Hunter

Lezuhant a japán űrsikló

Eleinte minden simán ment, a japán deltaszárnyú űrsikló megközelítette a hangsebességet, azonban pillanatokkal később bukfencezve a földbe csapódott - csupán egy roncshalmaz maradt, ami újabb visszalépést jelent a japán űrprogram számára.

Az űrsikló, mely egy kicsinyített, ember nélküli prototípus volt, Svédország északi része felett egy sztratoszférikus ballonról indult próbaútjára, közel 21 kilométeres magasságból. Miután a ballon eleresztette, 5 perces zuhanása során 0,8 Mach sebességet ért el. A Japán Nemzeti Űrfejlesztési Ügynökség tudósai a nagysebességű gyorsulási és az aerodinamikai adatokat követték figyelemmel. Azonban ahogy az űrsikló száguldott a föld felé a három ejtőernyőből kettő nem nyílt ki rendesen, a gép pedig menthetetlenül lezuhant, letörve bal szárnyát és orrkúpját.


"Tudományos szemszögből sikeres volt a repülés, mivel begyűjtöttünk minden adatot, amit szerettünk volna" - nyilatkozott az űrügynökség szóvivője Hiroaki Sato. "Azonban a landolás miatt nem biztos, hogy folytathatjuk a próbarepüléseket."

További két próbarepülés volt betervezve Svédországban, mindkettő nagyobb sebességű, mint a mostani balszerencsés teszt. Japán űrsiklója nem támaszt konkurenciát a NASA gépeinek, bár sikertelenségek terén az idei évben kezdik utolérni egymást. Amellett hogy a japán űrjármű sokkal kisebb és nem hordoz legénységet, a Hope-X projektnek elnevezett prototípus program nemrég anyagi gondok miatt egyre inkább kezdett háttérbe szorulni.


A 3.8 méter hosszú siklót az észak-svédországi Kirunában tesztelték

A Hope-X elég tekintélyes múltra tekinthet vissza, már a nyolcvanas években megkezdték a fejlesztési munkálatokat, melynek célja egy újrahasznosítható embernélküli űrsikló megalkotása volt, első kilövését eredetileg 2004-re irányozták elő. Az anyagiak hiányában azonban a program négy éves lemaradást halmozott fel, végül időlegesen leállították. A japán űrügynökség ugyan nem nyilatkozott, hogy újra kívánnák éleszteni a projektet, a repülés azonban a jövőbeli fejlesztések számára gyűjtött adatokat.

Japán 22,4 millió dollárt fektetett be az űrsikló kétfordulós tesztelésébe, ebből a második forduló zajlik Svédországban, míg az elsőn már sikeresen túlestek a csendes-óceáni Karácsony-szigeteken. A japánoknak már sikerült egy űrszondát holdkörüli pályára állítani, valamint nemrégiben bejelentették, hogy Európával közösen elsőként leszállóegységet küldenek a Merkúrra. Ugyanakkor az ország nem áll jól a kereskedelmi műholdkilövések piacán sem, igen hullámzó tendenciát mutat a technikai sikerek és kudarcok terén.



A Mars felé haladó űrszondájuk szintén több éves lemaradásban van az előirányzattól, emellett üzemanyagkészlete rendkívül alacsony, így könnyen lehet, hogy el sem éri a bolygót. Ezt több szakértő nem is bánná, mivel a legutóbbi hírek szerint a Nozomi biológiai szennyeződése veszélyt jelent a Marsra nézve. A Nozomi magyarul reményt jelent, akárcsak a Hope, de az eddigiek alapján úgy tűnik, tényleg csak a remény szintjén marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #72
    Kiknek áll érdekében? Egyrészt a 29-es hozzászólásban erről már volt szó. Mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy mi vesz rá egyeseket erre az egész moon-hoax dologra. Saját meglátásom szerint a pénz, a szenzációhajhászat és a megszerezhető (ámde kétes) hírnév. Mivel rengeteg ember van, akit meg lehet győzni már csupán annyival, hogy lobogónak látszik a zászló, ezért van felvevőpiac is a témában megjelent írásokra, könyvekre és mint írtad, már dvd-re is.

