a dolog, es urhajot se kell epiteni...
  • Deus Ex #44
    Morgen.

    #40:
    1. Én is sok mindent szeretnék, de ha a várható nyereség messze lemarad a ráfordítástól, akkor inkább nem csinálom. Most épp repcsire pattanhatnék, megtapogathatnám a tornyot, és az anyagi erőforrásaim jelentős hányadának felhasználásával gazdagodnék egy olyan élménnyel, amit belátható időn belül képtelen vagyok a pénzkeresés szolgálatába állítani. Tisztelem ezt az emberi vágyat, de ez most nagyon sokba kerül.

    2. Nem robotokra gondoltam, hanem távirányítású, orbitális pályán keringő laborokra. Tudom, távirányítással sem teljesen olyan egy kísérlet, mint IRL, de sokkal olcsóbb. És olcsóbb, mint amennyire nem olyan.

    Végül pedig a tudományos célú űrmissziók épp annyi támogatást kapnak, amennyi hasznot hajtanak. Vajhmi keveset.

    #43: A Magyar Mars program közveltenül 2012-es Olimpia után kezdődik. Kivéve, ha addiga sikerül néhány nagy magyar álomdót Armani helyett Kényszerzubbonyba öltöztetni.

    További kellemest.
  • NF #43
    Érdeklődtem az MNŰ-nél és azt mondták hogy a mars program 2015-20 körül indul.
  • [NST]Cifu #42
    Igen :)
  • [NST]Cifu #40
    <i>Továbbra is kíváncsi volnék arra, miért kell emberes ürrepüléseket végrehajtani.</i>

    Kezdjük.

    1.: Az emberben dolgozik egy olyan vágy, hogy eljusson bizonyos helyekre. Persze lehet egy monitoron is megnézni, milyen az Eiffel-torony, sőt, tán még többett is tudsz meg róla, mint ha IRL odamész. Viszont az emberek többsége mégis inkább valóságban nézné meg (amennyiben te nem így látod, akkor feleslegesen tetted fel a kérdést - sose fogod megérteni)...

    2.: Az emberi inteligenciát, találékonyságot jelenleg semmi sem képes pótolni. Nagyon sok olyan kisérlet vagy kutatás volt/van/lesz, amely emberi jelenlét nélkül nem elvégezhető. Ha a robotika ott tart, hogy az ilyen esetekben kiválthatja az embert egy robot, akkor már talán lehet vitázni azon, kell-e emberes űrrepülés.

    És végül.: Jelenleg sem az emberes, sem az ember nélküli űrmissziók nem kapnak kellő támogatást. Lásd még Plútó-Kuiper szonda, vagy Vénusz-Express.
  • Deus Ex #39
    Morgen.

    #35: Hmm.. kikapcsolódás.. tanulás.. talán ennyi haszna van. De.. nem kerül milliárdokba, és nem olyan dolog, ami az emberi társadalom teljesítőképességének a peremén helyezkedik el.
    Tisztelet azoknak, akik eljuttatták eddig az emberes ürrepülést, legyenek bárhol is. Nem szándékozom én ezt elvitatni töllük. Én csak azt mondom, az hatékonyabban is meg lehet oldani az ürtevékenységgel megoldandó feladatokat, mint az emberes repülés. Attól, hogy elkezdtek emberrel repülni, amint csak lehetségessé vált, nem jelenti azt, hogy ezt a szép, de valójában jelenleg és a közeljövőben értelmetlen gyakorlatot folytatni kell.
    Legyen százada egy kilónyi hasznos teher pályára jüttatási költsége a mainak, és akkor el lehet kezdeni ismét szórakozni. Ha pedig valaki passzióból kíván repkedni, hát tegye, ha van rá pénze.
    Továbbra is kíváncsi volnék arra, miért kell emberes ürrepüléseket végrehajtani.

    Jooéjt.