Berta Sándor

A dehidratációt is felismeri majd az Apple Watch

Az okosóra egy újabb funkcióval bővülhet.

2019 augusztusában vált ismertté, hogy az Apple Watch felismerheti az időskori elbutulást (demenciát), majd az, hogy a Parkinson-kór tüneteit szintén felismeri majd. Tavaly március elején az szivárgott ki, hogy a készülék a szélütés kockázatait is csökkentheti, míg 2020 augusztusában pedig megerősítést nyert, hogy véroxigénszintet szintén mér majd.

Most egy újabb, már szabadalmaztatott jövőbeli funkcióra derült fény, amelynek köszönhetően az Apple terméke képes lesz arra, hogy automatikusan és nem invazív módon figyelmeztesse a felhasználókat a dehidratációra és ezáltal a folyadékbevitel fontosságára. A kaliforniai óriáscég a kapcsolódó szabadalmat 2018. március 29-én nyújtotta be az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO).

A társaság többek között azt írta a dokumentumban, hogy a hidratáció mérésére alkalmazott hagyományos módszerek - például a nyálmintavétel - többnyire invazívak, megbízhatatlanok vagy drágák. Ezzel szemben egy okosóra sokkal megbízhatóbban és elegánsabban mérheti meg a hidratációs szintet azáltal, hogy elektródákat használ, amelyek a bőrrel érintkezésbe lépve meghatározzák az izzadság összetételét. Az izzadság elektromos vezetőképességéből következtetni lehet az elektrolit-koncentrációra, abból pedig az egyes felhasználók hidratációs szintjére.

Minél magasabb az izzadságban az elektrolit-koncentráció, annál dehidratáltabb az Apple Watch viselője. Az alkalmazott szenzor a háttérben automatikusan gyűjti az adatokat azért, hogy ha szükséges, közölni tudja a szükséges víz mennyiségét. Ez utóbbira azért van szükség, mert a túl kevés és a túl sok víz egyaránt káros lehet az egészségre.

Természetesen a szabadalom nem jelent garanciát arra, hogy a leírt funkció bekerül az Apple Watch következő generációjába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kisedi #3
  A vércukorszint-mérést várják milliónyian, arról bezeg szó sem esik.
  https://szifon.com/2019/04/08/a-jovoben-a-vercukor-szintet-is-kiszagolhatja-majd-az-apple-watch/
 • wraithLord #2
  Hát, nekem erre nem lenne szükségem, egyébként is kb. 3x annyit iszok, mint kellene. :D Mármint víz alapú oldatokat, nem alkoholt. :D

  Amúgy sokszor nem a szomjúság jelez, hanem a fejfájás, amit jobb megelőzni. A szomjúság inkább elektrolithiány miatt van, nem volumendeficit miatt.
 • M2 #1
  Mindenki agyában jelen van a funkció, a kapcsolódó jelenség neve: szomjúság.