    Ami szerintem szomorú, hogy egy Internetes fórumban ez egyáltalán felmerülhet. Mert aki megtalálha a hoax oldalakat, az igazán utánaolvashatna egy kicsit, és megtalálhatná a cáfolatok cáfolatát.:)) Vagy utánanézhetne, hogy a zászló ki volt merevítve (a NASA honlapján részletes leírás van az egész zászlóról), és azért látszik lobógónak, mert a rúd rezeg a holdtalajba szúrás miatt.

    Braveheart, elnézésed kérem a hangnemért, de vannak dolgok, amiknél bizony túlságosan is intoleráns vagyok. Ha a zöldséges Mari néni a Blikkben olvassa ezt, akkor ráhagyom - ő a Blikket tekinti hiteles hírforrásnak, én pedig az eddigi tanulmányaim során megszerzett tudást, és a NASA-nál található anyagokat. Itt az Interneten viszont mindenkinek megvan a lehetősége, hogy utánaolvasson. Épp ezért nem szeretek én linkeket keresni a 'bizonyítás' miatt - miért dolgozzak más helyett?:))

    PS.: az árnyékok is jók, legfeljebb furcsák... Marha sokat számít, hogy az egész egy idegen égitesten van, szokatlan fény- és domborzati viszonyok mellett.
  • Braveheart #70
    Tudod mit? Hiszek neked! Csak akkor azt nem értem, hogy kinek állt az érdekében az hogy elhitessék az emberekkel hogy csalás az egész, én is elhittem a képek nagyon meggyőzőek voltak.
  • Braveheart #69
    De legalább ugyanannyi szól ellene! Például az árnyékok! De ne kezdjük előröl... (ja ost látom még dvd-t is kiadtak a csalásról)
  • mrzool #68
    Nem.:) Nézd, több százezer, akár több millió érv szól amellett, hogy volt holdraszállás, méghozzá hatszor. Fényképek, negatívok, filmek, dokumentációk, holdkőzetek, lézertükrök, az egész hardver, ami eljutatta az embert a Holdra...

    Nekem végülis tökmindegy, hogy mit hiszel. Csak nem szeretném, ha mindenki bedőlne a hoax-őrülteknek, mert az egyet jelentene a tudományos világ lenézésével. Az áltudomány ellen pedig küzdeni kell, én jelenleg ennyivel tudtam hozzájárulni a harchoz.:)) Ha téged nem is, talán néhány kétkedő olvasót meggyőzött az a pár állítás, amit felhoztam - akkor már megérte ezt a kevés időt erre áldoznom.:))
  • Braveheart #67
    Akkor eggyezzünk meg abban, hogy VALÓSZÍNŰLEG volt holdraszállás, de lehet hogy az egész egy jól kitervelt csalás. Oké?
  • mrzool #66
    A 22-es postodban ezt írtad: "na ezen lehet elmélkedni". Szóval nincs itt semmiféle baszogatás, hogy idézzelek. Csupán elmélkedés...

    Saját verzió? Nem, nem az... Az általam említetteknek szilárd háttere van, nem a kisujjamból szoptam a leírtakat.

    Dondore: neked mi a bajod velem? Nem tudom értelmezni a T/2 kijelentésed.
  • Braveheart #65
    Te meg fogd be a pofád, ha meg sem nézted a linkeket! És most már hagyjatok békén, mert kibaszottul unom ezt a baszogatást! Világos voltam? Kösz!
  • Braveheart #63
    Dehogy rengetted meg a hitemet! Egyszerűen meguntam ezt a sok szövegelést, és mivel mindketten ragaszkodunk a saját verziónkhoz, így beláttam, hogy nincs értelme vitatkozni. Semmi olyanról nincs szó hogy megtorpantam meg ilyen.
  • mrzool #62
    Ahogy kívánod... Biztos kellemetlen lehet most neked, hogy szembesültél néhány ténnyel. Tényleg rossz lehet, hogy megrengettem a hitedet és az 5-ös fizikajegyedet néhány egyszerű magyarázattal.

    PS.: javítom magam, nehogy hülyeség maradjon a topicban: a zászlórúdnál ofcoz csillapított rezgésről van szó.
  • Braveheart #61
    Ahogy modntam, zárjuk le a témát, úgyse tudjuk egymást meggyőzni... mindkettőnknek jobb lenne így