Franczy

Ultravékony szerverek

[ZDNET] A legutóbbi jelentések szerint nincs már messze az az idő, amikor az óriási teljesítményű szerverek olyan vékonyak lesznek majd, mint például egy pizzás doboz.

Jelenleg olyan nagy, neves cégek dolgoznak úgynevezett "ultradense", vagyis ultranagy sűrűségű szerverek kifejlesztésén, mint például az Intel, az IBM, vagy a Compaq Computer. Persze a dolog korántsem olyan egyszerű, mint ahogyan hangzik, hiszen a fejlesztőknek úgy kell megoldaniuk az óriási teljesítményre képes alkatrészek összezsúfolását, hogy az azok által termelt jelentős hőmennyiséget továbbra is megbízható módon el tudják szállítani.

Az IBM, a Hewlett-Packard, a Compaq Computer, a Dell Computer és a Sun Microsystems egyébként már jelenleg is foglalkozik olyan szerverek gyártásával, melyek mindössze 1,75 inch (4,445 centiméter) szélesek, vagyis körülbelül olyan szélesek, mint az átlagos pizzás dobozok. Manapság egy rackbe maximum negyvenkét darab ilyen szervert lehet behelyezni vízszintesen, egymás fölé. A tervek szerint a közeljövőben már olyan vékony szerverek gyártására is képesek lesznek az említett vállalatok, hogy azokból akár száz darab is elfér majd egy a maiakhoz hasonló méretű rackben.

Kezdetekben az új ultravékony szerverek mindegyike rendelkezni fog az összes lényegesebb funkcióval, azonban később már szét kívánják bontani az egységeket részfeladatok ellátására. Az IBM és az Intel ezen filozófiája szerint külön-külön "dobozban" kapnak majd helyet a processzorok, az adattárolási eszközök és a hálózati kommunikációs eszközök is.

Évekkel ezelőtt még az volt a tendencia, hogy a szerverek tervezésével foglalkozó cégek olyan szimpla szervereket állítottak össze, melyekbe a lehető legtöbb processzort próbálták bele tenni, és úgy próbáltak minél nagyobb teljesítményt elérni, hogy közben az egy évre levetített üzemzavarok ideje lehetőleg pár perces időszak legyen csak. Az internet egyre nagyobb térnyerése után azonban úgy döntöttek a cégek, hogy inkább rackeket töltenek meg több kisebb teljesítményű géppel, így próbálták ugyanis kielégíteni az egyre dinamikusabban növekvő webes adatforgalmak teljesítményigényét.

Mary McDowell, a Compaq Computer Inteles szerver részlegének vezetője szerint az új ultravékony szerverek piaci megjelenése 2002 folyamán várható. Az IBM szakértői szerint az ilyen új szerverek megjelenése legkorábban idén szeptemberben várható, bár azt őszintén bevallották, hogy nem ők lesznek az elsők a piacon, akik ilyen szervereket dobnak majd piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!