Berta Sándor

Több mint 20 000 tonna ritkaföldfém-oxidot találtak Szászországban

Helytállónak bizonyultak azok az NDK-s időkből származó adatok, miszerint komoly ritkaföldfém-lelőhely található a szászországi erdők alatt. Közép-Európa ezzel óriási lehetőségekhez juthat.

Egy független ausztrál cég szakvéleményében azt állította, hogy a lelőhelyen 20 100 tonna ritkaföldfém-oxid található. A lelőhely a Lipcse és Dessau között lévő térségben, Storkwitz mellett található. A próbafúrásokat az 1970-es években végezték és akkor 600 méter mélységig hatoltak le. A szakemberek már meg is alapították a Seltenerden Storkwitz AG-t (SES) és azt remélik, hogy a közeljövőben sikerül további lelőhelyekre bukkanniuk. Azt remélik, hogy a szászországi föld 80 000 tonna ritkaföldfém-oxidot rejt.

A ritkaföldfémek egyre értékesebbek, mert elengedhetetlenek a különböző modern technológiákhoz és termékekhez, így például az energiatakarékos lámpák, akkumulátorok, mágnesek és laposkijelzők gyártásához. Az ittrium, a lantán, a cérium, a terbium, az erbium, a túlium és a többi ritkaföldfém iránti kereslet különösen az elmúlt években, az okostelefonok és a notebookok terjedése miatt nőtt meg világszerte. Ugyanakkor a helyzetet nehezíti, hogy a legnagyobb lelőhelyek Kínában vannak, a napjainkban felszínre hozott ritkaföldfémek 97 százaléka az ázsiai országból származik. S Kína tökéletesen tisztában van a helyzetével, tavaly szeptemberben például bejelentette, hogy szünetelteti a termelést.

Éppen ezért a legtöbb ország igyekszik egyéb lelőhelyeket keresni. Japán sikerrel járt, mert 200 évre elegendő, 6,8 millió tonna ritkaföldfémet talált a tengerfenéken. Bármennyire is örömteli ez a hír a japánoknak, a lelőhely 5600 méterrel a tengerszint alatt fekszik, így a nyersanyag a jelenlegi technológiákkal nem termelhető ki. A legnagyobb problémát a SES számára szintén a kitermelés jelenti. Kérdéses, hogy mikorra sikerülne a felszínre hozni a ritkaföldfém-oxidot és számolni kell a storkwitzi emberek ellenállásával is. A helyi lakosok ugyanis aligha örülnének annak, hogy házaik közelében bányászati tevékenységet végezzenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • inkvisitor #7
    Coloradoban ...
    Bocsika.
  • inkvisitor #6
    Belegondolt valaki, hogy miért Kínában termelik ki a 97%-át ezeknek a fémeknek, amikor vannak bányák Coloraqdo-ban, Ausztáliában és még jó pár másik helyen?
    A ritkaföldfémek kitermelése enyhén szólva nem környezetbarát üzem. A bányák környéke alkalmatlanná válik az életre, vagy pedig rettentően drága a kitermelt anyag.
  • sanyicks #5
    milyen szép lenne ha egyszer egy ilyen természeti kincset magyarországon találnának... bár úgy is szétlopnák az elvtársak.
  • Bagoly81 #4
    haza hozzák a munkát, haza hozzák, aztat haza
  • Andr0 #3
    többek között ez is szavatolja Németország ergo az unió stabilitását. Persze ez nem elég sok mindenre, de végre... Európában is lesz ritkaföldfém így a gyártási folyamatok egy részét akár haza is lehetne hozni...
  • wiIlcox #2
    "Helytállónak bizonyultak azok az NDK-s időkből származó adatok, miszerint komoly ritkaföldfém-lelőhely található a szászországi erdők alatt. Közép-Európa ezzel óriási lehetőségekhez juthat." - Közép-Európa? Közép-Európa egy kicsit nagyobb. A németek meg nem hiszem, hogy másnak átengednék.
  • Vaszilij Artyom #1
    szálljuk meg mert ott az alkaida!