JohnnyCage

64 processzoros IBM PIII-Xeon szerver

[CNet] A világ egyik vezető számítástechnikai óriáscége, az IBM pénteken mutatta be a társaság legújabb, igen nagy teljesítményű 64 processzoros Intel Pentium III-Xeon 900 MHz-alapú szervereit.

Az IBM az eheti, hannoveri CeBit számítástechnikai kiállításon bemutatott új rendszerével a szerverek koronáját szeretné visszaszerezni, amit a közelmúltban a SUN Microsystems elvett a cégtől.
Az IBM x430 névre keresztelt 64 processzorból álló szervere az Intel legújabb szerver-processzorán, a 900 MHz-es Pentium III-Xeonon alapul. A Pentium III ezen speciális változata kifejezetten a nagyteljesítményű szerverekbe készül. Az Intel a napokban kezdte el a legújabb PIII-Xeon, a 900 MHz-es modell gyártását.

Bár a "hagyományos" Pentium III CPU létezik 1 GHz-es órajellel is, sőt a Tualatin még e fölé is eljut majd, a PIII-Xeonnak ez az utolsó sorozata. A szerverek piacán az Intel következő nagyágyúi az Itanium, a McKinley és a Pentium 4 Xeon lesznek.
Az IBM a közelmúltban megváltoztatta az Intel-alapú szerverek nevét, amelyek ezután az "xSeries", azaz X-sorozat nevet viselik majd. Ehhez az elnevezési szisztémához csatlakozik az új x430 is, amelyet a CeBiten egy új nyolcprocesszoros, és két négyprocesszoros Intel-alapú szerver bemutatása követett.

Az IBM a közelmúltban jelentős piaci részesedést vesztett a szerverpiacon a SUN Microsystems javára, így a társaság most általános offenzívát indított e szegmensben. A cél nem más, mint visszaszerezni az elvesztett piaci részesedést, vagy még annál is többet.

Az IBM igen aggresszív stratégiája mellett azonban az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a cég egyes Intel-alapú, a Microsoft legrobosztusabb Windows operációs rendszerét, a Windows 2000 Datacentert alkalmazó szerverek nem olyan sikeresek, mint amire a társaság számított. A várakozáson aluli eredményekről Ian Miller, az IBM x-Series sorozatának elnöke beszélt a CNET News.com-jának.

Az új, 64 CPU-val ellátott IBM szerverek a társaság elmondása szerint a nagygépes rendszerekhez hasonlóan partíciókra oszthatóak, tehát a szerver logikailag több kisebb, különálló számítógépre bontható. A technológiát a SUN vezette be a viszonylag kisebb szerverek között, de azóta egyre jobban terjed.

Az IBM új szerverei egy Dynix/ptx nevű Unix operációs rendszert alkalmaznak, amely a optimálisan hasznosítja az összes CPU erőforrásait. Az Unix rendszer partíciókra bontja a szervert, és ezeken a partíciókon fut a Windows, Linux, vagy éppen az IBM OS/390 nagygépes rendszere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • An-Dee #6
    Néhányan olyan okosok vagytok. Én is az AMD-t részesitem előnyben, de azért nem ártana elfelejteni, hogy jelenleg az AMD nem kínál több procis megoldásokat, szóval itt nem lehet vitatkozni. :)))
  • kowajano #3
    na nekem is egy ilyen kéne itthonra :)
  • Aquli #1
    nem tudom ti hogy vagytok vele, de sztem jobb az AMD mint az Intel.