Berta Sándor

Az Ericsson és a Nokia építi a francia 5G-hálózatot

Az előzmények tükrében előrelátható döntés született.

Az Orange (az egykori France Télécom) sajtóközleményében bejelentette, hogy a franciaországi 5G-hálózatot a következő években két partnere, a Nokia és az Ericsson fogja kiépíteni. A döntéstől függetlenül a legnagyobb francia távközlési szolgáltató azt is közölte, hogy más államokban továbbra is együtt dolgozik a kínai Huawei konszernnel.

A partneri kapcsolat keretében a Nokia Franciaország nyugati és délkeleti régióira fog összpontosítani, ahol korábban 2G-, 3G- és 4G-hálózatokat épített ki, míg az Ericsson az északkeleti és a délnyugati területekre fókuszál majd, ahol eddig 2G-, 3G- és 4G-hálózatokat létesített. A projekt pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Olivier Emberger, az Orange szóvivője rámutatott, hogy a bejelentés azért sem lehetett meglepő, mert a Huawei már a francia LTE-hálózatok kiépítésében sem vett részt és ezért észszerűnek tűnt, hogy a helyi 5G-infrastruktúra létrehozásában se vállaljon szerepet. Ráadásul szintén az európai cégek szerepvállalását valószínűsítette az is, hogy tavaly decemberben Stéphane Richard, az Orange vezetője azt nyilatkozta, hogy nem gondolják, hogy az 5G ügyében ajánlatot kellene kérniük a kínai társaságtól. A menedzser már akkor hangsúlyozta, hogy a hagyományos partnereikkel, vagyis az Ericssonnal és a Nokiával dolgoznak együtt ezen a területen is.

Richard január végén szót emelt a Huawei európai telekommunikációs projektekből való kizárása ellen és sürgette egy világos európai szabályozás kidolgozását. Az Orange első embere, aki jelenleg a GSM Szövetség vezetője is, kiemelte, hogy a Huawei kizárása az európai távközlési programokból ellentétes lenne az Európai Unió érdekeivel és az európai uniós szolgáltatók többségének komoly problémákat okozna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Azt azert megemlithetnek, hogy ezek ugyanugy Kinaban gyartott ugyanugy a Huawei altal keszitett bazisallomasok lesznek, csak Ericsson es Nokia cimkevel, mivel a cegek partnersegi viszonyban vannak. (mar eredetileg is igy jutott az europai 5G szabvany a kinaiakhoz)