Berta Sándor

A Square tulajdonába kerülhet az Afterpay

Ez lehet a legnagyobb értékű felvásárlás Ausztrália történetében.

Jack Dorsey Twitter-társalapító pénzügyi cége, a Square azt tervezi, hogy 29 milliárd amerikai dollárért megveszi az Afterpay helyi fizetési szolgáltatást. Utóbbi vállalat lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy úgy vásároljanak be a különböző üzletekben, hogy az adott összeget csak később, akár négy hét múlva utalják át az érintett kereskedőknek vagy üzletnek.

A hírre az Afterpay részvényárfolyama közel 30 százalékkal drágult. A társaság két ausztrál alapítója, a 49 éves Anthony Eisen és a 31 éves Nick Molnar nem csupán fejenként 2,7 milliárd ausztrál dollárral lesz gazdagabb, amelyet Square-részvényekben kapnak meg, hanem Dorsey vállalkozásában pozíciót kapnak és ők felelnek majd a fizetési szolgáltatásért. Emellett a márka is megmarad.

A 29 milliárd amerikai dolláros vételár a 42-szerese az Afterpay elmúlt üzleti évben elkönyvelt bevételének, amely az előző esztendőhöz képest 78 százalékkal emelkedett és elérte a 925 millió ausztrál dollárt.

A cég 2016-ban jelent meg az ausztrál tőzsdén és a nagyrészvényesek jelezték, hogy vizsgálják azt is, hogy egy amerikai egyesült államokbeli tőzsdére is bevezessék a vállalatot. A felvásárlás során a Goldman Sachs és a Qatalyst Partners az Afterpay két tanácsadója.

Dorsey azt nyilatkozta, hogy a két társaságnak közös a célja. Mindkét vállalkozást azért építették fel, hogy a pénzügyi rendszert tisztességesebbé, hozzáférhetőbbé és inkluzívabbá tegyék. Az Afterpay egy megbízható márkát hozott létre, amely ezeken az elveken alapul.

A fizetési szolgáltató ügyfeleinek száma az elmúlt üzleti évben 63 százalékkal nőtt és elérte a 16,2 milliót, akik közül 11 millió személy amerikai állampolgár. A Square pedig jelenleg 70 millió ügyféllel rendelkezik. Az Afterpay jelenleg közel 100 000 üzlettel működik együtt, ez 77 százalékkal több a tavalyinál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!