Berta Sándor

Fizetés akár egy mosollyal is

A pandémia előtérbe hozta a készpénz nélküli megoldásokat, a jövőben sorra kerülhet a banki szolgáltatásoknál a biometriai adatok használata.

Michael Brönner, a MasterCard osztrák országmenedzsere elmondta, hogy elindították Brazíliában azt a nagyon izgalmas kísérleti projektjüket, amelynek keretében a felhasználók a biometriai jellemzőikkel, például az arcukkal vagy az ujjlenyomatukkal azonosíthatják magukat, léphetnek be a szolgáltatásokba és fizethetnek bizonyos termékekért. Ráadásul mindezt bármilyen eszköz nélkül tehetik meg, vagyis nincs szükségük okostelefonra, PC-re, okosórára, de még egy bank- vagy hitelkártyára sem. Így egy fizetéshez elegendő csak a kamerába mosolyogni és megtörténik a tranzakció.

Ehhez természetesen az kell, hogy az ügyfelek regisztráljanak és ezáltal létrejöjjön a megfelelő biometriai adatbázis. Az persze némi időbe telik majd, amíg egy ilyen fizetési rendszer Európában is megjelenhet és ez részben arra vezethető vissza, hogy néhány szabályozási szempontot tisztázni kell. Brönner hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan léteznek fontos osztrák projektek is, például az MPreis céggel közösen Innsbruckban, az egyetem közelében kialakítottak egy készpénzmentes szupermarketet, amelyben kizárólag kártyával lehet fizetni. A kezdeményezést jól fogadták az emberek, így az MPreis már jelezte, hogy meg akarja hosszabbítani a próbát. A salzburgi Red Bull Arénát és a bécsi Generali Arénát is készpénz-mentes létesítményekké alakították át.

A menedzser rámutatott, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt egyértelműen erősödtek a klasszikus kártyás és az érintés nélküli fizetések (NFC). A Payment Service Austria (PSA) adatai alapján a nyugati szomszédunknál tavaly 1,1 milliárd kártyás fizetési tranzakcióra került sor, ami 14 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A trendek tehát egyértelműen az egyszerűbb fizetések irányába mutatnak, amelyek történhetnek mobilkészülék, biometriai azonosítás, okosóra vagy NFC-kártya segítségével.

Brönner hangsúlyozta, hogy a kriptovaluták izgalmas téma és érdekes alkalmazási esetekre nyílik lehetőség általuk nem csupán a fogyasztói átutalások, hanem a bankok közötti tranzakciók vagy a központi jegybankok digitális valutáival kapcsolatos ügyek intézésekor. A Wirex nevű fizetési platformmal közösen lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy kriptovalutákkal fizessenek, amelyeket a folyamat során automatikusan átkonvertálnak az adott ország valutájába. Fontos ugyanakkor, hogy minden esetben teljesüljön a fogyasztó- és az adatvédelem, a pénzmosás elleni irányelv betartása és minden egyéb szabályozási keretfeltétel.

A szakember végül leszögezte, hogy tudják, hogy mikor és hol használják az emberek a kártyákat, de azt nem látják, hogy azokkal milyen termékeket vásároltak és nem tudják, hogy melyik kártya melyik fogyasztóé. De a megszerzett adatokból láthatják például, hogy mely ágazatokban fogadják jól a kártyás fizetést, és hol van lehetőség a javulásra. Ezen elemzések alapján tudják a termékeiket átalakítani és új innovációkat bevezetni a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    "A Wirex nevű fizetési platformmal közösen lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy kriptovalutákkal fizessenek, amelyeket a folyamat során automatikusan átkonvertálnak az adott ország valutájába. Fontos ugyanakkor, hogy minden esetben teljesüljön a fogyasztó- és az adatvédelem, a pénzmosás elleni irányelv betartása és minden egyéb szabályozási keretfeltétel."

    Az eladott termekek lekerhetoek az eladotol. Ha ez nem teljesitheto, akkor valoszinuleg illegalis termeket vasarolt a kartyatulajdonos. A masik a tulajdonos azonositasa, mivel a penzmosas elleni torveny mind az elado, mind a vasarlo egyertelmu azonositasat kivanja. Ezek elrejtese vagy az adatok be nem gyujtese terrorizmus tamogatasanak szamit, meg az EU-ban is, tehat a ceg feltalalta a kriptoval mukodo hagyomanyos bankkartyat, csak eppen ugy mukodik, hogy a fizetes elott bevaltjak a kriptot es onnan mar hagyomanyos allami penzzel fizet a vasarlo, teljes mertekben naplozott modon. Mindehhez semmi mas nem kell, minthogy a kripto tulaj atadja a kriptojat a banknak, aki majd jol vigyaz ra helyette. Legalabbis amig a szamlat vezeto allamban nem tiltjak be a birtoklasat, ugyanis akkor ugy jart.