Gyurkity Péter

Egy évtizedet ad a benzines autóknak az Audi

Az évtized közepén mutatnák be utolsó ilyen fejlesztésüket, amely 10 év múlva búcsúzna.

A nagy autógyártók az utóbbi hónapokban egyre-másra jelentették be, hogy miként erednének a Tesla és a többi elektromos startup nyomába, ennek kapcsán több érdekes elképzelésről olvashattunk. A Ford például nemrég azt jelezte, hogy az évtized végére 40 százalékban lenne elektromos a kínálatuk, most pedig az Audi közölte, hogy miként képzelik el a jövőt.

A Süddeutsche Zeitung számolt be a napokban a Volkswagen-leány által tett kijelentésekről, amelyek közvetlenül a cég szóvivőjétől származtak. Ebből azt tudhattuk meg, hogy jelen pillanatban a cégvezetés 2026-ra vetíti előre az utolsó, belsőégésű motorral ellátott új modell bemutatását, amely jó eséllyel egy SUV, egészen pontosan a Q8 modell, lenne. Ennek piaci értékesítése még 7 évig lenne megoldott, vagyis a típus 2033-ban búcsúzna a vásárlóktól, ami egyben azt is jelenti, hogy az Audi addigra állna át teljes mértékben az elektromos meghajtásra, már ami a fejlesztést, a gyártást, valamint az értékesítést, vagyis mindhárom fontos területet illeti.

A vállalat részéről már hónapokkal korábban, március folyamán elhangzott, hogy kifutó technológiának tekintik a hagyományos meghajtást, vagyis a benzines és a dízeles modellek belátható időn belül távoznak a palettáról. Kiemelték, hogy az uniós emissziós célokat is mindenképpen elérik, vagyis a határértékek betartásával nem lesz gond, bár némileg árnyalja a képet a tény, miszerint az üzemi tanácsot még nem értesítették a fenti elképzelésről, vagyis Ingolstadtban egyelőre annak létezéséről tudnak, a pontos részleteket még ők sem ismerik. Amennyiben tartani tudják majd a fenti menetrendet, 2033-tól kizárólag akkumulátoros autókat értékesítenének, ez nyilván azt jelentené, hogy a belsőégésű motorokat teljes mértékben száműznék a kínálatból.

Ez meglehetősen ambiciózus tervnek tűnik, néhány éven kiderül, mennyire lesz tartható a menetrend.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Major #10
  "Tehat nem ki lesznek tilva a dizelek a jovoben, hanem mar ki is vannak tiltva tavaly oktober ota es nem csak a varosokbol, de teljes tartomanyokbol."

  vs.

  https://www.corrieredellosport.it/news/motori/news-motori/2021/03/04-79663601/lombardia_i_diesel_possono_tornare_a_circolare
 • kvp #9
  "ja, úahogy a dízeleket is kitiltották, mi?"

  Pontosan ugy:
  https://dieselinformation.aecc.eu/where-in-europe-can-i-drive-my-diesel-car/
  https://www.eltis.org/discover/news/italys-largest-low-emission-zone-area-b-launched-milan
  https://en.wikipedia.org/wiki/Phase-out_of_fossil_fuel_vehicles
  https://motori.virgilio.it/notizie/stop-ai-diesel-euro-3-in-lombardia/115091/

  Az, hogy a lajtan innen errol nem is halltottak az emberek nem meglepo, de nyugaton mar leptek.

  ps: Igen, a lombardiai (olasz tartomany) az 2020 oktobere ota van ervenyben. Tehat nem ki lesznek tilva a dizelek a jovoben, hanem mar ki is vannak tiltva tavaly oktober ota es nem csak a varosokbol, de teljes tartomanyokbol. Csak a jarvany miatt viszonylag keves magyar autos turista akadt fenn az olasz ellenorzesen, hogy hozzank is eljusson a hir.
 • asgh #8
  A politika nem azért tolja az átállást kőolajról, mert valamiért a "globális gyíkember tőkés nagyhatalom" meg akarja akadályozni, hogy az emberek ide-oda furikázzanak.
  Az alapvető ok az, hogy az egész világ egy gigantikus gazdasági buborékon ül, ami ha kipukkan olyan világválságot idéz elő, amihez képest a 2008-as gyenge megingásnak se tűnne.

