Berta Sándor

IT-gyártás - leáldozott Kínának

A Foxconn vezetője az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktussal kapcsolatban fogalmazta meg a véleményét.

Young Liu, a Hon Hai Precision Industry (Foxconn) első embere a Bloomberg gazdasági hírügynökségnek nyilatkozott úgy, hogy Kína napjai "globális gyárként" meg vannak számlálva. Mindez szerinte elsősorban az ázsiai ország és az Amerikai Egyesült Államok között elhúzódó kereskedelmi konfliktusra vezethető vissza. A vitának köszönhetően egyre inkább veszélybe kerül a kínai IT-gyártás, ezért a Foxconn is keresi az alternatív lehetőségeket és azokat az országokat, ahová áthelyezheti a gyártókapacitásait.

A menedzser az aktuális negyedéves számok mellett ismertette a politikai-gazdasági helyzettel és az amerikai-kínai kereskedelmi háborúval kapcsolatos véleményét is. Liu úgy vélte, hogy azok a nem kínai vállalatok, amelyek az Apple, a Dell, a Nintendo és más cégek számára készítenek alkatrészeket és termékeket, kénytelenek lesznek idővel új gyártási helyek után nézni, ha el akarják kerülni az USA részéről kiszabott büntetővámokat és kereskedelmi blokádokat. A Foxconn esetében a nem Kínában megvalósuló gyártás aránya tavaly júniusban 25 százalék volt, idén júniusban viszont már 30 százalék.

