Berta Sándor

Nem kér a titkosítás korláto­zásából a Threema

A cég vezetője egyértelműen elutasította a felmerült elképzeléseket.

November elején derült ki, hogy az Európai Unió tagállamai azt tervezik, hogy kiterjesztik a digitális ellenőrzést és egy "fő kulcsot" követelnek a különböző azonnali üzenetküldő szolgáltatások, például a Signal, a Telegram, a Threema és a WhatsApp fejlesztőitől. Mindegyik szoftver fejlesztőit köteleznék arra, hogy kiskaput biztosítsanak a hatóságok számára.

Most Martin Blatter, a Threema vezetője egyértelművé tette, hogy nem fognak kiskapukat beépíteni az azonnali üzenetküldő szolgáltatásukba. Erre már csak azért sem kerülhet sor, mert megsértenék a svájci jogszabályokat. A svájci cég első embere hozzátette, hogy a magánélet egy alapvető emberi jog és a terrortámadások esetében a hatóságok szinte minden esetben ismerik az elkövetőket. Mindez azt mutatja, hogy a politika egyszerűen nem tudja megvédeni az embereket.

A "fő kulcsok" követelése csak azt támasztja alá, hogy mennyire a mohók és tapasztalatlanok a hivatalok, ugyanis nem értik, hogy ilyen műszaki megoldások nem alkothatók meg. Nekik sincs "fő kulcsuk", amelyet odaadhatnának, a titkosítást ugyanis a felhasználók végzik és nem ők. Ezért nincs is lehetőségük arra, hogy belenézzenek a kommunikációba, s azt még akkor sem tehetnék meg, ha ezt szeretnék. Blatter rámutatott, hogy a bűnözés társadalmi és nem technológiai probléma. Ezért nem kellene egy társadalmi problémát úgy megoldani, hogy azzal párhuzamosan gyengítjük mindenkinek a magánszféráját. A magánélet védelme alapvető jog és azt a digitális térben is biztosítani kellene.

A Threema első embere példaként említette, hogy az amerikai titkosszolgálatok arra kényszerítették a routergyártókat, hogy építsenek kiskapukat a készülékeikbe, majd azokat kihasználták a kínaiak, hogy így jussanak információkhoz. A kiskapukkal ez az alapvető probléma, ugyanis azt más államok és bűnözők is kihasználhatják. Amennyiben ők tennének kiskapukat a programjukba, akkor több millió embert tennének a bűnözők célpontjává, hiszen a svájci közigazgatástól kezdve a szövetségi tanácsokig számos szervezet használja megbízható kommunikációra a terméküket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #5
    "akkor felhasznalokat fogjak kotelezni, hogy kuldjek el a hivatalnak a titkos kulcsukat."

    A regi francia szabalyozas ez volt. Az volt vele a baj, hogy aki elkuldte, az pont nem csinalt semmi illegalisat, tehat folosleges volt lehallgatni. A tobbiek (pl. bunozok) utan meg futhattak.
  • zola2000 #4
    Majd elküldi az app következő frissítése, amit persze becsszó biztonságosan tárolnak ... aztán hopp egy adatszivárgás
  • duke #3
    "Nekik sincs "fő kulcsuk", amelyet odaadhatnának, a titkosítást ugyanis a felhasználók végzik és nem ők. "

    Hat torjek fel, annyira kivancsiak. Nehogy mar onkent kuldjek el a hasznalok a kodjukat. Mert az lesz a kovetkezo, hogy akkor felhasznalokat fogjak kotelezni, hogy kuldjek el a hivatalnak a titkos kulcsukat.
  • cement #2
    meglepő, de igen.
    karrierpolitikusok vannak minden fontos pozícióban szinte mindenhol, akik olyan szakértői véleményeket vesznek csak számításba, ami az ő céljaikat szolgálja. ha van 1 tanácsadó aki azt mondja, hogy ezt meg lehet csinálni akkor arra hallgatnak, mindenki aki mást mond az meg hülye
  • Andrevv #1
    Digitális analfabéták vezetik az EU-t, vagy mi? Ha két ember úgy dönt, hogy egy kábelen saját titkosítású adatokat fog küldeni egymásnak, akkor a kábel gyártóját kell szivatni? Ezeknek annyi eszük van mint egy hangyafingnak...
    Tessék, itt egy titkos üzenet, kérjetek kulcsot az sg.hu-tól:
    7353404ef685535258455d5814585350184d581240515251515d531150525853574442565a13