Berta Sándor

Németország - jöhet a közösségi portálok büntetése

Az ötlet már két évvel ezelőtt felmerült, most vezethetik be.

2017-ben Heiko Maas akkori német igazságügyi miniszter törvénnyel akarta kényszeríteni a közösségi oldalakat az illegális tartalmak és a gyűlöletkeltő bejegyzések minél gyorsabb és hatékonyabb törlésére. Az akkori elképzelések alapján a nem együttműködő és vétséget elkövető magánszemélyeket 5 millió euróig, míg vállalatokat 50 millió euróig terjedő pénzbírsággal sújtották volna. Később kiderült, hogy minden olyan közösségi honlapot megbüntettek volna, amelynek legalább kétmillió regisztrált tagja van.

Az elmúlt időszakban ismét napirendre került a kérdés. A német igazságügyi minisztérium által kidolgozott, a korábbinál sokkal szigorúbb tervezet értelmében a Facebookot, a Twittert és a többi közösségi platformot akár 50 millió euróig terjedő pénzbüntetéssel sújtanák, ha nem jelentik a felhasználóik erőszakos fenyegetéseit, a neonáci propagandát, a gyűlöletkeltést és minden más tiltott tartalmat a Szövetségi Bűnügyi Hivatalnak (BKA). A maximális pénzbírságot alkalmaznák akkor is, ha az adott közösségi portál nem alakít ki egy a tiltott tartalmak jelentésére szolgáló rendszert.

Christine Lambrecht szövetségi igazságügyi miniszter kijelentette, hogy a jövőben mindazokat az eddiginél keményebben és hatékonyabban üldözni fogják, akik a világhálón uszítanak és fenyegetőznek. Az oldalak üzemeltetőinek jelenteniük kell majd a terrorcselekmény előkészítésére utaló jeleket, a bűnözői csoportok szerveződését és támogatását, az erőszakos cselekményeket és az erőszak megjelenítését, de a gyilkossági fenyegetéseket, a bűncselekményekkel kapcsolatos tetszésnyilvánításokat és a gyermekmolesztálási esetekkel kapcsolatos anyagok terjesztését. A honlapok működtetőiknek eddig ezeket a tartalmakat jelenteniük nem, csak törölniük kellett.

További változás, hogy a rágalmazási esetekben az érintettek maguk dönthetik el, hogy akarnak-e fellépni a cselekménnyel szemben. Lambrecht azt szeretné, ha a jövőben a testi sértéssel való online fenyegetés is bűncselekménynek minősülne és akár 2 év letöltendő börtönnel is büntethető lenne, míg az internetes gyilkossági fenyegetés esetében a büntetési tétel 3 év letöltendő börtön lenne. A kidolgozott csomagot még el kell fogadnia a német kormánynak, valamint a szövetségi parlamentnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #11
    Értelmet ne keresess benne, csak megvolt a jó kis napi sorosozása.
  • kvp #10
    "Semmi közük ahhoz, hogy a felhasználóik miket írnak! Nevetséges olyasmire kötelezni egy szolgáltatót, hogy minden egyes ember után nyomozgasson, törölgessen. Erre vannak a rendőrök! Végezzék a munkájukat!"

    A legtobb allamnak egyszeruen nincs lehetosege a kozossegi mediaban ellenorizni barmit is. Egyszeruen a nagy tech cegek nem adnak nekik jogokat hozza, ezert probalja torvenyileg kikenyszeriteni ezt. Persze a nemet megoldas csak penzbirsaggal fenyget, mig az amerikai, az orosz es a kinai hazafias torveny egyertelmuen megmonda, hogy vagy hozzafernek a rendorok vagy betiltjak a szolgaltatast. A nemet allam hiaba mondana ilyet, csak rohogne rajta az osszes amerikai ceg.

    Innentol csak a penzbirsaggal fenyegetes van, aminek hatasara vagy onkentes rendorre valik az adott ceg vagy fizet vagy kivonul. Anyagilag az elso eri meg nekik, de eleg eros rejtett szabotazs varhato, tehat a cegek a sajat erdekeik szerint fognak felismerni vagy fel nem ismerni dolgokat. Tehetik mindezt nagyjabol buntetlenul, mert nem kormanyzati szervek.

