Berta Sándor

A ritka­földfémekre is kiterjedhet a kereskedelmi háború

Az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti konfliktus könnyen elmérgesedhet.

Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter közölte, hogy a kritikus ásványokat, köztük a ritkaföldfémeket a világban gyakran figyelmen kívül hagyják, de nélkülük lehetetlen lenne a modern élet. Ezért a mostani jelentésben részletezett ajánlások révén az amerikai kormány soha nem látott lépéseket fog tenni annak biztosítására, hogy az USA ne legyen elvágva ezektől a létfontosságú anyagoktól. Ezekre az intézkedésre már csak azért is szükség van, mert az Amerikai Egyesült Államok rá van szorulva a kritikus ásványok és a ritkaföldfémek importjára, s ezek az anyagok fontosak az amerikai gazdaság és a nemzetbiztonság szempontjából. Ez az ország egyik gyenge pontja a Kínával folytatott kereskedelmi háborúban.

Az elkészített amerikai dokumentumban összesen 35 kritikus ásványt soroltak fel a szakemberek, köztük olyan elemeket is, mint az urán vagy a titán. A 35 ásványból 14 esetében teljes mértékben importra kényszerül az USA. A Donald Trump amerikai elnök által kiadott 13 817-es számú rendelet célja az, hogy az Amerikai Egyesült Államok csökkentse a kritikus ásványi anyagok külföldi forrásaitól és a külföldi ellátási láncoktól való függőségét.

Washington a bejelentéssel a korábbi kínai fenyegetésre reagált, amelynek a lényege az volt, hogy az ázsiai állam korlátozhatja a ritkaföldfémek exportját. Kína biztosítja ugyanis a világszerte kiszállított ritkaföldfémek kereken 90 százalékát. Ebbe a kategóriába összesen 17 fém tartozik, ezek a szkandium, az ittrium, a lantán, a cérium, a prazeodímium, a neodímium, a prométium, a szamárium, az európium, a gadolínium, a terbium, a diszprózium, a holmium, az erbium, a túlium, az itterbium és a lutécium. Az ázsiai ország mellett Oroszország, Brazília és Vietnam is komoly ritkaföldfém-készletekkel rendelkeznek. Nem véletlen egyébként, hogy a kutatók már a ritkaföldfémek alternatíváit keresik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #3
    "Mivel Kínában nincs pl. nyugdíj-rendszer sem"

    Most kíváncsiságból beírtam googlebe hogy kína nyugdíj, és ... írd be te is.
  • nlght #2
    Mivel Kínában nincs pl. nyugdíj-rendszer sem, ezért sosem lesznek az előállítási költségek egyformák, így a kalkulált árak sem.
  • NEXUS6 #1
    Válaszul Kína egyrészt korlátozza az exportot, másrészt lejjebb viszi az árakat. Az az: aki neki kedves, az előnybe, aki nem az piaci hátrányba kerül. Az amcsi ásványok még évtizedekig nem lesznek meg olyan mértékben, áron, mint a kínaiak. Aki azt használja, arra vár hátrányban lesz.

    A kínai elvtársak évtizedekkel ezelőtt kitalálták, hogy fogják be, törjék be a musztángot.