JohnnyCage

A Kék Óriás elkészítette a 700MHz-es PowerPC G3 chipet

[Register] Az IBM elkezdte szállítani legújabb fejlesztésű, módosított PowerPC 750CXe G3-osztályú mikroproceszorainak mintadarabjait, amelyek a legújabb iMac számítógépekben fogják képviseltetni magukat.

Az új processzorok két iMac modellben lesznek megtalálhatóak, de csak az amerikaiak részére. Mint már korábban említettük, az Apple ezidáig ismeretlen megfontolásból bizonyos iMac modelleket egyező áron, de gyengébb kivitelben szállít az európai és japán vásárlóknak, így az új processzor nálunk egyelőre csak egy iMac változatban lesz megtalálható.
Az IBM PowerPC 750CXe nem tartalmaz különösebb újítást elődjéhez képest, az új processzor egyetlen újdonsága a 133MHz-es rendszer- és memóriabusz támogatása. Az új változat bár nem vonultat fel egetrengetően új technológiákat, mégis mintegy előkészítése a chip 700MHz-es csúcsmodelljének, amely májusra várható. A lassabb, 400, 500 és 600MHz-es modellek addigra már tömeggyártás alatt lesznek, mivel az IBM áprilisban várhatóan jelentősen megemeli ezek gyártási mennyiségét.

AZ IBM-féle PowerPC 750CXe 180nm-es csíkszélességű gyártási eljárással készül, és 256KB másodszintű (Level 2) cache-t tartalmaz, amely a chipre lett integrálva. Bár a Motorola-féle G3 rendszerek 512KB L2 cache-sel készülnek, ezek a rendszerek mégis lassabbak, mivel a nagyobb cache nem a processzor órajelével működik, hanem annak töredékével. Mivel a Motorola G3 processzorokra nincs ráintegrálva a másodszintű cache, az Applenek ez még pluszköltségként is jelentkezik az ilyen alapú iMac gépekben.

Az IBM PowerPC 750CXe 400, 500 és 600MHz-es órajelű processzorok ára 57, 93,75 illetve 143,75 dollár darabonként, 10 ezres tétel vásárlása esetén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!