Berta Sándor

Török­országban szankciók jöhetnek a közösségi platformok ellen

Az ok, hogy a portálok nem távolítják el elég gyorsan a sértő tartalmakat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, hogy a szigorításokra azután kerülhet sor, hogy nem megfelelő reakciók érkeztek a pénzügyminisztere és egyben veje, Berat Albayrak egyik Twitter-bejegyzésére. A politikus a tweetjében a negyedik gyermeke megszületésének hírét osztotta meg a felhasználókkal és tízezer pozitív reakció mellett néhány sértő bejegyzést is kapott. Néhányan kétségbe vonták, hogy a férfi-e a gyerek valódi apja. Selahattin Demirtas börtönben lévő ellenzéki politikus felesége, Basak Demirtas és Canan Kaftancioglu ellenzéki politikus is védelmébe vette a családot. Őket korábban szintén minősíthetetlen hangnemben támadták a közösségi honlapokon.

Erdogan közölte, hogy a rendőrség azonnal reagált, hogy azonosítsa és bíróság elé állítsa az elkövetőket. Az államfő ezután megkérdezte a követőit, hogy megértik-e, hogy miért lép fel a YouTube, a Twitter, a Netflix és más közösségi oldalak ellen, majd meg is válaszolta a kérdést. Mint írta, azért, hogy az ilyen esetek ne történhessenek meg.

A politikus kiemelte, hogy ezek a csatornák teret adnak a hazugságoknak, a sértéseknek, a személyiségi jog elleni támadásoknak és a karaktergyilkosságoknak, ezért szabályozni kell azokat. Emiatt minél hamarabb be akar nyújtani egy törvénytervezetet, hogy e platformokat ellenőrizni lehessen. Ezzel párhuzamosan jogi és pénzügyi szankciókat is be fognak vezetni az érintett portálok ellen. Továbbá kötelező lesz megnevezniük olyan törökországi képviselőket, akik az ellenük felhozott vádakra reagálhatnak. Napjainkban az ilyen megkereséseket a Facebook, a Twitter, a YouTube és a többi oldal egyszerűen figyelmen kívül hagyja.

A török kormány már korábban is tervezte hasonló intézkedések bevezetését, ezért az ellenzék attól tart, hogy az új törvényt a hatalom arra fogja használni, hogy még keményebben lépjen fel az ellenfeleivel szemben és a lakosság számára még nehezebb lesz a független forrásokból való tájékozódás. Törökországban jelenleg több ezer oldalhoz blokkolják a hozzáféréseket. Januárban három év blokád után vált elérhetővé a Wikipédia. A népszerű online lexikon és annak összes nyelvi változata ellen 2017. április 29-én vezettek be cenzúrát, amelyet a török alkotmánybíróság 2019 decemberi ítélete nyomán egy ankarai bíróság semmisített meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #16
    Az ugye megvan srácok, amíg az adott média azt viszhangozza amit látni szeretne a kedves vezető és veje, addig az adott platform tökéletes, amint nem így van akkor már nem jó.

    Van ez így, nem kell szégyellni.

    Mindenkinek meg kell adni a jogot, hogy éljen akkor is ha értelmi képességei nem érik el a minimumot.

    Szabadon lehet költözni a legtöbb helyre, ha nem tetszene a törököknek a jelenlegi helyzet, akkor elmehetnek. Nem teszik, így ott minden a legnagyobb rendben van.
    Sosem fog leesni a legtöbb embernek, az adott kormány az emberek álltal elvárt szinten működik, ahogy MO-on is.

    Vagyis reprezentálja a népességet
    Lopos hazug bandának, lopos hazug vezető jár, semmirekellő képmutatónak, semmirekellő képmutató.
  • duke #15
    "Az FB egy mangáncég, ha nem tetszik a gyakorlata, nem kell regisztrálnod és nézegetned az oldalait."

    Ugyan mar nem az a lenyeg hogy tetszik-e, vagy regisztralok-e, hanem hogy ezek a vilagcegek nemzetek folotti vilaguralmat akarnak letrehozni, es ez akkor is megtortenik ha nem nyitom meg az oldalaikat. Sztalinhoz sem regisztraltak azok a 10 milliok akiket meggyilkoltak a kommunista diktatura alatt. Es Amerikaban most epp kommunista forradalmat akarnak kirobbantani, amiben mellesleg kiakarjak irtani a feherboru embereket. Es ennek tamogatasaban iranyitasaban abszolut elenjarnak a balliberalis kommunista ideologiat hirdeto arckony es tarsai.

    "Sztem ez az elvakultság tipikus példája... nem érdekel hogy az aki neked a "barátod" sokkal rosszabb annál akit gyülölsz... "
    Pont arrol van szo, hogy ezek az agymoso cegek, kb szazszor veszelyesebbek mint a Torok diktartor a legrosszabb esetben.
  • duke #14
    "Akkor tehát szerinted egy cég nem cenzúrázhat, de egy politikus igen? Értelmetlen zagyvaság amit előadsz..."

