Berta Sándor

70 milliárd dollárból fejleszti infrastruktúráját a Tencent

A kínai technológiai konszern 500 milliárd jüant készül felhőalapú számítástechnikai, mesterséges intelligencia és kiberbiztonsági fejlesztésekre fordítani.

Hatalmas beruházásra készül a kínai Tencent technológiai óriásvállalat, hogy új technológiai infrastruktúrát fejlesszen ki a következő öt évben - adta hírül a kínai Hszinhua állami hírügynökség tulajdonában lévő Sanghaj Csengcsüen Pao (Shanghai Securities News) című lap. A Tencent képviseletében Dowson Tong ügyvezető alelnök - a kínai kormány felhívását követve - bejelentette, hogy 500 milliárd jüant, vagyis átszámítva 70 milliárd dollárt ruháznak be a következő öt esztendőben az olyan "új infrastruktúrákba", mint a felhőszolgáltatások, a blokklánc technológia, a szerverek, a Big Data és a szuperszámítógép-központok, a dolgok internetéhez kapcsolódó operációs rendszerek, az 5G-hálózatok és a kvantumszámítógépek, a mesterséges intelligencia és a kiberbiztonság.

Az 5G hálózatok terén a Tencent már létrehozott egy kutatóközpontot, ahol az 5G környezetben működő technológiai innovációval és applikációk tesztelésével foglalkoznak. A vállalat emellett bejelentette, hogy kidolgozták az első olyan szervert, amely teljes mértékben a Tencent saját szellemi tulajdonának számít.

Peking áprilisban szólította fel a helyi vállalatokat arra, hogy hajtsanak végre az infrastruktúrát érintő strukturális fejlesztéseket. A többek között a WeChat azonnali üzenetküldő szolgáltatásról és a játéküzletágáról ismert Tencent erre reagált és jelezte, hogy a tervezett befektetéseket arra akarja felhasználni, hogy kiépítse a pozícióját az egyre nagyobb felhőpiacon és az üzleti szoftverek területén. A Canalys piackutató cég adatai alapján a Tencent 18 százalékos részesedéssel rendelkezik a kínai felhőpiacon, míg az egyik legnagyobb vetélytársának számító Alibaba esetében ez az arány 46,4 százalék. Az utóbbi társaság áprilisban közölte, hogy a következő három évben összesen 200 milliárd jüant fektet be a felhőrészlege megerősítésébe.

A hírre a hongkongi tőzsdén 2,5 százalékkal drágult a Tencent részvénye és a japán tőzsdepiacon is hasonló folyamatok voltak megfigyelhetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    Maradt még 70 milliárdjuk miután felvásároltak minden második japán és amerikai játékfejlesztőt?

    "dolgok internetéhez kapcsolódó operációs rendszerek"

    Ez érdekes lehet.