Berta Sándor

Kiépíti a felhőüzletét az Alibaba

A kínai konszern a közeljövőben az Amazon az egyik legnagyobb kihívójává léphet elő.

Az Alibaba bejelentette, hogy a következő három esztendő során összesen 200 milliárd jüant akar befektetni felhőrészlege megerősítésébe. A program részeként a társaság többek között növelni szeretné a számítógép-központjai számát, hogy még több országban kínálhassa a felhőajánlatait. A beruházási összeg egy részét olyan technológiák fejlesztésébe invesztálják, mint a mesterséges intelligencia.

A felhőszolgáltatások az üzleti esztendő harmadik negyedévében (tavaly december végén) - 62 százalékos növekedési rátával - az óriáscég leggyorsabban növekvő szegmensét tették ki. Az elért bevétel közel 11 milliárd jüan volt, ennek ellenére a részleg még alárendelt szerepet játszik a vállalat életében. Ezt támasztja alá az is, hogy ebben az időszakban a teljes bevétel meghaladta a 161 milliárd jüant, amely 38 százalékos növekedést jelent a korábbi időszakhoz képest. Az Alibaba jelenleg a fő bevételeit az elektronikus kereskedelemből és az internetes játékokból könyveli el.

Az Alibaba fő vetélytársa az Amazon Web Services (AWS), az Alphabet (Google Cloud Platform) és a Microsoft (Azure). A felhőplatformok egyébként is, de különösen a mostani rendkívüli helyzetben egyre fontosabbak, hiszen - elsősorban a videotelefon-beszélgetéseknek és a stream-ajánlatoknak köszönhetően - folyamatosan nő a továbbított adatmennyiség, ráadásul virágzik az online kereskedelem és a videojátékok piaca is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Palinko #1
    Európában miért nincs ilyen üzlet? Legtöbben ebayt használnak ami úgyszintén amerikai az Amazon meg van pár országban kérdéses áruval, lehet németországban meg angliában működik de hozzám valahogy soha nem éri meg semmi. 50-től több száz dollár a szállítás, így semmi se éri meg pláne úgy hogy ebayen a termék is olcsóbb és a szállítás meg ingyenes vagy pár $