Berta Sándor

Elkészült az első európai külső váz

Az exoskeleton elsősorban ipari munkáknál alkalmazható.

A 2016-ban alapított augsburgi German Bionic megalkotta az első európai külső vázat, amely gyakorlatilag hátizsákként viselhető és lehetővé teszi a nagyobb súlyok cipelését. A Cray X nevű megoldást elsősorban ipari felhasználásra ajánlja a startup. Az exoskeleton felismeri a viselője mozdulatait, lemásolja és felerősíti azokat, ezáltal különleges módon tehermentesíti az illető hátizmait. A külső váz emellett lehetővé teheti az izomrendszerrel kapcsolatos betegségek elkerülését és megelőzését.

A súlyok megemelését egy elektromos motor teszi lehetővé, ezért - a mechanikus modellekkel szemben - a viselőnek nincs szüksége a saját erejére. Beállítható, hogy a motor mennyire segítsen az adott személynek. Peter Heiligensetzer robotfejlesztő, a German Bionic alapítója és műszaki vezetője korábban különböző kutatási projektekben az ember-gép-interakciók alapjaival foglalkozott. A kutatásokból jött a Cray X ötlete. A vállalkozás vezérigazgatója és másik alapítója Armin G. Schmidt, aki már korábban létrehozott és eladott két dolgok internete startupot (Aupeo, ATS).


Az exoskeleton elsősorban olyan munkáknál alkalmazható, amelyeket nem lehet teljesen automatizálni. Eric Eitel, a German Bionic szóvivője kiemelte, hogy a robotok használata csak az ismételt munkavégzések esetén észszerű. Egy autóipari beszállítónál például a Cray X-et gumik felemelésére alkalmazzák. A külső váz 15 kilós súlyt tud kompenzálni. Ugyanakkor az ápolás területén szintén felmerülhet az exoskeleton használatára. Ezzel kapcsolatban nagyon sok megkeresés érkezik a vállalkozáshoz, de ezeket a lehetőségeket egyelőre vizsgálják.

A külső váz automatikusan igazodik a viselőjéhez és - hasonlóan egy okosautóhoz - eltárolja a felhasználó profilját. Eitel közölte, hogy a tanulási üzemmódban a Cray X megtanítható bizonyos dolgokra és visszajelzések adhatók a rendszernek azzal kapcsolatban, hogy az adott beállítások az egyes tevékenységhez kényelmesek voltak-e és segítséget jelentettek-e vagy sem. A beállításokat az exoskeleton a felhőkörnyezetben tárolja és az egyes munkatársak akár a különböző munkatevékenységekhez is eltérő profilokat állíthatnak be. A German Bionic ehhez nem tart igény olyan személyes adatokra, mint magasság és súly. Eitel ugyanakkor nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy később - önkéntes alapon - lehetővé teszik ezek megadását.

A megoldás iránt jelenleg a logisztikában, a kereskedelemben és a feldolgozóiparban van érdeklődés. A Cray X 39 000 euróba kerül és a legnagyobb felvásárlópiacot a robotokkal leginkább ellátott államok jelenthetik. Ezért a jelenleg 50 embert foglalkoztató German Bionic immár Tokióban is kirendeltséget nyitott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frekvency #1
    a súlyáról egy betű sem, pedig a hátadon kell cipelni, meg a hatás-ellenhatás elvéről sem..