Hunter

Exoskeletonok a gyógyászatban

Készen áll a klinikai tesztekre a Berkeley Bionics új exoskeletonja, az eLEGS. Segítségével a gerincvelő sérülés miatt deréktól lefelé teljesen lebénult emberek is újra, viszonylag természetes testtartással járhatnak.

Az eLEGS más külső vázakkal ellentétben nem katonai célokat szem előtt tartva, emberfeletti erő biztosításával készült, hanem kifejezetten egy rehabilitációs eszközként került fel a tervezőasztalra. Célja a gerincvelő sérüléseket elszenvedett emberek járási funkciójának helyreállítása, valamint a vérkeringés és az emésztés javítása.

Az eLEGS egy hátizsákba ágyazott vezérlő panelből, valamint a hozzá kapcsolódó robotlábakból áll. A lábakat négy motor működteti, melyek a csípő két oldalán, valamint a térdeknél helyezkednek el. A bokaízületet passzív rugók vezérlik, melyek megfelelő szögben tartják a lábat, amikor földet ér, a saroktól egészen a lábujjakig. A robotláb érzékelői helyzet információkat küldenek a vezérlőegységhez, ami meghatározza, hogyan, milyen mértékben hajoljanak az ízületek, illetve szabályozzák magát a járást. Az energiaellátást lítium-kobalt akkumulátorokkal oldották meg.

Bár az eszköz elbírja viselője súlyát, az egyensúly megtartása a használóra hárul. Ezt mankókkal oldották meg, melyek egyben a rendszer vezérlésének szerves részei is. Egy lépés megtételéhez a külső váz viselőjének le kell nyomnia a lépő lábbal ellentétes mankót. Hasonló mozdulatokkal, a két mankó egyidejű lenyomásával érhető el az ülő helyzetből állóba történő váltás, vagy a fordulások kivitelezése. A kaliforniai Berkeley Bionics állítása szerint az eLEGS rendelkezik a legnagyobb térdhajlítási tartománnyal a jelenleg létező összes exoskeleton közül, így minden korábbinál természetesebb testtartást biztosít viselőjének.

Nem az eLEGS az egyetlen rehabilitációs céllal készült külső váz. Az izraeli Argo Medical Technologies "ReWalk" névre keresztelt eszköze hasonló, némileg vaskosabb kialakítással rendelkezik. Jelenleg már folyik a klinikai tesztelése, és a hírek szerint 12-18 hónapon belül piacra is dobhatják az Egyesült Államokban.

Grant Elliot, az MIT Media Lab exoskeleton kutatója szerint az eLEGS-hez és izraeli megfelelőjéhez hasonló rehabilitációs eszközök kifejezetten biztatóak, bár használatuk jelentős koncentrációt igényel, illetve nem igazán alkalmasak a szűk helyeken való közlekedésre. A New Scientistnek tartott bemutatón az eLEGS viselők - köztük a felvételen is szereplő hölgy, Amanda Boxtel, aki 18 évvel ezelőtt egy síbalesetben bénult le deréktól lefelé -, képes volt egészen szűk tereken, például egy zsúfolt szoba bútorai között is minden nehézség nélkül elnavigálni.


A Berkeley Bionics szeretne karcsúsítani eszközén, többek közt kisebb akkuk és vékonyabb merevítők alkalmazásával, nyilatkozott Jack Fogelin, a cég műszaki igazgatója, aki szerint a végcél egy olyan váz megalkotása, amit akár a ruha alatt is viselhet tulajdonosa. Az amerikai cég a jövő év elején tervezi a klinikai tesztek elindítását és becsléseik szerint egy felső kategóriás tolószék árában, megközelítőleg 100 000 dolláros áron tudják majd piacra dobni az eLEGS-et.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Thaison #38
    Nem semmi az biztos, de ha belegondoltok vissza adhatja a járás érzetét...direkt mondom hogy érzetét mert azért biztos nem lesz teljesen ugyan olyan. Annak akinek ilyen problémája van(lebénult) annak ez egy nagy megváltás lehet, tehát aki megteheti az biztos hogy fizetni fog ért, és ezt ők is tudják azért ilyen drága. Később persze biztosan olcsóbb lesz ha nagy mennyiségben fogják majd gyártani valahol Kínában vagy Indiában:P
  • Loverman #37
    itt van "vadparaszt kán" is úgyhogy nem kell félni hogy egyetértés lesz :)
  • NEXUS6 #36
    Azért kezdjük ott, hogy BP azért elég jó szintkülönbségekkel rendelkező város. A várba pl. az Ostrom-utcában nincs az a kerekesszékes aki felteker.
    Aztán BP elég sok történelmi épülettel rendelkezik. Azért gáz lett volna, ha a várat annak idején akadálymentesítik, hogy a kerekesszékes janicsároknak se okozzon gondot az ostrom.:)

