Gyurkity Péter

Nagyon lassú volt a T. rex

Cserébe viszont több milliárd volt belőlük összesen a bolygón.

A területtel foglalkozó kutatók már nem sokkal az 1993-as Jurassic Park mozifilm után megállapították, hogy – a film jelenetével ellentétben – a Tyrannosaurus rex nem lett volna képes lefutni az előle menekülő terepjárót, egy új anyagban viszont gyakorlatilag megfelezték a korábbi becslést, ezzel még tovább lassítva a veszélyes ragadozót.

A napokban tették közzé az új kutatás eredményeit, amelyben nemcsak a méretet, hanem a farok függőleges irányú mozgását is alapul vették, ezek alapján igyekeztek meghatározni az átlagos gyaloglási sebességet, amely az állat számára kényelmes lehetett. Kiemelték, hogy a két nagyobb izom (valamint a szalagok) révén a farok nemcsak passzív, hanem aktív szerepet is betöltött a mozgásban, ez ugyanis nemcsak az egyensúly megtartásában, de a lábak visszahúzásában is segített, viszont a méret alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az átlagos lépés 1,9 métert fedhetett le, a biomechanikai modellek pedig arra utalnak, hogy a farok függőleges mozgása nagyjából 4,6 km/h-s gyaloglási iramot tett kényelmessé, vagyis az átlagos ember akár le is sétálhatta volna a hatalmas állatot. Más kérdés, hogy a faj példányai (természetesen) futásra is képesek voltak, mégis fontos jelzés, hogy a korábbi becslés nagyjából felét tartják most ideálisnak az állat számára – igaz, a farok oldalazó mozgását és az izmokat közvetlenül nem vették be a vizsgálatba, vagyis a fenti értéket némi óvatossággal kell kezelnünk.

Nem sokkal a fenti anyagot megelőzően egy másik kutatás eredményeit is közzétették, ez azonban már a T. rex példányszámára vonatkozik. A szakemberek rengeteg számítógépes szimulációt futtattak le, ezekben apró módosításokat alkalmaztak, így a teljes számra vonatkozóan egy igencsak nagy intervallumot kaptak meg. Eszerint 68 és 66 millió évvel ezelőtt összesen 140 millió és 42 milliárd közötti példány élhetett a bolygón, ennél azonban fontosabb, hogy az átlag érték 2,5 milliárd, ez tűnik a legvalószínűbb számnak. Mivel az észak-amerikai kontinens számított a faj hazájának, otthonának, ezzel nagyjából 20 kilométerenként futnánk odaát bele egy-egy állatba, ami némileg befolyásolná életünket.

Egyidejűleg nagyjából 20 ezer példány élhetet a kontinensen, viszont még ezen jóval alacsonyabb szám is azt jelzi számunkra, hogy nagy többségük nem maradt ránk, a legalább részben megőrzött csontvázak továbbra is igencsak ritkának számítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • caprine #26
  Lassú volt de cserébe több milliárd volt belőlük. Hát egy ragadózó faj ami lassú az kapásból kihalásra itélt, szóval a két dolog enyhén szólva is elent mond egymásnak.

  Nekem a dinokról mindig az elefánt jut eszembe. Szép lassan gyalogol, de láttam videot futó elefántról 30-40rt biztos tudott.

  Jurassic Parkot meg minek elővenni a témában, nem tudományos mű, sci-fi, majd a végén még a star wars realitását is elkezdi valami hülye elemezgetni, hogy nem is léteztek olyan lények mint abba vannak.
 • Lapajka #25
  Jól van baszakodjál csak troll bugris...
 • SzinesGeza #24
  A víziló simán elkergeti az anakondát?
  Az nem gyenge lehet.

  Úgy kb mekkora populáció él vízilóból Dél-Amerikában?
 • VolJin #23
  Talán 20 éve az egyik ismeretterjesztő csatornán volt téma a T-rex, és ott tértek ki rá, hogy a Jurasic parkban vázolt kép hamis. Lassú volt, és beteg és magatehetetlen állatokkal táplálkozott, illetve más ragadozók elejtett zsákmányát vette el, mert a prédák könnyen elszaladtak előle. Nem csúcsragadozó volt... Oké, a dögevő helyett az orzó a megfelelő, de ez nem tárgyi tévedés, mint a csúcsragadozó. Nem értem, hogy ettől az információtól miért kell kifakadnod....

  A víziló mellesleg növényevő...
 • Jawarider #22
  Akkor hogy ragadozott?
 • Lapajka #21
  Nem érdekel ennyire a téma...
 • Zombee #20
  Most akkor Velociraptor vagy nem Velociraptor?
 • Lapajka #19
  Nem egyféle volt. Nyilván a félméteres csirkéid nem próbálkoztak ilyennel. Akikre utaltam, nagyobbak és erősebbek és mint írtam CSORDÁBAN támadtak (azt lehet nem írtam oda, hogy öreg, beteg, gyenge példányokat főleg, de ez általában így szokott lenni). Bocs azt sem írtam, hogy a Jurassic Park fiktív történetében Velociraptor-ként bemutatott jószágok...
  Fogalmam sincs, mennyi kellett az erre alkalmas kisebb méretű de nagyon gyors ragadozó dinókból (most már nem írok raptort a kedvedért), de nyilván ha csorda megy rá, az akkor több tucat, akár 40-50 is lehet... felugrálnak rá és gyenge pontokra támadnak... így pl tigrisek is elbírnak egy elefánttal is... (és belőlük nem is kell annyira sok, 3-4 megoldja... de ott is gyengébb lassabb, beteg és vagy öreg példányokra mennek rá)
  Utoljára szerkesztette: Lapajka, 2021.05.03. 18:06:28
 • Zombee #18
  Feltételezem, amikor a Tyrannosaurus-t felfedezték, mindenféle ismeret nélkül, pusztán a fosszíliákra ránézve nevezték el. Ösztönös beidegződés, hogy minél nagyobb és harapósabb egy ragadozó, annál veszélyesebb.
 • Zombee #17
  Hány Velociraptor kellhetett egy Tyrannosaurus elejtéséhez? Egy 2 méter hosszú (ebből 1 méter a farok), fél méter magas, pulyka méretű jószágról van szó, max 20kg. Még azoknak se lett volna túl sok esélye, amit a Jurassic Park-ban adtak el a pórnépnek Velociraptorként. Ami valójában Deinonychus, és még az se volt akkora, mint a filmekben.