Berta Sándor

Mini-LED kijelzős iPad Pro érkezhet

Az Apple hónapokon belül piacra dobhatja az új terméket.

A DigiTimes tajvani IT-portál szellőztette meg - beszállítóktól származó forrásokra hivatkozva - azt a hírt, hogy a kaliforniai konszern új Mini-LED képernyővel ellátott iPad Pro készüléke 2021 első negyedévében jelenhet meg. Az információt később átvette a MacRumors is.

A Mini-LED technológia alkalmazásával kisebb méretű fénydiódák kerülhetnek nagy mennyiségben a 12,9 hüvelykes kijelzőkkel felszerelt iPad Pro modellekbe. A mini-LED-ek használatának előnye többek között a sötétebb fekete szín, a fényesebb fények és a telítettebb színek megjelenítése ugyanolyan magas kontrasztarány mellett, mint amilyet az OLED-képernyők is kínálnak. Támogatják a HDR funkciót, s általuk a jövőben könnyebb és keskenyebb eszközök készülhetnek. A Micro-LED alkalmazása még nagyobb előrelépést jelentene ezen a területen, de az sokkal drágább megoldás.

Az Apple ügyeiben jól értesültnek számító Ming-Chi Kuo elemző már tavaly októberben közölte, hogy az óriáscég azt tervezi, hogy a következő két esztendő során az iPad és a MacBook készülékek csúcskategóriás változatait úgynevezett Mini-LED kijelzőkkel látja el. A technológiát azért választotta a társaság, hogy az OLED-paneleknél ismert beégés problémát elkerülje. A mostani hír megerősíti ezt a korábbi információt. 2019 decemberében az is kiszivárgott, hogy négy-hat termék kaphat Mini-LED képernyőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #4
    Lenyeg a lenyeg hogy az LCD betekintesi szoge az nem diffuz kotelezo jelleggel, es lehet soronkent cimezni nem diffuz hatterfenyt ami 2160 zona, akkor az potencialisan tud szimulalni eros instant jellegu fenyt mint a crt-é, tehat tud tapadasmentes mozgokepet 50hz-60hz- en ami szukseges mert oledhez nincs 300fps.
  • Sir Cryalot #3
    Elirtam, mura-t akartam irni. A sony handheldjetol az oculusig

    Meg a tv-k is.

  • kvp #2
    Ennek akkor lehet minimalis haszna, ha az mpeg szerinti 16x16-os blokkok alapjan van elrendezve a hattervilagitas es amegjelenitett film is. Igy az adott blokk max fenyerejet allitjak be a hattervilagitason es ahhoz normalizaljak az lcd nyitasat. Ha nincs igazitva akkor viszont rondabb lesz mint ha nem is hasznalnak.

    Igy igazabol csak akkor ertelmes az eredmeny, ha a megjelenitett kepet nem nyujtjak, bar duplazni es felezni lehet de semmilyen mas transzformacio es nagyitasi arany nem jo.

    A demokon szuperul fog kinezni. Ha pont jo formatumu filmet nezunk ugyancsak. Minden mas esetben jobb kikapcsolni hogy ne legyen blokkos a kep. (kepzeljunk el egy desktop-ot jpeg tomoritesi hibakkal) Raadasul a max. kontraszthoz max. fenyeron kell hagyni a kijelzot, egyebkent a nemlinearis fenyero gorbe miatt torzitani fog.

    PS: Oledbol csak a subsampling-es kijelzok moire-sak. Tehat azok ahol a valodi felbontas csak a megjelenitett kep negyede. Ezeknel is ha rgbg csoportonkent hajtjuk a kijelzot (negyed akkora felbontason, 100% fenyeron), akkor eltunnek a hibak. Mar gyarilag is ezt kellene rairni. Attol hogy 4k-nak irjak meg lehet a fullhd-t sem tudja teljes per pixel rgb szinskalaval. Ez egy egyszeru csalas, amit a fenykepezogepek is elkovetnek. Nem a szenzorok szama szamit hanem az rgb vagy rgbg szincsoportok szama. Igy lesz a 20 megapixeles kamerabol 5 megapixeles ha raw-ban mentunk es offline generaljuk le a fekete feher 20 megapixeles kepbol a szineset a szinszuro geometria alapjan. (az egy szindzuros kamerak szurkeskalaban latnak, szinszuro mintan at, a tobbszenzorosak kepenkent kapnak egy csatornat, optikai splitterrel) Na az oled ugyanez visszafele. Ha nincs 3 vagy 4 reteg oled egymas mogott, akkor torzitani fog. Ha ezutan meg eltero pixeladatokat kapnak az egymas melletti eltero szinu pixelek, akkor ez tovabb romlik. De ra lehet irni a sok megapixelt es k-t.
  • Sir Cryalot #1
    Nem lesz nagy ugrás, teljesitményfelvétel fog javulni az is elég meredek hogy nagyot menne, ugyanaz a hátránya mint a local dimmingnek, hogy kevés zónára jut sok pixel akkor "felhős" a feketéje ( az olednek meg moire-s ) . Ezt így kár kihozni, sokkal értelmesebb dolgok vannak hátra lcd-ben ( n+1 szűrő kivétele miatt 10x-es peak fényerő) .