Berta Sándor

Az USA már harcban áll Kínával - csak még nem tud róla

A két fél közötti technológiai háború már legalább 20 éve zajlik és az ázsiai ország áll nyerésre.

Az Apple, a Google vagy a Microsoft a legfontosabb technológiai óriáscégek és mindegyik amerikai. Ennek ellenére az USA vesztésre áll a jövőbeli technológiákért, például a mesterséges intelligenciáért vagy a kiberbiztonságért folytatott versenyben. Ezt az álláspontot képviseli Nicolas Chaillan, az amerikai légierő szoftverekért felelős egykori vezetője (Chief Software Officer), aki elsőként töltötte be ezt a pozíciót. A szakember néhány héttel ezelőtt távozott a posztjáról és ezzel komoly feltűnést keltett.

"Kína kérdésében mindenekelőtt a sürgős beavatkozások hiánya és az önelégültség frusztrált. Lehetővé tesszük, hogy az ázsiai állam ne csak felzárkózzon a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság és az innovatív szoftverek használata területén, hanem vezető szerepet is betöltsön. Eddig csak bejelentéseket hallottam a vezetőktől, de hiányoztak a tettek és a sürgős beavatkozások" - mondta Nicolas Chaillan.

Szerinte sokan nem tudják, hogy van egy fal az amerikai vállalatok és a kormány között. Az előbbiek vezetőnek számítanak a különböző területeken, de szorosan követik őket a kínai társaságok. De az amerikai kabinetnek jelenleg nincs hozzáférése a helyi mesterséges intelligencia kapacitásokhoz. Ez egy nagy különbség Kínához képest, ahol kötelező együttműködni a kommunista párttal. Ez oda vezet, hogy az amerikai kormány technológiailag lemaradt Peking mögött.


Nicolas Chaillan

Bizonyos esetekben még az alapvető dolgok is hiányoznak az IT területén. Erre jó példa a hálózatba kötöttség. Már szinte az egész világban lehet utazni és mindenhol jó, sőt, nagyon jók az internethozzáférések. Vannak vállalkozások, mint a Starlink, amelyek műholdas interneteléréseket kínálnak és a távközlési konszernek gigantikus 5G-kapacitásokat építenek ki. De nagy szakadék van a kereskedelmi innovációk és az amerikai kabinet szintje között. Ugyanez igaz a mesterséges intelligenciára is. Afganisztánban már egy óvodai szinten lévő mesterséges intelligenciás képfelismerés is segíthetett volna abban, hogy el lehessen kerülni a polgári veszteségeket.

A szakember kiemelte, hogy nagyon érdekes azt látni, hogy az elmúlt években miként romlott meg a kormány és a Szilícium-völgy viszonya. Gyakran vett részt konferenciákon és voltak, akik csak azért vártak rá demonstratív céllal, hogy ne szorítsanak vele kezet. Voltak, akik azzal viccelődtek, hogy biztosan vér tapad a kezeihez. De ezek az emberek nem gondoltak bele abba, hogy mennyivel rosszabb életük lenne Kínában és hogy csak azért szabadok, mert léteznek az amerikai fegyveres erők.

Az ázsiai ország aktívan dolgozik ennek a légkörnek az elterjesztésén. Kína embereket juttat be az amerikai cégekhez azért, hogy ott kritikus hangvételt alakítsanak ki a washingtoni kabinettel szemben. Ez 20 éve zajlik - lassan, de biztosan. Az USA már háborúban áll Kínával, de még nem tudja. Ennek oka, hogy az ellenfél hátulról támad. Amennyiben valaki csak a számokat nézi, akkor minden előny Kínánál van. A kommunista rendszer lehetőséget ad a pekingi kormánynak arra, hogy minden helyi tehetséghez, adathoz és céghez hozzáférjen. Ez egy hatalmas információs apparátust biztosít és ehhez - nyilván nem szándékosan - az USA is hozzájárul, még a saját határain belül is.



A TikTok például egy kínai titkosszolgálati fegyver, amely adatokat gyűjt a mobiltelefonokról, majd kiértékeli azokat, s azt, hogy az egyes emberek mit szeretnek és nem szeretnek, milyen érzelmeik vannak és mikor hordanak különleges ruhákat. Még azt is számba veszik, hogy milyen könyvek sorakoznak a videókban szereplő polcokon. Az adatok akár álinformációk terjesztésére is felhasználhatók. Ez egy potenciális fegyver, amely arra használható, hogy befolyásolják például a választásokat. Nicolas Chaillan szerint nagyon nyugtalanító, hogy az Amerikai Egyesült Államok ezt hagyja.

