Berta Sándor

Német­ország szigorúbban lép fel a digitális cégek ellen

Az illetékes hivatal könnyebben büntetheti majd meg a piaci versenyszabályok ellen vétő IT-óriásokat.

A német szövetségi parlament (Bundestag) megszavazta azt a tervezetet, amely a digitális társaságok ellenőrzésével kapcsolatban kibővítette a Szövetségi Versenyhivatal jogköreit és lehetőségeit. Az elfogadott dokumentum egy 2019-es európai uniós irányelvet ültetett át a gyakorlatba.

A jogszabály lehetővé teszi az Amazon, az Apple, a Facebook, a Google és a többi IT-óriás vitatható vagy versenyellenes gyakorlatai elleni eddiginél hatékonyabb fellépést. Az egyik legfontosabb tétel, hogy az adott vállalatok a platformjaikon nem részesíthetik előnyben a saját termékeiket és szolgáltatásaikat a versenytársaik ajánlataival szemben. A kartelleljárások a korábbinál gyorsabban lesznek lefolytathatók. További lényeges pont, hogy a fúziókat a jövőben csak akkor fogják vizsgálni, ha az abban résztvevő egyik fél Németországban legalább 50 millió euró éves bevétellel rendelkezik.

Andreas Mundt, a Szövetségi Versenyhivatal elnöke üdvözölte a parlament döntését és azt mondta, hogy a német törvényhozók nemzetközi összehasonlításban is úttörőkké váltak. A német kormány egyébként már tavaly szeptemberben elfogadta a tervezetet. A cél az, hogy már az esetek korai szakaszában minél szigorúbban fel lehessen lépni a piaci hatalmukkal visszaélő óriáscégekkel szemben. Ezenkívül a specifikus adathozzáférés-szabályozások elősegítik az innovációt és szabadon tartják a piacokat. Többek között megtiltható a különböző platformokat üzemeltető konszernek számára, hogy a vetélytársaik ajánlatait rosszabb színben tüntessék fel, mint a sajátjaikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #5
  Biztos vagy te ebben? A Walt Disney Company, aminek pl teljesen törvényesen joga van Nukleáris Erőművet építeni.

  Jogi modon korbeirni mit is? Mert ha tetszik az elgondolas maris lehet ezt Kinaban elvezni, tokeletesen megvalositva, sot az oroszoknal/torokoknel is lehet ebben sutkerezni.

  Senki nem kenyszeritette az elnok urat, hogy barmelyik platformot kell hasznalni.
  Tudod teged sem kenyszerit senki, hogy autot vegyel, vagy logj az FB-n, vagy eppen a magyar torvenyhozas/vegrehajtas elonyeit elvezd, ha van ismerosod.

  Mindig csak az egyoldalu, hu mert az rossz, mert nem nalunk van a bot a karika hajtasahoz, hanem valaki masnal. Ugyan azt csinalja az osszes, valami mentalis betegseg alltal azt gondolja, hogy a hatalom/penz majd lelki boldogsagot fog hozni, mikozben csak egyre rosszabb lesz minden. Mindegy, hogy politikus vagy CEO, ugyan az a beteg szemelyiseg, ugyan azon a szinten megvetendo celokkal.
 • pakeszke #4
  az Epic beleallt a rohadtalmaba, igaz mogotte ott a Tencent
  valasztani meg nem kell, elszamoltathato kell legyen vagy repul... sajna ezt EUs szinten kell vegigvinni, de nem hinnem hogy egy a spanyoloknal levo efogadott hozzaszolas az nalunk nagyon buntetheto lenne
 • Kryon #3
  Az a helyzet, hogy mostanra két lehetősége maradt a nyugati világnak. Vagy Kína, vagy az IT-óriások uralma alá kerül. Ebből lehet választani. A politikusok ezt még saját maguknak sem akarják bevallani, nemhogy a választóknak. Megy is a terelés ezerrel...
  Utoljára szerkesztette: Kryon, 2021.01.18. 20:04:39
 • duke #2
  "Amazon, az Apple, a Facebook, a Google és a többi IT-óriás vitatható vagy versenyellenes gyakorlatai elleni eddiginél hatékonyabb fellépést."

  Szep szep hogy probaljak valahogy korlatozni ezeknek a cegeknek a hatalmat, de ez keves. Az amerikai elnok cenzurazasa utan nyilvanvalova valt, hogy az lyen cegek, intezmenyek olyan veszelyesek a tarsadalmakra, hogy egyszeruen megkene tiltani letezesuket, letrehozasukat. Be kellene tiltani a vilagmeretu agymoso halozatok uzemelteteset. Jogilag nagyon pontosan korben kene irni, hogy mi az amit nem lehet, es onanntol azonnal belehetne tiltani meglehetne szuntetni az ilyen tipusu vallalkozasokat. Mint ahogy egy maganvalallkozas nem fejleszthet mondjuk atombombat, ugyan ugy tiltani kene az ilyen tevekenyseget is.
 • takysoft #1
  Értem én, hogy nem jó, ha túl erősek lesznek ezek a cégek.
  De nem arra kéne inkább törekedni, hogy Kína térnyerését visszafogjuk picit?