    Aztán ugye az az észnélküli útépítés/felújítás amit itt végeznek az is elég cudar. Amerre járok ott van 1-2 utaca, amit félévenként bontanak föl.
    1. Felújítják az utat.
    2. Felújítják a közműveket.
    3. Megint felújítják az utat.
    4. Megkezdik a Margit-híd felújítását, amihez kapcsolódik.
    5. Gondolom a Margit-híd felújítása után fel kell újítani, mert a teherautók széttaposták. Olyan 1,5-2 év alatt ugyan azt a kis utat valami 4X bontják fel, na ez aztán odatesz az akadálymentességnek rendesen. Gondolom ilyenkor mindenkinek a kisebb gondja is nagyobb, minthogy a rokikat pátyolgassa.
  • NEXUS6 #35
    Csak óvatosan, mert a végén a nagy egyetértésben ez a topik is elhal, ja itt van Molni is, akkor megnyugodtam!:)

    A képmutatással meg úgy vagyok, hogy szerintem általában az ilyen, akinek nincsenek értékei, vagy ha vannak is, de nem biztos bennük.
    Ha pl. annyira büszkék lennénk a magyar borra, akkor valahogy a részegembereket is elviselnénk, szerintem.
    Amszterdamban, ha egy fiatal beszívva fexik az utcán, akkor a rendőr odamegy hozzá, elkéri a címét és hazaviszi.
    Nálunk ugyan ilyen helyzetben régebben oda ment hozzá, elkérte a személyiét, és bevitte, majd megverte. Ma meg egyszerűen nem megy oda hozzá.
    Ez is a kultúra része azért.

    És visszatérve, az aki nem biztos a saját értékeiben az mindig a másokét nézi és mindig a legjobbhoz hasonlítja magát, így a végén szubjektíve ő a leggyengébb mindenben. Akinek viszont van 1-2 értéke, amire büszke, arra akkor is büszke, ha abban nem ő a legjobb adott területen, mert tudja mi van mögötte, a többit, ami nem fontos számára meg lexarja. Ezért mindíg elégedett, még ha nem is ő a legcsúcsabb.
    Mi magyarok mindenben a legjobbak akarunk lenni, mert úgy érezzük semmiben nem vagyunk elég jók, de pont ezért fog ez mindíg is így maradni, ha nem változtatunk a szemléletünkön.
  • Molnibalage #34
    Kivétel? A főváros túlnyomó része semmilyen szinten nem akadálymentes...
  • Kara kán #33
    Egyébként meg kérek engedélyt lelépni, mert most a kolontári iszapáron kell agyalni. Ötletekre ott most nagyon szükség van. :-)
  • Kara kán #32
    Kivétel erősíti a szabályt.
  • Molnibalage #31
    Mindenütt? Te melyik országban élsz?
  • nyalógép #30
    "Nagyon erre nincs is szükség, mindenütt kiharcolták az akadálymentesítést."

    Ajánlom menj át babakocsival a Népstadion metró állomástól a Népstadion Autóbusz állomásra, és megtudod, hogy mennyire van kiharcolva!
  • Kara kán #29
    Szóval, igény az lenne. :-)
    De nem csodálkoznék, ha valamelyik gaz multi innen ellopná az ötletemet, és költöztetőrobotot dobna a piacra. Képesek erre!