"Természetesen a lakosságot érintő ellenőrzések hatalmas előnyt biztosítanak Kína számára a mesterséges intelligencia fejlesztésében és a nagyobb adatmennyiségekhez való hozzáférésben. Jó példa az arcfelismerés és a minták felhasználása a fizetéshez. A megoldás kényelmes, de egyúttal az illető kiadja azt, hogy hogyan néz ki. A megfigyelések segíthetnek az autonóm rendszerek, például a járművek és a drónok kifejlesztésében is. Ezzel szemben lehet tenni lépéseket, például minden olyan vállalatot ki kellene zárni az amerikai piacról, amely a kínai kormánnyal oszt meg adatokat."

"Problémát jelentenek a többségi kínai tulajdonban lévő vállalkozások, amelyek akkor is megosztják a birtokukba kerülő adatokat, ha tagadják ezt. Az USA-ban senki nem akar megfigyelési államot építeni, még ha ennek lennének is előnyei. De azt sem szabadna hagyni, hogy az információkat Kína egyszerűen ellophassa. Javítani kell a céges adatokhoz való hozzáférésen. A Google vagy a Facebook hatalmas kapacitásokkal rendelkezik, és mindkét IT-óriás óriási mennyiségű adatot gyűjt. Amennyiben az emberek tudnák, hogy a Google mi mindent tud róluk, akkor aggódnának. S felháborodnának, ha ezt az amerikai kormány csinálná" - ecsetelte Nicolas Chaillan.

Az amerikai légierő egykori szoftverekért felelős vezetője kitért arra is, hogy amikor a technológiai vállalkozások és az amerikai kabinet között kommunikációs nehézségek vannak, akkor az többnyire a kormányzati oldalra vezethető vissza. Néha inkompetencia figyelhető meg, máskor egók találkoznak és előfordulnak félreértések is. Szintén gyakori gond, hogy az egyetemeken zajló kutatások hosszadalmasak. Egy fejlesztési szakasz akár öt évig is tarthat, Ennyi idő nincs. Folyamatos innovációkra van szükség és még az sem lenne elegendő, ha az Amerikai Egyesült Államok és Európa összefogna. Mert előfordulhat, hogy Kína is összefog például Oroszországgal.

Az mindenesetre látható, hogy jelenleg Pekingnek nem érdeke a mostani helyzet felrúgása. De kérdés, hogy mikor lesz olyan hatalmas, hogy saját erőből tud növekedni és már nem lesz ráutalva a nyugati világra. Akkor megváltozhat a helyzet. "A múltban a nyugati világ túl lazán kezelte Kínát. Ez nem folytatható. A szoftverek vagy az autonóm gépek egyre fontosabbakká válnak és át kell gondolni a kiberbiztonság területét is, hiszen ha egy ellenséges nemzet le tudja kapcsolni egy állam energiaellátását, akkor az teljesen megbénulhat. Sokan elhessegetik ezt, mert még soha nem történt meg. De egyszer bekövetkezhet, s azt nem kellene megvárni." - szögezte le a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #11
    Persze hogy hadban áll , nehogy már nyugi legyen a világban ;)
  • bunny #10
    "Amennyiben az emberek tudnák, hogy a Google mi mindent tud róluk, akkor aggódnának. S felháborodnának, ha ezt az amerikai kormány csinálná"

    Erre egy nevet tudnék válaszul mondani: Edward Snowden.
  • zola2000 #9
    Hát én angol nyelvű oldalakon nem találkoztam maoistákkal, sőt szinte csak negatív véleményeket hallok Kína kapcsán (szerintem kicsit túl is van tolva a Kína ellenes propaganda Amerika részéről legalábbis remélem)
  • kvp #8
    "mert tramplit természetesen a nép választotta."

    A washingtoni elit szerint igen, egesz pontosan a csalados feher kozep- es munkasosztaly, tehat a Fold globalistak szamara feleslegesse valt lakossaganak amerikai resze. Ezert is kellett megerositeni a tavalyi valasztast es ezert is kell legalabb 80 millio uj allampolgarral boviteni a szavazok szamat 2024-ig, hogy ilyen jellegu hiba tobbet ne fordulhasson elo.

    "Csak az utóbbi 2 évben olyan cikkek jelentek meg az NSA, és az amcsi lehallgató berendezések tájékáról, hogy talán jó lenne otthon körbenéznie a csókának."

