Berta Sándor

GitHub-alternatívát épít Kína

A projektet számos cég mellett az ázsiai állam IT-minisztériuma is támogatja.

A kínai felhasználók és vállalatok egyre nehezebben tudják használni azokat a szolgáltatásokat és platformokat, amelyek üzemeltetői az Amerikai Egyesült Államokban találhatók. Ebben egyaránt szerepe van a két fél közötti politikai nyomásgyakorlásnak és a Kínát jellemző cenzúrának, valamint a helyi társaságok és az ázsiai ország ellen bevezetett amerikai szankcióknak. A kínai ipari és IT-minisztérium ezért döntött úgy, hogy befektet a Gitee nevű platformba, amely gyakorlatilag az amerikai GitHub alternatívája lehet a nyílt forráskódú fejlesztés területén a közeljövőben. Erről először a TechCrunch számolt be.

A portál létrehozói azzal érvelnek, hogy a Gitee több mint egy fejlesztési oldal. A szolgáltatást többek között olyan nagyvállalatok is támogatják és fejlesztik már, mint a Huawei. A honlap egyébként körülbelül 7 éve létezik és a saját adatai alapján körülbelül 10 millió forráskód-tárolónak kínál helyet. A bejelentett minisztériumi támogatás azt jelentheti, hogy a Gitee a következő hónapokban és esztendőkben még nagyobb mértékben és dinamikusabban fog növekedni.

A platform alapvető funkciói összehasonlíthatók a többi hasonló portál funkcióival. Az eddigi felhasználók között van a Baidu, de megtalálhatók a rendszerben a Huawei által Android-alternatívaként megalkotott HarmonyOS kódjai éppúgy, mint a Huawei szerverrendszerének számító OpenEuler nevű Linux-disztribúció kódjai. A Gitee fejlesztését az Open Source China (OSChina) nevű konzorcium vezeti, amely az eddigi fejlesztésekért is felelt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #8
  A GitHub az egy verzio-kezelo rendszer, a megosztas az csak masodlagos funkcio. Eleve azert kerulnek fel a kodok, hogy biztonsagosan el legyenek tarolva, minden valtoztatassal egyutt.

  A megosztas is altalabana kollegak kozotti megosztast jelenti, nem pedig a vilaggal valo megosztast.
 • Sequoyah #7
  Ha privatra allitod, akkor nem. Sok ceg hasznalja igy...
 • kvp #6
  A github alapvetoen egy open source forraskod megoszto oldal. Eleve azert kerulnek fel a kodok hogy masok le tudjak tolteni oket. A kinai alternativa is csak azert kell, hogy ha az USA hirtelen blokkolja Kinat a githubon vagy Kina blokkolja a githubot politikai tartalom miatt, akkor legyen egy sajat megoszto oldaluk.
 • Tetsuo #5
  Ezért hulladékok az Androidos appok. Amit ma elkészítesz, holnap egy indiai lemásolja, esetleg optimalizálja és semmi esélyed.
 • lodoviktrema #4
  De. Egy utasítás az egész.

  Sőt: sok cég csinálja azt, hogy a viszonylag könnyen visszafejthető, nem open-source projekteket (pl java-ban írt), kisebb-nagyobb átalakítások után eladja sajátként.

  Nem kell ehhez github meg gitee.

  Mint ahogy a githubon elérhető open source kódoknál is általában van olyan kitétel, hogy ha felhasználod, akkor meg kell jelenítened, hogy ki az eredeti szerző. Sokan szerintem erre is tojnak.
 • Gabbbbbbbbbbbb #3
  Mert a Github-ra feltoltottet nem tudja barki "ellopni"?
 • MerlinW #2
  Szegény gitea, nevet kell változtatniuk :)
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.08.25. 16:05:14