JohnnyCage

Bill Gates vesztesége

[Register] Bill Gates, a Microsoft vezetője tehetetlenül nézte, ahogy a múlt héten 4.5 milliárd dollárt vesztett egyetlen nap alatt, a Microsoft részvények árfolyamának zuhanása miatt.

A Microsoft egésze 35 milliárd dollárt veszített értékéből egy nap alatt. A cég részvényeinek árfolyama 6.13 dollárt, azaz 11%-ot esett, s most 50 dollár körül mozog. Mivel a Microsoft részvények jelentős hányada, egészen pontosan 731749668 darab Bill Gates cégvezető tulajdonában van, így az árfolyam esés jópár bankjegyet kivett Gates zsebéből.


Év eleje óta elég meredeken zuhant az árfolyam

A Microsoft egészének értéke most "mindössze" 260 milliárd dollárra tehető. A cég részvényeinek hirtelen esését az okozta, hogy a Microsoft kénytelen volt bejelenteni, bevételei a közeljövőben várhatóan messze elmaradnak majd az elvárttól. A társaság ezt azzal a mostanság rendkívül divatos magyarázattal mellékelte, hogy "A számítógép-piac fejlődése lelassult".

A közelmúltban több nagy, számítástechnikával foglalkozó cég (Compaq, Dell, ACER, stb., sőt Intel, AMD) is arra panaszkodott, hogy a vártnál kevesebben vesznek új számítógépet, ezért a bevételeik az előzetesen tervezett alatt maradnak.

Mit jelenthet ez Bill Gatesnek, és örök ellenségének, az Oracle vezérének, Larry Ellisonnak? Szeptemberben Gates 1 milliárd dollárral volt gazdagabb, mint Ellison. Gates vagyona ekkor 43 milliárd dollár volt. Ezzel ellenben az Oracle részvénye az elmúlt napokban végig emelkedett, melynek oka az előzetes terveknél több bevétel volt. Ezek alapján úgy tűnik, hogy Larry Ellison átvette a vezetést, s Gates már "csak" a második leggazdagabb ember a világon. :( vagy :)?


Bill Gates nagy adományozó, a képen baloldalt álló Hillary Clinton társaságában jelentette be a digitális megosztottság csökkentését célzó százmillió dolláros adományát

Bill Gates-nek ezen kívül is minden oka megvan az aggodalomra, hiszen a Microsoft dolgai nem mennek túl jól mostanában. A cég ellen folyó perek tömkelege mellett egyre több óriáscég is jól láthatóan kezd elpártolni a redmondi szoftvercégtől. A Linux fénysebességel tör előre az üzleti alkalmazásokat kiszolgáló rendszerek terén, s nem kizárt, hogy egy-két éven belül megelőzi a Windows-t. Az otthoni gépek terén valamivel jobb a helyzete a Microsoftnak, hiszen aki játszani akar, annak egyelőre nincs alternatíva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!