Berta Sándor

Árthatnak a túl érzelmes közösségi bejegyzések

Egyes felhasználók visszaélhetnek az érzelmi problémákat taglaló posztokkal.

A Digital Awareness UK (DAUK) a tanulmányában azt írta, hogy számos internetező ír olyan közösségi bejegyzéseket, amelyekben az érzelmi problémáit eltúlozza, csak azért, hogy így kapjon nagyobb figyelmet a többi embertől. Az érintettek ugyanakkor nem számolnak azzal, hogy ezáltal könnyen céltáblává és kiberzaklatások áldozatává válhatnak. Ez a sadfishing nevű közösségi médiatrend, amely világszerte terjed.

A sadfishing azután került reflektorfénybe, hogy néhány sztár, például Justin Bieber nyilvánosságra hozta bizonyos posztjait és ezzel felfedte azt, hogy milyen problémákkal is kell folyamatosan szembenéznie. A reakciókban megkapta, hogy eltúlozza a helyzetet, s gazdag és ismert emberként aligha lehetnek gondjai.

A DAUK 50 000, 11 és 16 év közötti brit fiatalt kérdezett meg a közösségi tapasztalataitól. A tinédzserek elmondták, hogy nagyon komoly kritikákat kaptak azután, hogy ismertették a Facebookon és a többi közösségi platformon az érzelmi problémáikat, például azt, hogy depresszióban szenvednek. Többek között azzal vádolták meg őket, hogy nem őszinték és csak a figyelmet akarták felkelteni. A DAUK munkatársainak tapasztalata az volt, hogy ezek a negatív reakciók tovább rontottak a helyzeten, mert erősítették az illetők bizonytalanságát és az amúgy is sérült önértékelését, amely végül kihatott az adott személyek felnőtt életére is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #10
  +1
 • csigafi #9
  Hát fejben dől el minden. Azaz minden felfogás kérdése.

  Sokan olvasva egy cíkket egy kommentet olyan inget szerepet vesznek magukra amit nem kéne. Nekem az a tapasztalatom hogy elég sok retardált ember van a neten akik szeretnék a saját hülyeségeiket másokra erőltetni. Értem pl ez alatt némely oldalak házirendjét is szabályát. Ami meg a neten való problémák megosztását jelenti hát gondjai szinte mindenkinek vannak. Viszont sok ember akinek nincs gondjuk csinálnak maguknak. Sokak meg olyan dolgoknak tulajdonítanak eget rengető fontosságot túlzásokba esve amik nem is fontosak. Ok persze nekik lehet az de az élet éléséhez nem az. Aztán meg azon kezdenek problémázni hogy másoknak nem fontos az ő kis primitív gondjuk. Vannak olyan emberek akiknek fogalmuk sincs mennyire szerencsések még is panaszkodnak pl. sétálni kellet 200 métert ő ehhez nincs hozzászokva :-) ő erre nem készült nem is olyan cipő volt rajta :-) O hogy neki milyen szar az élete.

  Hát persze hogy vannak akik figyelmet szeretnének, Mivel az ember társas lény vágyik mások figyelmére társaságára. Szerintem minden embernek szüksége van arra hogy tartozzon valahova ahol jól érzi magát.

  Szerintem régebben azért volt kevesebb depis ember mert suli meg meló után nem a messengeren lógtak ha nem együtt egymás, egymások társaságában. beszélgettek megosztottál gondjaikat és természetesen le idiotázták egymást úgymond azzal hogy találkoztak az emberek egymással egy kis csavargásra, focizásra vagy csak úgy egymás társasága véget, nos ez által egyfajta pszichológiai kezelést is nyújtottak egymásnak az által hogy kibeszélték, megbeszélték a dolgokat egymással. Sokkal jobban tudták is a szülők hol merre van a gyereke kivel. kikkel log vagy kinél vannak mint manapság arról nem is beszélve neten mit csinálnak az emberek :-). Amíg itt ülők és írom ezt a kommentet csak ezzel tudok foglalkozni de ha élőben mondanám el ugyan ezt akkor közben pl ősze hasogathatnánk a téli tüzelőt a barátaimmal nekik és nekem is meg stb. Messengerezés közben is bármit csinálnak az emberek meg kell állni addig amíg kommunikálnak. Akár hogy is időt rabló dolgok ezek. Persze kényelmes is de kell e ez a kényelem?
  Na mentem fát hasogatni ami górcsőseb azt meg havernál szalag fűrésszel felvágom már évek óta ezt csinálom :-) Na meg mindenki akit ismerek és görcsös rönkjei vannak na persze csak ésszel.
  Utoljára szerkesztette: csigafi, 2019.10.10. 13:23:48
 • Akva #8
  "Sosem értettem hogy mitől depisek ezek"

  Azért nem érted, mert azt sem érted, hogy mi is az a depresszió. Azt hiszed, hogy sima rosszkedv. A depressziónak ÉPPEN AZ alényege, hogy nincs közvetlen oka, és NEM egyszerűen rosszkedv, hanem az agy működési zavara.

  Kb. annyira értelmes a hozzászólásod, mintha a bénákra azt mondanád, nem érted miért nem tudnak járni, hiszen van lábuk.
 • Mentol #7
  De most eleve milyen dolog, hogy a belső érzéseidet / érzelmeidet egy közösségi oldalon beszéled ki? Az a saját magánügyed. Beszéld meg azzal, aki közel áll hozzád, és ott van IRL. Vagy menj szakemberhez. DE NE az Internet népe oldja meg a bajaid!
  Vazzeg!
 • esdideki #6
  Próbáld ki.
  Amúgy meg nem ismered a mondást, hogy "teljesítsd minden vágyát, és boldogtalanná teszed"?
 • esdideki #5
  Vagy bárki más, akinek úgy alakul...
 • barret #4
  Nem kezelhető,20 év múlva is ezt fogja csinálni.
 • barret #3
  Az lesz depis,akinek semmi célja az életben,nem tud mit kezdeni magával.
 • quatlander #2
  Ez az egész közösségi téma, már amióta volt iwiw, egy rakás kula. Emberek képesek ott élni. Lehet van valami társadalmi-művelési jellege, de max a hirdetések miatt.

  Párommal nem tudok beszélgetni meló után otthon, mert csüng a messengeren. 40 évesen....

  Nem tudom mi lesz a vége. Lehet szemtől szemben az asztalnál, majd ráírok, hátha ott figyel jobban. Ez még kezelhető vajon?

  Az, hogy szennyezzük a környezetet is elég szánalmas, de hogy a közösségi platformra át terelni embereket még szánalmasabb. Tudom, lehet választani életmódot illetően...
  Utoljára szerkesztette: quatlander, 2019.10.09. 11:02:30
 • Zulu12 #1
  Sosem értettem hogy mitől depisek ezek. Ha én lennék az ő helyükben egyszerűen csak elmennék az egyik rajongómmal valahova császkálni ha unatkozok. Kb bármit megtennének értem. Párkeresés is iszonyat egyszerű lenne. Anyagi gondok hiányában meg csinálhatnám azt amit igazán szeretek.