MTI

Kína indokoltan korlátozza a ritkaföldfémek exportját

A kínai kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy az ország ritkaföldfém-exportjáról szóló vita rendezésére irányuló kérést a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) eljárási szabályainak megfelelően fogja kezelni.

A minisztérium által kiadott közlemény válasz arra, hogy az Európai Unió, az Egyesült Államok és Japán hivatalosan is a WTO-hoz fordult az exportkorlátozásra vonatkozó panaszával. A dokumentum megállapítja, hogy Kína korábban állandó kommunikációt tartott fenn az érintett országokkal a nyersanyagok - így a ritkaföldfémek - exportjára vonatkozó politikájával kapcsolatban. A közlemény szerint Peking többször is világossá tette, hogy a korlátozással nyersanyagforrásainak és a környezetnek a védelmét, a fenntartható fejlődést kívánja szolgálni.

Miao Vej (Miao Wei) ipari és információtechnológiai miniszter ugyancsak kedden sajnálatát fejezte ki a panaszok miatt, de egyben jelezte, Kína megvédi magát és magyarázatot ad intézkedéseire. Mint mondta, a korlátozás nem irányul egyetlen ország ellen sem és nem is a kereskedelmi protekcionizmus egy formája. A tárcavezető úgy vélte, egyes ritkaföldfémekből a kínai készletek mindössze 20 évig tartanak, ha nem állítanák le a túlzott kitermelést. Kína felfüggesztette a ritkaföldfémekre vonatkozó új kutatási és bányászati engedélyek kiadását; termelési korlátozást léptetett érvénybe és exportkvótát vezetett be. Ezeken túl a kitermeléshez kapcsolódóan szigorította a környezetvédelemre vonatkozó szabványokat.


Hematitdarabok

A ritkaföldfémek 17 elemből álló csoportja nélkülözhetetlen egy sor fontos csúcstechnológiát képviselő termék, így például mobiltelefonok, szélturbinák, elektromos autók, vagy fegyverek gyártásához. A világpiacon a korábbi években a szükségletek 90 százaléka származott Kínából, miközben az ország a becsült tartalékoknak mindössze egyharmadával rendelkezik. A ritkaföldfém bányászat költséges és rendkívül környezetkárosító, ami azt jelenti, hogy a károk helyreállítása tetemes összegeket emészt fel. Kínai kommentárok szerint részben éppen ez az, ami más országokat visszatart a bányászattól, a másik pedig az, hogy a kínai exportárak a rendezetlen belső piaci körülmények miatt igen alacsonyak voltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • pasi29uk #5
  A bánya mellé nyersanyagot feldolgozó gyár, kiszolgáló infrastruktúra és képzett tapasztalt emberek sem ártanak.
 • finizlik #4
  Még jóhogy azt csinál amit akar mivel a SAJÁT földje, senkinek sincs beleszólása.
 • lamer the true #3
  Pontosan. De ha van saját bányád nem vagy kiszolgáltatva. Ezt a kapitalisták, akik csak a pénzben tudnak gondolkodni nem vették figyelembe. A rövidtávú gondolkodás kifizetődőbb volt. De mint mindig a végén mégis többe fog kerülni.
 • pasi29uk #2
  Ha vissza tekintünk láthatjuk, hogy Kína nem igazán volt az élvonalban. De mint az lenni szokott, megnyitották bányáikat (ezzel párhuzamosan) szépen tönkrementek más országokban a kitermelő cégek lásd USA. Most, hogy megtörtént az átrendeződés feltolták az árakat.
  Mit lehet tenni? Beletolni rengeteg pénzt és újra bányákat nyitni. De mi a garancia arra, hogy a kínai fél nem értékeli át újra a stratégiáját és megszünteti a kvótát? Semmi...
 • trollibusz #1
  No igen. Ahogy elveszik a játékát a hatalmaknak, egyből megy a hiszti. Pedig Kína csak egy, már régóta esedékes lépést tett. Ezek a ritka elemek egyesek szerint jóval hamarabb elfogynak, mint az olaj. És ez jelenti a problémát is.