A Foxconn vezetője hozzátette, hogy mindegy, hogy Indiában, Délkelet-Ázsiában vagy az amerikai kontinensen jön létre egy új gyártási hely, de ezzel együtt létrejön egy új gyártási ökorendszer is. A menedzser ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a mostani konfliktustól függetlenül Kína mindig is kulcsszerepet fog játszani a gyártási folyamatokban, az viszont vitathatatlan, hogy a világtermelés egyre nagyobb része valósul majd meg az ázsiai országon kívül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #19
    Szellemi toket lop mar evtizedek ota az USA is es ez mar nem a sugarhajtomuvek masodik vilaghaborus ideje ota zajlik. Manapsag meg nyersanyagokat a vilag minden reszerol. A munkaerorol meg nem is beszelek.
    Olcson jo kizsakmanyolni peldaul az azsiai orszagok dolgozoit. Gyakorlatilag a vilag tokejet lopja az USA.
    Szoval nem kicsit ketkulacsossag a masikra mutogatni, hogy ezt vagy azt lop a masik orszag, es kozben jofiunak alcazott csendort jatszani, mikozben egy tolvaj vagy ugyanugy.
    Az meg egy vicc, hogy mikent tartjak fent a tokejuket, hogy gyakorlatilag fedezet nelkul annyi penzt nyomtatnak maguknak amit nem szegyelnek, mert befolyasuk van a penzpiacon.Igy konnyu megszavaztatni azt, hogy mar nem a nemzeti aranykeszlet a mervado.
  • ostoros #18
    Ez sem igaz. Kína nagyon is sok dolgot vett a nyugattól, felszereléseket, elsősorban azonban az EU-tól, aminek 2/3-át németország exportja teszi ki. Az USA-nak persze ez nem tetszik.
    Másik dolog, hogy Kína nem ül a dolláron az állításoddal ellentétben, hanem infrastruktúrát fejleszt, erőműveket épít, otthon és külföldön egyaránt.
  • ostoros #17
    Ja, meg te dumálsz demokráciáról, amikor PONT te akarod hogy egy idegen ország beavatkozzon annak a másfél milliárd embernek az életébe. Nem a Kínaiak választották az amcsi kormányt ugyanis.
  • ostoros #16
    Na, ne legyél ostoba. Japán ugyanúgy ellopta a nyugati technikát, ahogy ellopta Dél-Korea, vagy Szingapúr, vagy Indonézia, vagy India, stb.
    Mellesleg Európának mint világhatalmi tényező leáldozott az ideje, az említett országok együtt kiteszik a világ népességének felét, és akkor még ott vannak a többi ázsiai szomszédaik is.
  • morguldae #15
    "Kína napjai "globális gyárként" meg vannak számlálva..." - Hahahaha, hát ez egy vicc!
  • Palinko #14
    Igen csak kína úgy kóperál veled, hogy először csak a kertedbe költözik be aztán meg a tőled kapott pénzből már megveszi az autód aztán a házad is a fejed fölül. Na most ezeket a játékokat más ázsiai országba azért kell idő még el lehessen játszani bár ott is lenne 40 évük, ha meg feldarabolják országok között, az még jobb poltikai szempontból mert egyik ázsiai ország sem fog annyira megerősödni hogy a régión kívül komoly tényező lehessen, sajna kína már nagyon meg van erősödve és nagyon pofátlan lett, már meg akarja mondani hogy gyársd a filmjeidet mert különben nem engedi be stb stb annyira egyoldalú ez hogy eláraszthatja a világot, de ha te mennél be már mondják hogy nem kellesz mert védi a belső piacot. Azt ez még csak a gazdasági poltikai dolgok bevezető de legfontosabb fejezete, innen csak durvul a többi mocskos dolgával.
  • Gabbbbbbbbbbbb #13
    100 online emberre jut egy aktivitasukat fegyelo kozalkalmazott, emellett ott van az intenziv agymosas az iskolaban es propaganda folyik a csapbol is, mint nalunk, csak mar ebben nott fel az aktiv felnottek nagy resze, igy jobban viselik. Ja es Orwell altal inspiralt rendszereik sem konnyitik meg a forradalmarok helyzetet. Hadsereg sosem fog ellenuk fordulni, akiben megvan a hajlam a lazadasra, az a bootcamp-ig sem jut el.
  • Nos #12
    Ez kicsit naiv hozzaszolas. Soha nem volt egyensuly, a kereskedelmoli tobbletek, deficitek folyamatosan alakulnak a technologiai es politikai lehetosegek valtozasaval. Van ahol Kina sem all ebben jol, az energiahordozokat szolgaltato orszagoknal o is a masik oldalon van. Raadasul a nyugati cegek onkent szerveztek ki oda a gyartast, es ebben az egyensulytalansagban ez erosen benne van. A vilagpenz pedig tovabbra is a dollar, meg mindig ez a legnagyobb gazdasagi igazsagtalansag, ha moralizalni akarunk. Az usa bizonyos keretek kozott annyit nyomtat a masok altal is hasznalt penzbol, amennyit nem szegyel. Biztos hallotatok a fed legutobbi penzpumpajarol, amitol a covid ellenere is kilott az usa tozsde, a fed meg veszi vissza a kotvenyeket a nyomptatott penzbol. Itt nincsenek jofiuk, csak eros kutyak meg gyenge kutyak. Es mindig az erosebb kutya ... Ik.
  • zola2000 #11
    "addig Kina nem vasarolt"

    A magyar húsipar nem kis része Kínába termel, kína a világ masodik legnagyobb piaca az applenek.

    Pont ilyenkor próbál Amerika háborúzni Kínával amikor egyre többet fogyaszt, szerintem ez nem erről szól.
  • Sequoyah #10
    Nem az a lenyeg, hogy hol gyartjak. Gyarthatjak tovabbra is a legolcsobb helyen, de ha ez egy fair kereskedelem menten tortenik, akkor mindket fel tovabbra is jol jar.

    Nem az olcsosaggal volt a baj. A baj a kovetkezo 2 dolog:
    - Mig az egeszseges kereskedelem a cseren alapul, addig Kina nem vasarolt semmit a kereskedelmi partnereitol, csak eladott. Ezzel mestersegesen megbontotta az egyensulyt a sajat hasznara, es a partnerek (EU, USA) karara. Ennek a egyuttjaroja egyebkent, hogy a sok dollart elspajzoltak ahelyett hogy elkoltottek volna, es a spajz itt foleg pl amerikai allamkotvenyeket jelent.
    - Szellemi tulajdon ellopasa, ezt gondolom nem kell reszleteznem.