Berta Sándor

Élesedhet a harc a ritka­földfémekért

Minél inkább nő a kereslet az új termékek iránt, annál nagyobb gondban van az ipar a szükséges nyersanyagok előteremtése miatt.

A Fraunhofer Társaság Rendszer- és Innovációkutató Intézete (ISI) a Német Nyersanyagügynökség (DERA) megbízásából készített tanulmányt a jövőbeli technológiákhoz szükséges alapanyagok helyzetéről. A dokumentum alapján a jövőben jelentős mértékben megnövekedhet a kereslet a stratégiai nyersanyagok, például a lítium iránt. Dr. Frank Marscheider-Weidemann, a tanulmány koordinátora kijelentette, hogy összesen több mint 160 jövőbeli technológiát vizsgáltak meg abból a szempontból, hogy milyen szinten van jelenleg, mennyire kiforrott a piacon való megjelenésre, mik a nyersanyagigényei és milyenek az újrafeldolgozási lehetőségei. 42 technológiát tanulmányoztak tüzetesebben is és kidolgozták ezek 2035-ös várható nyersanyagigényét.

A lítium, a rénium, a terbium és a diszprózium esetében 2035-re a kereslet a mostani globális termelés kétszeresére emelkedhet. A germánium, a kobalt, a szkandium, a tantál, a neodímium és a prazeodímium esetében szintén többet kellene termelni, mint ma. Torsten Brandenburg, a DERA nyersanyag-gazdasági részlegvezetője közölte, hogy a növekvő kereslet elsősorban a légi közlekedés és az űrhajózás igényeire vezethető vissza.

Peter Buchholz, a DERA vezetője rámutatott, hogy a biztos nyersanyag-ellátás érdekében a különböző cégeknek időben foglalkozniuk kellene a nemzetközi nyersanyagpiac fejleményeivel és figyelembe kellene venniük a lehetséges alternatív stratégiákat. Többek között új szállítókat kellene keresniük, akik képesek hatékonyabbá tenni a gyártást és az eddiginél sokkal inkább előtérbe kellene helyezni a nyersanyag-újrahasznosítási technológiákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Jawarider #9
  Úgy látom, nem csak abból lesz gond ha az olaj fogy el....
 • zola2000 #8
  Mivel kína egyre nagyobb hányada közeledik a nyugati (pardon japán- dél koreai szinthez) emiatt nem adódnék.
 • montyx #7
  meg hogy te kommentelhess, yippee :)
 • bunny #6
  Nem véletlen kerül elő az aszteroidabányászat lehetősége, és az se véletlen, hogy vizsgálják az összetételüket. Van az a pénz, és mostmár magán űrhajózás is, hogy előbb-utóbb valósággá válik. Lehet mi nem éljük meg - bár szerintem igen, de nem is a távoli jövőben. Pont a meteorit napon volt róla műsor, hogy az egyik elég ritka fém legnagyobb részét az a meteorit hozta a földre ami mellesleg betett a dínóknak.
 • Sir Cryalot #5
  A biorobotok dolgoznak nyálgépek ál-örömérzetéért. Fantasztikus.
 • who am I 7 #4
  azért kemény ami ott van na, azt lássuk be....de nem tudott volna ekkorát fejlődni a piac (főleg műszaki), ha nincsennek ezek a szerencsétlen biorobotok....talán kibekkelik addig, amíg mindent gépesítenek. hogy aztán utána, mi lesz velük, azt nem tom...lol
 • jovokutato #3
  A probléma megoldására van egy nagy mennyiségben keletkező hulladék,amit úgy hívnak:vörösiszap.
  Megvan benne minden,ami kell.
 • Ender Wiggin #2
  Koltán (nióbium és tantál) -> Kongó. A terminátorok is ebből készülnek :-D
 • gombabácsi #1
  remélem továbbra is a kínaiak termelik ki ezeket, és ott teszik tönkre a környezetet, hogy ezáltal mi felsőbbrendű nyugati civilizált demokráciák élvezhessük az életet és az ifont
  XD