    Lehetoleg senki se cenzurazzon, de egy megvalasztott politikusnak meg mindig tobb joga van hozza, mint a senki altal nem valasztott magancegeknek akik az emberi butasagbol es a csocselek megszervezesevel epitenek vilaguralmat. Ezeknek a cegeknek tokeletesen cenzura, iranyitas, befolyasolas nelkul kene mukodnie, vagy ne mukodjenek. Mint ahogy a telefontarsasagok se szolnak bele mit mondasz a telefonba, nem cenzuraznak, nem buntetnek nem tiltanak el szolgaltatastol, politikai ideologia alapon.
  • duke #13
    Torokorszagban van egy valoszinuleg nem tul kellemes negyed-fel diktatura, de ez nem szamit. A lenyeg az hogy ott van olyan politikai tarsadalmi helyzet, hogy eselyuk van ellenallni ezeknek a vilaguralomra toro gigantikus mediacegeknek. Azt pedig nem gondolodhatod komolyan hogy az arckonyvet, a kenyszerbetegseg alapotaban levo emberek iranyitjak, es nem pedig az arckonyv iranyitja az ontudatlan kenyszerbeteg tomegeket. A tudatlan csocseleket csak felhasznaljak ezek a kozosegi oldalak, cenzuraval, alhirekkel iranyitjak es orszagok nemzetek feleti hatalmat probalnak kiepiteni. Kormanyokat buktatnak, forradalmakat probalnak meg kirobbantani.
  • noland #12
    Nem tudom, hogy te dohányzol e vagy sem, de létezik egy olyan nézőpont is, hogy egy államnak kötelessége megvédenie az állampolgárait a számukra káros hatásoktól, bizonyos kereteken belül. És nagyvonalakban itt ez zajlik...ha érted a példát.

    És ha igaz is lenne amit irsz, nem az a megoldás hogy akkor több FB és a belőle ömlő szemét (fake new és tsa), mert csömörből vödörbe szituációba nem megyünk. Mert kommunista diktátorok nem lehetnek ugye? Mert attól, hogy egy cég, nem hozhat létre diktatúrát, igaz?

    Az utópia attól utópia hogy megvalósithatatlan, és te erre teszed most az életed. Egy perpétum mobilére. Gratulálok.
  • lammaer #11
    Konkrétan itt vetted a védelmedbe Erdogant

    "De ugy vagyok vele, hogy az ellensegem ellensege a baratom. Ha Torokorszagnak sikerulne korlatoznia, megrendszabalyozni az arckonyvet es tarsait az vegre precedenst teremtene amilbol kiindulhatna, erot merithene a tobbi orszag is."

    Téged nem érdekel hogy MIÉRT van baja a közösségi médiumokkal, csak cenzúrát akarsz. Pedig a cenzúra alapvetően rossz dolog, főleg az Erdoganfélék kezében.
    Ha törökországnak sikerülne megrendszábályozni -a hogy te írtad - a közösségi médiát, az egy újabb gyönyörű lpéps egy 1984 féle disztópiába. Köszönöm, abból nem kérek hogy mégtöbb hatalmat adjunk a korrupt politikusok kezébe és ők legyenek azok akik precedeneseket teremtenek melyeket más követ.

    Az a precedens amit Erdogan képvisel a lehető legrosszabb, isten óvjon minket attól hogy ez legyen a pékda amit bárki is követ.
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2020.07.04. 13:37:27
  • lammaer #10
    Sztem ez az elvakultság tipikus példája... nem érdekel hogy az aki neked a "barátod" sokkal rosszabb annál akit gyülölsz...
  • Csaba161 #9
    Az FB egy mangáncég, ha nem tetszik a gyakorlata, nem kell regisztrálnod és nézegetned az oldalait.

    Erdogán meg egy sötét gazember és börtönbe zártaja aki nem tetszik neki, nem csoda, hogy nincs más, akit választhatnának helyette. És ha már itt tartunk Hitlert is nagy többséggel választották meg...

    És igen, amiről én úgy gondolom, hogy kívánatos társadalom lenne, az ugyan úgy utópia, mint minden ilyen hasonló társadalomszervezési elv, de azért törekedni lehet rá és elítélni azokat, Erdogánnal az élén, akik a nyílt, demokratikus társadalom ellenségei...
  • noland #8
    Kérlek mesélj még, hogy konkrétan hol vettem védelmembe Erdogant! A FB gyakorlatáról irtam és ami mögötte van, és őket tényleg senki de senki nem választotta meg, hanem egy szolgáltatáson belül burkoltan mossák az agyakat. És hogy kicsit tényleg védelmebe vegyem Erdogant, őt és a nemzeti vezetőket, a saját nemzete megválasztotta. Te egy olyan világban hiszel, ami sose volt, és nem is lesz, hogy pl. egy Bantu néger a világkormányon keresztül rendelkezik majd a te sorsod felöl is. Ne ábrándozz, ébredj fel!
  • Csaba161 #7
    Most pontosan leírtad, mit csinál Erdogán. Ha te még ezután is védelmedbe veszed ezt a hétpróbás gazembert, az csak rólad állít ki szegénységi bizonyítványt.

    Ugye a nyugati demokráciát éppen az különbözteti meg a kelet despotizmustól, hogy míg nyugaton az újságírók, de akár ügyészek is, ha kiderítik az ilyen sötét ügyeket, az érintettek minimum lemondanak vagy börtönbe is mehetnek, míg Erdogán az újságírókat csukja börtönbe és ad ki ellenük elfogatóparancsot. Hát ha ez neked tetszik, akkor igen csak egy hülye vagy...
    És éppen az a demokrácia lényege, hogy ott kiderülhetnek a sötét dolgok bárkiről és bármiről és mindenki megismerheti azokat...