Berta Sándor

Az iPad Pro készülékeknél is eltűnhet a fejhallgató-csatlakozó

A jackdugót száműzhetik az Apple új táblagépeiből.

A Macotakara nevű japán oldal írt a kaliforniai cég várható új termékeiről, amelyek a korábbiaknál vékonyabbak lehetnek és amelyeknél eltűnhetnek a fejhallgató-csatlakozók. Mindez arra vezethető vissza, hogy az Apple az új iPad Pro eszközöket kisebbé akarják tenni, hogy azok jobban elférjenek a felhasználók kezében. A japán portál közölte, hogy az új 10,5 hüvelykes változat 247,5 mm magas lesz, 178,7 mm széles és 6 mm vékony, míg az új 12,9 hüvelykes verzió pedig 280 mm magas, 215 mm széles és 6,4 mm vékony.

A beszállítóktól származó információk alapján az új iPad Pro készülékeket ellátják majd a FaceID funkcióval, erre utaltak az iOS 12 operációs rendszerben lévő fejlesztések is. Emellett a Lightning csatlakozót is úgy helyeznék el, hogy a termékeket akár függőlegesen is használni lehessen. Az Apple az új iPad Pro modelleket a hagyományosan szeptemberben megrendezett éves eseményén mutatja majd be. Korábban kiszivárgott, hogy két új iPad-modellen dolgozik az Apple, mindez az Eurázsiai Gazdasági Bizottsághoz (EEC) benyújtott iratoknak köszönhetően derült ki.

A gyártó a fejhallgató-csatlakozót a 2016 szeptemberében bemutatott iPhone 7 esetében hagyta el először. Márciusban a Motorola is jelezte, hogy hasonlóan cselekedne a Z3 Play készüléknél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #6
    "szóval elég erős technológiai kötöttségekkel is jár"

    Az egész Apple világ erről szól.
  • M2 #5
    A cél az, hogy egy nagyon vékony, nagyon könnyű, vízálló és strapabíró készülék legyen teljes képernyővel (iPhone, iPad, iPad Pro vonalon). A jack ennek útjában van, tehát előbb-utóbb mennie kell. Apple mérnökök meg eldöntik, hogy melyik szériából marad ki.

    Erről szerintem komoly statisztikájuk is van, hogy az eszközökben mikor használták a jack aljzatot. Lehet a zenészek nem engedélyezték a diagnosztikai adatok elküldését az Apple-nek. :-)

    Létezik minőségi lightning - jack/lightning adapter is, töltés kérdése ezzel megoldva. Elveszni meg bármi elveszhet, az iPad is, az sincs minden sarkon.
  • Gvik #4
    Ezzel azért lehet vitatkozni, szerintem a "99%" meg a szisztéma nem értése elég nagyvonalú kijelentés. Az Apple termékek pl.eléggé megkerülhetetlenek az audiovizuális munkaterületeken - kép-/videó-/audio-szerkesztés,amiből az utóbbiban vagyok úgy-ahogy otthon - és személyes tapasztalat, hogy már nem csak az informatikai eszközökkel szorosan összefüggő, külső interface-ekkel vezérelhető virtuális hangszerek, hanem az egyes "fizikai" típusok is (virtuális keverők, digitális zongorák, szintetizátorok, gitár/basszusgitár erősítők/effektpedálok, stb.) egyre jobban építenek arra, hogy csak a vezérlőegység "fizikai", de a hanggenerálás egy része, vagy akár egésze már software-esen az iPad-en belül történik. Átlag zenehalgátasnál a bluetooth technológiának nem jön ki az a "hátránya", hogy a zenét nem valós időben játssza, hanem a vezetékes audioátvitelhez képest jelentős késéssel, csak software-esen puffereli. Ellenben, ha valaki valós időben játssza a zenét egy hangszeren, ott nincs mit pufferelni, és igen jelentős (gyakorlatilag már "használhatatlan" kategóriájú) késés lesz a hang lejátszása és visszahallása között. Ezt mondjuk még - habár rettenetesen körülményesen - studió környezetben meg lehet kerülni, de élő felhasználásnál, színpadon, pláne ha több zenészt kell összehangolni több eszközzel, az katasztrofális helyzet, amolyan instant saját-lábon lövés...
    Persze ezzel nem lenne baj, ha az Apple nem elsősorban "professzionális" eszközökként marketing-elné a termékeit, hanem bevállalná hogy a célközönsége 100%-ban a konzumer piac. A jelenlegi irányvonallal talán érdemesebb lenne legalább egy-két terméken meghagyni a hagyományos audio csatlakozót, amíg létre nem jön a megfelelő technológiai ami minden tekintetben helyettesíteni tudja a jelenlegit.
    Persze tudom, hogy létezik lightning-jack adapter, de azzal egyfelől rögtön kilövöm a fejhallgató/fülmonitor használata mellett a párhuzamos töltés lehetőségét, másfelől pedig csak még egy kábel ami megtörhet/tönkremehet/jelveszteséget generálhat/otthon hagyhatom/elveszthetem/stb. aztán rohangálhatok az új után, amit ráadásul nem kapni minden "sarki fűszeresnél", szóval elég erős technológiai kötöttségekkel is jár, arról már nem is beszélve hogy az ilyen tartozékok minősége mennyire messze van a "high-end" audiótól.
  • M2 #3
    99% átszokott már a sokkal kényelmesebb vezetéknélküli fülesekre. A maradéknak meg még mindig ott a Lightning port.
    Aki hiányolja a jacket, az nem érti az egész szisztémát.

    iPhone + Airpods + Apple Watch, mellé egy Mac és/vagy iPad. Olyan mint egy utazás a jövőbe.
  • CairoJack #2
    Kit érdekel, az Apple felhasználók már megszokták a limitációkat, kompromisszumokat.
  • Adam82 #1
    Pakker, már egy 12,9 hüvelykes gépen sem fér el egy audio kimenet. Nehogy azt mondják nekem, hogy cserébe nagyobb akksit kapok :( Notebook piac felkészül...