  A kőolaj kitermelő cégek tőzsdei értéke ugyanis az alapján árazódik, hogy mekkora olaj tartalékokon ülnek. Ha viszont a CO2 kibocsátás visszaszorítása miatt ezeket a tartalékokat nem tudják kibányászni, akkor egyik pillanatról a másikra megtizedelődik a cégek értéke és az húzza magával a bankokat, nyugdíjalapokat, mindent és a világgazdaságban forgó pénz igen nagy része egyszerűen köddé válna.

  Azaz vagy végleg tönkretesszük a bolygót, vagy agyoncsapjuk a világgazdaságot.

  Ezért játssza az USA a "kiugrok a klíma egyezményekből, visszaugrok" politikát már lassan 3 évtizede. Az amerikai establishment - demokraták és republikánusok együtt - szépen kidolgozott koreográfia alapján húzzák az időt, mindegyik kormányzat áttolva a problémát a következő adminisztrációra.
  Valamikor viszont ennek vége szakad és addigra a pénzt ki kell menekíteni a olajiparból valami hosszabb távon is fenntartható rendszerbe.
  Ezért tolja most mindenki ezerrel az elektromos autózást, hogy mire behúzzák a féket a CO2 kibocsátásban ne bénuljon meg a teljes autóipar és általában a közlekedés és az olajcégek árfolyamzuhanása ne rántsa magával az egész világgazdaságot.
 • asgh #7
  A 19. század végére kb. 5000 autógyártó vállalkozás létesült az USA-ban. Ebből hosszabb távon 3 maradt fenn. Szerinted a 3-ból hánynak volt hibrid megoldása, hogy magától is menjen a kocsi, de lóval is lehessen vontatni?
  Mert most is kb. erről van szó.
  Egy technológiai forradalom során sosem az él túl, aki ragaszkodik a legacy megoldásokhoz, hanem aki képes az új technológiából kihozni a maximumot minél kevesebb kompromisszummal.
 • Ender Wiggin #6
  ja, úahogy a dízeleket is kitiltották, mi?
 • barret #5
  Kihagytad az olcsó orosz kőolajat.Az nem üzlet az amcsiknak...
 • kvp #4
  Az Audi optimista, a hibrideket meg varhatoan ki fogjak tiltani a varosokbol a tobbi belso egesu motorral szerelt jarmuvel egyutt.

  Igazabol a politikusok es a globalis nagytoke erosebb fele azt tamogatja, hogy ne hasznaljunk koolaj alapu jarmuveket. Ezt akkor is hajlandoak vegigvinni ha az emberiseg nagyresze semmilyen sajat jarmuvel nem fog rendelkezni a folyamat vegen. Egyreszt oket nem erinti, masreszt egy onallo helyvaltoztatasra csak korlatozottan kepes lakossag sokkal konnyebben kontrollalhato. Az autogyartok meg vagy csatlakoznak az uj ipari forradalomhoz vagy megszunnek a korabbi ipar tobbi reszevel egyutt.

  A jelenlegi technologiai szinten a repules kivetelevel minden jarmu atallithato elektromos uzemre. A repulok pedig kepesek szendioxidsemleges biouzemanyaggal is repulni, csak a mostani koltseg 15-20x-osan. A business jet-eket tehat nem befolyasolja az atallas, a tobbi gepet pedig tavaly szinte teljesen leallitottak es az emberiseg siman kibirta hogy nem utazgattak ossze-vissza csak a tenyleg fontos emberek (= a gazdagok).
 • Gabbbbbbbbbbbb #3
  Nem valószínű, ha esne a hibridiek iránti kereslet, akkor majd újragondolják a stratégiát, akár rövidtávon is. Egyik nagy autógyártó vezetőségét sem idióták alkotják ^

 • asgh #2
  És ők fognak majd csődbe menni.
 • Ender Wiggin #1
  van pár kevésbé irracionális gyártó, akik hibridekben gondolkodnak hosszú távon...