Berta Sándor

Közösségi portált indított a Google

A webes konszernnek számos sikeres fejlesztése és ajánlata van, azonban van egy terület, ahol nem tudott komoly sikert elérni.

Az Android, a Gmail, a Google Térkép mind olyan szolgáltatások, amelyek rendkívül népszerűek és a Google sikertermékeinek számítanak. Ugyanakkor a közösségi oldalak területén az óriáscég nem tudta még csak megközelíteni sem például az Android sikerét. A Google+ tavaly áprilisban vált elérhetetlenné, miután a társaság sokáig mesterségesen életben tartotta. Azonban úgy tűnik, hogy ez a sikertelen projekt nem szegte a vállalat kedvét, mert ismét hasonló platformot akar létrehozni.

Az új szolgáltatás neve Keen és gyakorlatilag semmiben sem hasonlít a Google+-ra. Ez mindenekelőtt arra vezethető vissza, hogy a Keent sokkal inkább kísérletnek kell tekinteni, mint valódi közösségi hálózatnak. A fejlesztés az Area 120 nevű csapathoz tartozik, amely a Google kísérleti termékeiért felelős műhelye.

CJ Adams, a Keen társalapítója a blogbejegyzésében azt írta, hogy a Keen nem sok dologban hasonlít a Facebookra és a többi közösségi portálra sem, hanem leginkább a Pinterest vetélytársának tekinthető. A Keen alapját a Google gépi tanulási képességei jelentik, ezek segítségével jönnek létre és kezelhetők az automatikus tématerületek. Az új platform immár webes verzióként elérhető az Androidra.

A menedzser kiemelte, hogy alternatívát akarnak kínálni az online tartalomfolyamok "gondolat nélküli" átfutásához. A Keen esetében a felhasználók először egy kulcsszót vagy tématerületet hoznak létre, majd a hálózat javasol bizonyos keresési kombinációkat. Az utóbbiak gondoskodnak végül a megjelenő tartalmakról. Emellett lehetőség van arra is, hogy valaki felkérjen másokat a folyamatban való részvételre és manuálisan is csatoljon különböző tartalmakat. Az egész elképzelés nem túl forradalmi és számos ponton egyezést mutat a Pinteresttel. A fejlesztők szerint a Keen elsősorban a Google gépi tanulási szakértelméből profitál. A szolgáltatás biztosan nem fog tömegeket vonzani, hanem megmarad kísérletnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!