    Jelenleg egyebkent a nagy kozossegi media cegek nyugodtan es nagyjabol buntetlenul mondhatjak meg mi az ami elfogadott az o rendszeruket hasznalva es mi az ami nem, mivel az amerikai torvenyek miatt erre joguk van. Magyaran az amerikai torvenyek nem teszik lehetove, hogy kiirja valaki hogy zsidokat nem szolgalunk ki, de azt megteheti a tulaj, hogy ha valakikrol feltetelezi hogy azok, akkor oket egyedileg nem szolgalja ki. Persze ugy, hogy az adatgyujtesek miatt mindenkinek a virtualis ruhajan ott virit a csillag vagy barmilyen mas szimbolum (pl. kereszteny konzervaitv) mar kicsit neccesebb, mert igy egyedi elbiralassal is kepesek csoport elleni visszaeleseket elkovetni. Raadasul a legtobb allamnak ebbe a folyamatba semmilyen beleszolasa nincs.

    A fentiek fenyeben van par tehetetlen allam, mindenfele elfogadhato vagy el nem fogadhato elvvel, meg van par multiceg, akik gyakorlatilag szinte minden orszag jogrendjet figyelmen kivul hagyhatjak ha akarjak. (mind adozasnal, mind cenzuranal) Kerdes, hogy melyik csoport a veszelyesebb jelenleg?
  • morguldae #9
    A portálok működtetői nem rendőrök! Semmi közük ahhoz, hogy a felhasználóik miket írnak! Nevetséges olyasmire kötelezni egy szolgáltatót, hogy minden egyes ember után nyomozgasson, törölgessen. Erre vannak a rendőrök! Végezzék a munkájukat! De a sok köcsög mást se csinál csak az utak mentén ácsorog oszt az autósokat szívatja. És azt is mindenki tudja, hogy minden csak nézőpont kérdése. Például az állami tolvaj gépezet ellen fellépők az állam szemében ugyebár terroristák, de a nép szemében ezek a szabadságharcosok! Nehogy már az állam akarja megmondani, hogy mi az elfogadható és mi nem! Másik példa, hogy csodálkoztak miért is lett a wiszkisből hős! Nincs ezen csodálkozni való, aki megszívatja a tolvaj uzsorakamatos, népen élősködő bankokat, amelyek többszörösét veszik vissza annak amit kölcsönbe adnak, mi más lehetne! Az állam meg simán engedi, de ha pistabácsi kölcsönt ad és többet kér vissza az már uzsorás! De a bankoknál oké hogy háromszorosát, többszörösét is visszaveszik az embertől! Szóval nem kéne hagyni, hogy az uralkodó-elnyomó rendszer mondja meg mit lehet mit nem!
    Utoljára szerkesztette: morguldae, 2019.12.18. 13:49:28
  • Sydra #8
    Gőzöm sincs hogy miről beszélsz, meg mi ellen próbálsz érvelni, meg hogy ki beszélt arról, hogy a széthúzás jó.
  • end3 #7
    Tévedsz, a modern-kori interregnum sehol nem szolgálja a polgárok érdekeit. Kiszolgáltatja Őket a globális multinacionális magántőke érdekeinek, mert a középkori "kiskirályok" "lehúzó"-szerepét és helyét manapság ezek töltik be, a legkülönfélébb ipari és nem ipari agyament lobby-k formájában is. (Csak meg kell nézni azokat az államokat ahol "soroséknak" sikerült meggyengíteni a központi hatalom szerepét.) - A demokratikusan megválasztott és erős parlamenti irányítás szolgálja jobban az állampolgári érdekeket, nem az anarchia és a széthúzás.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2019.12.18. 09:28:43
  • TokraFan #5
    Nem a mai átlag ilyen, hanem minden korban irányíthatók voltak az emberek.
  • Sydra #4
    Nem a tőkésekre kell ezt kiélezni. Minél nagyobb az állam, annál jobban megéri hozzá dörgölőzni. Az állampolgárok felelőssége lenne, hogy mindig ellenálljanak mindenfajta államnövelő intézkedésnek. De sajnos a mai átlag szavazópolgár szart se tud a személyes szabadság jelentőségéről és a rendszerről amelyben él, naiv, könnyen becsapható és ennek megfelelően szavaz.
  • gosub #3
    Totális szabadkezet kap az lmbtq lobbi. Már jelenleg is eléggé cenzúráznak, de erre még Sztálin is csettintene.
  • kvp #2
    Hat ha egyszer ezek azok amik fontosak az adott allamot iranyito nagytokeseknek, akkor ezeket a szabalyokat fogjak betartatni. Az allampolgaraik meg elfogadjak, de legalabbis elturik. A fiatalok meg mar el is varjak.
  • Sydra #1
    Aztán a gyakorlatban ez mindig arról szól, hogy beviszik azokat akik kritizálják az iszlámot, a túlzottan megengedő bevándorláspolitikát, vagy nem fogadják el nőnek a nőnek öltözött férfiakat.