Berta Sándor

Oregonban tervezheti saját processzorait az Apple

A kaliforniai konszern gőzerővel dolgozik a saját megoldásain, cél az Inteltől és másoktól való függetlenedés.

A társaság fél éve fejleszti saját energiamenedzselési chipjét, április elején pedig kiderült, hogy 2020-tól saját processzorok jöhetnek a Mac számítógépekben. Akkor még arról volt szó, hogy Kalamata kódnevű projekt még korai szakaszban van. Most a The Oregonian arról írt, hogy az Apple egyik laboratóriumában két tucat mérnök dolgozik a projekten, és köztük van az Intel néhány korábbi munkatársa is. Portlandben az óriáscég új munkatársakat toborzott az ottani technológiai vállalkozások dolgozói közül, a LinkedIn platformon pedig az Apple már tavaly november óta keresi a megfelelő szakembereket.

Az Apple nem csupán az Inteltől akarja függetleníteni magát, hanem számos egyéb partnerétől is. A másik érintett vállalat a Dialog Semiconductor, amely energiamenedzselési chipeket készít a gyártó számára. Jalal Bagherli, a Dialog Semiconductor vezetője most megerősítette, hogy a korábbi mennyiséghez képest az idén az Apple 30 százalékkal kevesebb chipet rendelt. A beszállító éppen ezért attól tart, hogy hasonlóan szomorú sorsra juthat, mint tavaly áprilisban az Imagination Technologies, amely az iPhone készülékek grafikus chipjét fejlesztette. A társaság PowerVR grafikus chipjeire egy idő után már nem tartott igényt az Apple, és nem vásárolta fel a céget, hanem inkább elcsábította annak munkatársait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #2
    "április elején pedig kiderült, hogy 2020-tól saját processzorok jöhetnek a Mac számítógépekben"

    Na így keletkezik a klasszikus fake-news.
    Valakik feltételes módban állítanak valamit valakinek a találgatásaira hivatkozva, az érintett meg cáfol, pár hónapra rá mégis kész tényként és nem találgatásként hivatkoznak az eredeti hírre.

    Szóval nem, az Apple nem tervezi, hogy 2020-tól a saját processzorai lennének a Mac-ekben. A Bloomberg feltételes módban, megkérdőjelezhető hitelességű elemzők spekulációira hivatkozva eresztett meg egy gondolatkísérletet, amit az Apple egyáltalán nem erősített meg.
  • kvp #1
    Az otlet jo, de ha gyarat es gyartastechnologiat nem tudnak hozza szerezni, akkor konnyen jarhatnak ugy, hogy hiaba van egy jo tervuk, ha senki nincs aki le tudna gyartani nekik.

    Az Apple azert is van bajban, mert az ARM-ot allami penzbol megvette egy japan ceg, viszont innentol nagyon konnyen kerulhet vegul valamelyik kinai vagy koreai konkurensenek a tulajdonaba, ami gyakorlatilag teljesen kiszolgaltatotta teheti oket a politikanak.