    Ehhez kepest van nagyon lemaradva az USA. De nem csak lehallgatasban, hanem gyakorlatilag a hadseregtol fuggetlen ipari technogiak teren es egyre inkabb a tudomanyban is. Az elmult egy evtizedben amerikaban mar szinte csak keletazsiak (=kinaiak) mentek muszaki palyara az USA-ban. Ezen diakok jelentos resze jelenleg mar a kinai allam valamelyik cegenel vagy kutatointezeteben dolgozik. Kozben az amerikai egyetemeken az uj maoista kulturalis forradalom miatt gyakorlatilag megsemmisitik a STEM teruleteket. (mint a tanarok ellehetetlenitesevel, mind a tudomany megkerdojelezesevel, lasd 2+2=5 vita)

    Az USA gyakorlatilag mar elvesztette a harcot, csak meg nem tud rola, mert a folyamat atlagosan egy generacio (20-30 ev) mulva erezteti a hatasat. Ebbol idaig meg alig masfel evtized telt el, mostanaban lepnek vagy igazabol csak lepnenek az amerikai munkaeropiacra a meggyozeses maoistak elso tomegei.
  • caprine #7
    Elég egyoldalú a pasi. Csak az utóbbi 2 évben olyan cikkek jelentek meg az NSA, és az amcsi lehallgató berendezések tájékáról, hogy talán jó lenne otthon körbenéznie a csókának. A kedvencem az a cikk volt amiből kiderült, hogy svájci cégen át árultak titkositó készülékeket amikkel a saját szövetségeseiket hallgatták le, nagyon beteg.

    Az usa olyan szinten függ kínától, hogy nekik igazából régen kussolniuk kellene, már csak a több mint 3000 milliárd dolláros adoságuk miatt is amivel a ferdeszeműeknek lognak.
  • peterx #6
    Egy egészséges nacionalizmus erős vezetővel nem feltétlen rossz dolog.. elég volt a GlobálHomoLibsi agymosásból amit az USA tol a képünkbe a magas lóról.. tisztán gazdasági alapokon kéne együttműködni az országoknak, az ideológiáját meg mindenki tartsa meg magának otthon (ebben Kína jeleskedik a legjobban), majd az adott ország lakosai szépen eldöntik mi a jó számukra, ha nem tetszik az adott rendszer amiben élnek majd szépen fellázadnak előbb utóbb, nem kell senkinek sehova beavatkoznia meg hirdetni az igét. Lásd Afganisztán..
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2021.12.09. 14:09:46
  • Liquido #5
    kvp, mert tramplit természetesen a nép választotta. Ne röhögtess már....

    Utoljára szerkesztette: Liquido, 2021.12.09. 13:11:32
  • Cat #4
    "érdekes lesz majd látni ha Kína szuperhatalommá válik és kiüti a nagyképű USA-t a nyeregből."

    Érdekes? Érdekes lesz? Ez neked miért jó, miért örülsz neki? Egyértelműen csak szívhatunk, rosszabb világ jön, ha ez megtörténik. Vagy nem baj, ha szívunk, mert ők nagyobbat szívnak? Beteg logika.
  • peterx #3
    "De az amerikai kabinetnek jelenleg nincs hozzáférése a helyi mesterséges intelligencia kapacitásokhoz. Ez egy nagy különbség Kínához képest, ahol kötelező együttműködni a kommunista párttal. Ez oda vezet, hogy az amerikai kormány technológiailag lemaradt Peking mögött."

    Milyen meglepő, a diktatúra mindig hatékonyabb lesz, mint a demokrácia.. érdekes lesz majd látni ha Kína szuperhatalommá válik és kiüti a nagyképű USA-t a nyeregből.
  • kvp #2
    Az Apple, Google es a Microsoft nemzetkozi cegek. Amerikai cegbol mar alig maradt par. A jelenlegi gazdasagi haboru es valojaban Kina es a globalistak kozott zajlik, az USA-nak ebben mar nem osztottak lapot, csak a globalistak katonai kiszolgalojakent mukodik. Nem veletlen, hogy az USA jelenlegi elnoket sem az amerikai polgarok, hanem a nemzetkozi cegek tulajdonosai jeloltek ki. (Mivel a szavazas soran minden modot blokkoltak az amerikai elnokvalasztas hitelessegenek garantalasara es az utolagos ellenorzesre mar nincs mod, ezert a valasztas hitelessege nem volt garantalhato.)

    Egyebkent Kina eseten sem kell messze menni a manipulacioert, jelenleg az o altaluk tamogatott eszmek meghatarozoak a nyugati szellemi es oktatasi elit soraiban es lathatoan sikeresen tudjak ezt atvinni a fiatalokra is. A globalistak pedig hagyjak, hiszen kozos cel (a nyugati nemzetallamok) ellen harcolnak. Persze ha nyernek es letrejon egy nyugati amerikai-europai unio, akkor mar problemas lesz hogy a mai fiatalok alapvetoen nem globalis kapitalistak hanem globalis maoistak. Ez egesz pontosan akkor lesz gond, amikor a 2010-es evek fiataljai felnonek es donteshozo szerepbe kerulnek, ami a 2020-as evek ejelen - kozepen varhato. Ez barmifele beavatkozas nelkul varhatoan a nyugati vilag latvanyos kapitulaciojat hozza. Tehat Kina nem gyoz, hanem a nyugati vilag magatol felteszi a kezet. Mint ahogy tette azt Afganisztanban is.