Berta Sándor

Jövő nyáron érkezhet a Facebook okosórája

A társaság elsősorban az Apple termékével akar versenyezni.

A The Verge szellőztette meg azt az információt, hogy a Facebook 2022 nyarán okosórát szeretne piacra dobni és a projektben egy új stratégiát követ. A tervezett eszközt két kamerával ellátott képernyővel fogják felszerelni, amelyet a felhasználók bármikor levehetnek majd a készülék házáról, hogy fotókat és videókat készítsenek a segítségével, majd a felvételeket megosszák az óriáscég szolgáltatásaiban. A kijelző előoldalán elhelyezendő kamera a videohívásokhoz lesz használható, míg a hátoldalra szerelendő 1080p-autofókusz-kamera elsősorban a filmek és a fényképek készítésére.

A társaság szeretné, ha más vállalatok is kifejlesztenének kiegészítőket, például hátizsákokat és szoftvereket a levehető képernyőhöz. Az elképzelés az lenne, hogy az új okosórát ugyanúgy lehessen alkalmazni, mint az okostelefonokat. A Facebook ezáltal mindenekelőtt az Apple és a Google vetélytársa lenne ezen a területen, mivel ez a két konszern ellenőrzi a platformjaival a mobil hozzáféréseket a Facebook szolgáltatásaihoz. Az új okosóra emellett fitneszfunkciókat is fog kínálni.

A fehér, fekete és arany színben érkező terméket elsősorban a mobilszolgáltatók értékesítik majd és miután LTE-támogatással fog rendelkezni, így a használatához nem lesz szükség okostelefonra. A jövőbeli változatok a tervezett kiterjesztett valóság szemüvegek kezelőeszközei lesznek. Ez egy olyan technológia segítségével valósul majd meg, amelyet a Facebook a CTRL-Labs nevű startuptól vásárolt meg és lehetővé teszi a készülékek kézmozdulatokkal való vezérlését.

A kiegészítő várhatóan 400 amerikai dollárba fog kerülni, de az ár még változhat. A Facebook azt reméli, hogy eleinte több százezer darabot értékesíthet majd az okosórából.

A The Information bennfentesektől származó értesülések alapján már februárban azt írta, hogy a Facebook saját okosóra kifejlesztését és piacra dobását tervezi. A készülék segítségével a felhasználók üzeneteket küldhetnek és egészségügyi, illetve fitneszfunkciókat használhatnak, és lehetőség lesz a szívritmus mérésére. Ráadásul az okosóra segítségével vezérelhetővé válnak a Facebook kiterjesztett és virtuális valóság szemüvegei. Az eszköz operációs rendszere az Android lesz és nem a WearOS, de felmerülhet akár egy saját fejlesztésű operációs rendszer alkalmazása is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Igen, a legnagyobb problema az, hogy a telefonokat nem tartjak az emberek az ido 100%-aban a kezukben, igy sokkal nehezebb folyamatos kep es hangfelvetelt kesziteni a nap 24 orajaban. Ezen segit reszben a kameras okoshanszoro, amit ugy javasolnak elhelyezni hogy belassa az egesz szobat es idealis ha a lakas minden helyisegebe kerul 1-1 darab. Amikor valaki valami rejtelyes oknal fogva nincs otthon, akkor a csuklon hordott okosora segithet abban, hogy veletlenul se keruljon a felhasznalo mukodo adatrogzito keszulek hatotavolsagan kivulre.

    A csuklon hordhato mobil egyebkent jo otlet lenne, ha nem egy a folyamatos adatgyujteserol ismert ceg szeretne bevezetni. Hasznalhatosag szempontjabol en a kicsivel nagyobb, mobiltelefon meretu, kb. fel/haromnegyed alkar hosszusagu keszulekeket tartanam jonak, mivel azoknak megfelelo meretu kijelzojuk is van. Persze a folyamatosan hordott teljes latoszoges AR szemuveg megoldana a kijelzo meret problemajat es a kamerak folyamatos hordasanak kerdeset is.