Berta Sándor

Török blokád a Wikipédia ellen

Az országban Erdogan elnök diktátornak nevezése miatt az online lexikon összes oldalához blokkolják a hozzáféréseket.

Törökországban szombat reggel óta tart a Wikipédiához kapcsolódó összes portál blokádja. Az intézkedés az internetes lexikon összes nyelvi változatát érinti - erről a «Turkey Blocks» nevű független projekt honlapja számolt be.

A «Turkey Blocks» kiemelte, hogy ez a gyakorlat, vagyis az, hogy az oldalak hirtelen elérhetetlenné válnak, megszokott és tipikus a török online blokádoknál. A fő cél az ilyen esetekben a vitatható tartalmak cenzúrázása. A szervezet egyébként régóta tájékoztatást nyújt a törökországi online cenzúráról és szisztematikusan ki szokta értékelni a hatóságok internetes lépéseit.

Inga Rogg, a Neue Zürcher Zeitung isztambuli tudósítója megerősítette a blokád tényét és rámutatott, hogy az intézkedéssel tovább korlátozzák a törökországi információszabadságot.

Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója felháborodva reagált a hírre és kifejtette, hogy az információkhoz való hozzáférés alapvető emberi jog. A szakember támogatást ígért a török népnek, mondván: mindig mellette fog állni és azzal együtt közösen harcol majd ezért a jogért.

A helyzettel kapcsolatos tudósításra válaszul egyébként szombat este egy ideig a «Turkey Blocks» portálhoz való hozzáféréseket is blokkolta a török kormány.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #31
    Mit tudsz te a világ többi részéről?
  • Elmin #30
    "A Kuruc.info törvényt sért? Ja, de csak itt.
    Amerikában "érdekes", hogy nem: ott a hatályos jogszabályoknak megfelel, ezért nem tudja a mindenkori magyarországi vezetés bezáratni.
    Amerika beint az ilyetén kezdeményezéseknek... "
    Talán mert egyetértenek az ott leírtakkal, csak a szólás szabadság mögé bújnak, hogy nehogy őket is pl. holokauszt tagadónak nevezzék.
    Persze ha róluk írnának hazugságot, akkor már az emléküket is kitörölték volna.
  • Sequoyah #29
    Hat ha te csak ennyit szursz le ebbol, akkor valoban, szamodra a lenyeg ugyanaz:)
    A vilag tobbi reszenek viszont nagyon nem mindegy...
  • Amergin #28
    Van az a komment, amiért ott is be lehet kerülni a büntetésvégrehajtásba és nem mint foglár...
    Gyakorlatilag az USÁ-n kívül minden országban nagyon szépen megoldható, hogy kommentben kifejtett véleményért pénzbírságot, vagy börtönt kapjál.
    Igen, a fejlett nyugaton is. Csak a "szent tehénnek" nyilvánított tabukról kell elmondanod a véleményedet, amit toleránsék persze nem tolerálnak.
    A Kuruc.info törvényt sért? Ja, de csak itt.
    Amerikában "érdekes", hogy nem: ott a hatályos jogszabályoknak megfelel, ezért nem tudja a mindenkori magyarországi vezetés bezáratni.
    Amerika beint az ilyetén kezdeményezéseknek...
  • ostoros #27
    A lényeg ugyanaz.
  • Sequoyah #26
    A munkahely az ritkan demokratikus berendezkedesu, szoval hogy kirughatnak-e nem tudom hogy jon az allami berendezkedeshez.
    A lenyeg, hogy lecsukhatnak-e azert amit mondasz, vagy er-e barmilyen allami szintu retorzio erte. Nyugati vilagban nem. Szerencsere meg Magyarorszagon sem. Torokorszagban mar erik. Oroszorszagban, egyes arab alllamokba, Eszak-Koreaban pedig siman.
    De a szolasszabadsag csak egy dolog...
  • Sequoyah #25
    Igen, normalis demokraciaban 100x tobb lehetoseg van arra, hogy megalljt parancsoljanak az emberek.
    Tokeletes? Nem. De eleg nyilvanvaloan latszik, hogy minel diktatorikusabb egyes orszagok berendezkedese, annal szarabbul teljesitenek minden teren.
  • ostoros #24
    Ez meg már megint a szokásos libsi hazudozás. Komolyan, miért kell mindig hazudni az eseményekről? Az a bizonyos rendőrattak, 1 ismétlem EGY teljes hónappal a székházas dolog után történt, még csak véletlenül sem ugyanazokra az emberekre sújtott le Feri jobbkeze.
    Oké, elegem is volt.
  • ostoros #23
    Pedig például a németeknél igen könnyen kirúghatnak, ha "szélsőséges" nézeteket vallasz, miközben ahhoz senkinek semmi köze nem szabadna hogy legyen!

    Az észak-Koreáról meg hol lehet ilyen éktelen faszságokat olvasni? Oké, hogy nem laknék ott, (a délieknél sem! Mert azok is fasiszták) de azért nem kellene ilyen veretes faszságokat terjeszteni.
    Az ÁFÁRÓL meg annyit, hogy máshol olyan alacsony talán? Hát nem. Nem az.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81ltal%C3%A1nos_forgalmi_ad%C3%B3

    És nincs mit átgondolni. Aki tényleg tájékozott embernek gondolja magát, az nem hihet ilyen veretes faszságokat el, mint amit itt felsoroltál.
  • lammaer #22
    "A harmadik verzió, hogy kimész az utcára és erőszakkal megdöntöd az "Orbán-rezsimet"."

    Néha elgondolkodom ezen, de az a baj hogy a jelenlegi rezsim embereinek már olyan kemény a pofájukon a bőr, hogy bármi lepattan róla. Szemrebenés nélkül hazudnak, és pislogás nélkül letagadnak bármit, majd korrigálnak ha rajtakapják őket a hazugságon (Lázár a helikopterel megvan?)

    Ők persze kivezényelték a B közepet 2006-ban, és azóta is mantrázzák hogy szemkilövető gyurcsány, meg hogy micsoda forradalom volt az hogy a Tv székházat "megostromolták"... de ez csak az Ő módszerük, nekik fér csak olyan bele hogy kivezénylik a kopaszokat választási bizottságost játszani, vagy megveretni egy két nem szimpatizánst, vagy pénzért hzatni a békemenet embereit :)
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2017.05.02. 18:14:43