Berta Sándor

Európai chipfejlesztőt vásárolnak fel a japánok

A japán félvezető konszern komoly összeget sem sajnált az üzletre.

A Renesas kereken 4,9 milliárd euróért vásárolja meg a Dialog Semiconductor nevű európai chipfejlesztő vállalatot, amelynek menedzsmentje elfogadta a szigetországi ajánlatot.

A Renesas eddig az autóiparra összpontosított, de ezzel a tranzakcióval szeretné a működését kiterjeszteni más területekre is, például a lakások elektronikus vezérlésére és az egészségügyi technikákra. A Dialog Semiconductor számára pedig komoly esélyt jelent a felvásárlás, mert így a jövőben kevésbé fog függeni az Apple megrendeléseitől. A kaliforniai társaság már 2017-ben jelezte, hogy energiamenedzselési integrált áramkört (PMIC) fejleszt. A hír érthetően csalódottá tette a Dialog Semiconductor vezetőit, mert addig az Apple volt a cég legnagyobb ügyfele és a bevételei több mint 70 százaléka az amerikai konszerntől függött. 2018 júniusában Jalal Bagherli, a Dialog Semiconductor vezetője megerősítette, hogy a korábbi mennyiséghez képest az Apple 30 százalékkal kevesebb chipet rendelt. Ez a függőség szűnik meg most.

A Renesas 67,50 eurót kínált minden egyes Dialog Semiconductor részvényért, ez közel 20 százalékkal több volt, mint amennyit az egyes részvények a múlt héten pénteken a tőzsdei záráskor értek. A japán vállalat az üzlet finanszírozására 270 milliárd jenes tőkeemelést tervez, a további szükséges összeget pedig hitelekből pótolná. A Renesas a felvásárlástól a következő három esztendőben 125 millió dolláros költségmegtakarítást remél és ezzel párhuzamosan azt várja, hogy a következő öt évben a bevételei 200 millió dollárral nőnek majd. Hidetoshi Shibata, a Renesas vezetője egy fontos lépésről beszélt, amely a növekedési terveiket a magasba fogja katapultálni.

A társaság a Hitachi, a Mitsubishi Electric és az NEC egykori chiprészlegeiből jött létre, majd 2017-ben és 2019-ben megvette az Intersil Corp-ot és az Integrated Device Technology-t (IDT). 2019-ben a bevétele 718 milliárd jen volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!