Berta Sándor

Előkészíti a digitális font bevezetését Nagy-Britannia

A digitális jüan és digitális euró közeledtével kényszerhelyzetbe kerültek, muszáj lépést tartaniuk a többiekkel.

"A digitális font helyes kialakítása nagyobb prioritás, mint a gyors bevezetés" - nyilatkozta Andrew Griffith brit pénzügyminiszter. Miután Kína a digitális jüan, az Európai Központi Bank pedig a digitális euró bevezetését tanulmányozza, ez nyomást gyakorol Nagy-Britanniára, hogy ugyanezt tegye és lépést tartson a pénzügyi technológia fejlődésével. Ezért a szigetország pénzügyminisztériuma a következő hetekben nyilvános konzultációt indít a digitális font tulajdonságairól. "A konzultáció azt fogja mondani, hogy ez egy ha és nem egy mikor. A digitális font számos közpolitikai kérdést vetett fel és azokat jól kell megoldanunk. Azt a mottót követjük, hogy inkább legyünk jók, mint elsők. Ennek szellemében ez egy hosszú átfutási idejű tevékenység lesz" - emelte ki Griffith a brit parlament pénzügyminisztériumi különbizottsága előtt.

A politikus hozzátette, hogy a digitális fontot először valószínűleg a nagykereskedelmi pénzügyi tranzakciók elszámolásában használják majd fel. De tekintettel a digitális valuta közpolitikai megfontolásaira, egy nagykereskedelmi stablecoin valószínűleg előbb érné el a célt. Griffith elmondta továbbá, hogy az elkövetkező hetekben a kriptovaluták első általános brit szabályozási megközelítésével kapcsolatban is sor kerül egy nyilvános konzultációra. A kérdés azért is fontos, mert a kriptovaluta-ágazatot az elmúlt hetekben fogyasztóvédelmi szempontokból kezdték el vizsgálni.

Az Európai Unió már kidolgozta a kriptopiacok szabályozására vonatkozó átfogó szabályrendszerét, amely a világon első ilyen jellegű megoldás. Ez a rendszer a következő hetekben kapja meg a végleges jóváhagyást és 2024-ben lép hatályba. Griffith szerint a brit szabályok szélesebb körűek lehetnek, hogy a decentralizált pénzügyekre is kiterjedjenek. "Helyes, hogy az alapokat rendezni kell, de ezt csak a jogszabályok teszik meg. Az iparág még mindig úgy tekint az Egyesült Királyságra, mint egy olyan helyre, amelyet a bizonytalanság jellemez, egészen addig, amíg nincs valami a törvénykönyvben" - kommentálta a híreket Charles Kerrigan, a CMS ügyvédi iroda kripto- és digitális eszközökkel foglalkozó partnere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uwu2020 #2
    Nem lehet, hogy valaki csak nincs tisztába a digitális pénz fogalmával? Egyébként sejtem, hogy nem, sokan kötekednek ezzel, de sajnos ere nincs másik szó. Viszont a cikket elolvasva egyértelmű, hogyan kell érteni a digitális font kifejezést.
    A köznyelvben tényleg nincs megkülönböztetve a hagyományos pénz digitális kezelése attól, amit CBDC-nek neveznek. Még mielőtt belelovallnád magad, mindenki tudja ám, hogy szó szerinti fordításban is ugyanaz mindkettő, ráadásul gyakorlatban is mindkettő pénz technikailag is digitális. Azért jó a CBDC rövídítés, mert ilyenkotr egyértelműen arra a programozható digitális központi bank által kibocsátott pénzre kell gondolni, amit a meglévő FIAT valuta mellett fognak bevezetni.
    Lehet rajta rugózni és felháborodni, de a digitális pénz kifejezés jelentése már elterjedt, csak sokan nem hajlandók tudomásul venni. Egyébként nekem sem tetszik, kitalálhattak volna rá új szót. Még az is lehet, hogy ez szándékos volt, hogy az emberek ne féljenek tőle, pedig amellett, hogy innovatív és hasznos, van mitől félni.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2023.01.13. 08:11:44
  • Tetsuo #1
    "A politikus hozzátette, hogy a digitális fontot először valószínűleg a nagykereskedelmi pénzügyi tranzakciók elszámolásában használják majd fel."
    Ilyen esetekben már régóta számítógépek közötti (digitális) adatcseréről van szó. Fizikai pénz a környéken sincs.