Berta Sándor

Korlátozná az EU az azonnali üzenetküldő programok titkosításait

A szervezet a bécsi terrortámadás után állt elő az elképzeléssel.

Az ORF és a SPIEGEL értesülései, valamint egy kiszivárgott dokumentum alapján az Európai Unió tagállamai azt tervezik, hogy kiterjesztik a digitális ellenőrzést és egy "fő kulcsot" követelnek a különböző azonnali üzenetküldő szolgáltatások, például a Signal, a Telegram, a Threema és a WhatsApp fejlesztőitől. A tervek szerint az új szabályozást már december elején elfogadhatják az európai uniós tagországok belügy- és igazságügyi minisztereinek videokonferenciáján.

A titkosítások elleni fellépést eredetileg Nagy-Britannia kezdeményezte, majd az ötletet Franciaország karolta fel. A Signal, a Threema vagy éppen a WhatsApp egyaránt végpontok közötti titkosítást alkalmaz, s mindegyik szoftver fejlesztőit köteleznék arra, hogy kiskaput biztosítsanak a hatóságok számára. Az utóbbiak folyamatosan arra hivatkoznak, hogy a technikát a bűnözők kihasználják azért, hogy így rejtőzhessenek el a felelősségre vonás elől.

A bűnüldözők és a döntéshozók azzal érveltek, hogy bizonyos esetekben legálisan hozzá kell férniük a rendszerekben tárolt adatokhoz. Problémát jelentene viszont, hogy ha a kiskapukat valóban bevezetik, akkor azzal minden felhasználó kommunikációja sebezhetőbbé és ezáltal kiszolgáltatottabbá válna.

Tavaly májusban a német belügyminisztérium is felvetette, hogy a titkosításaik feloldására és együttműködésre kényszerítené a népszerű üzenetküldő szolgáltatásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    Demokracia tovabbi leepitesere jo. Algoritmus kielemzi az osszeset, es akkor kozvelemenyt kuatatni sem kell, hogy meg hatekonyabban menjen a propaganda.

    Mondjuk ezt mar akkor sejteni lehetett, amikor Ursula hivatalba lepett es korona alatt kozvelemenynek nem lesz ereje felhaborodni sem.
  • wkm #4
    Építik az orwelli nácizmust...
  • kvp #3
    Terroristak es bunozok ellen nem jo, csak es kizarolag a lakossag politikailag nem megfelelo reszenek megfigyelesere. Mellekhataskent az osszes tobbi titkosszolgalat es bunozoi kor is belelat a teljes chat forgalomba, ahol ma mar jellemzoen titkos banki es egyeb uzleti informaciok is utaznak. Tehat az amugy is gyenge titkositas tovabbi gyengiteset kero allam sajat magat teszi ki kulso tamadasoknak es ezzel csak az amugy senkire nem veszelyes lakossag politikai megfigyeleset javitjak. Igazabol semmi gyakorlati ertelme nincs, meg a belso terroristak (=ellenzekiek, nemzeti erzelmuek, nemkivant torlendo) ellen sem ved.
  • szoftos #2
    problem-reaction-solution
  • bdzsana #1
    Egyrészt érthető, ha olyan esetben bele akarnak nézni, amikor alapos indokuk van rá, mondjuk amikor házkutatási parancsot kapnak bemehetne a házazdba.
    De e fenti példa sokkal inkább olyasminek hangzik, mintha minden lakás kulcsát megkapnák és akkor néznek bele amikor akarnak.
    Mivel a titkosított üzenetekhez a szolgáltató sem fér hozzá, ezért nem is igazán lehet titkosítani, ha van egy fő kulcs, akkor az a hekkerek paradicsoma lesz.
    Ráadásul elég régóta tudott, hogy nem a népszerű csatornákat használják, hanem mondjuk letöltenek egy xy mobiljátékot aminek van chatje, és azt senki nem ellenőrzi.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2020.11.10. 10:48:19