Berta Sándor

Jön a böngésző­választás az Androidon

A korábban a Windows esetében már alkalmazott funkció ezúttal a Google operációs rendszerében tér vissza.

Az Európai Bizottság még tavaly júliusban szabott ki 4,34 milliárd eurós bírságot a társaságra az európai uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt. Az EU szerint a Google 2011 óta jogellenes korlátozásokat vezetett be az Android eszközgyártók és mobilhálózat-üzemeltetők számára annak érdekében, hogy bebetonozza erőfölényét az általános internetes keresés területén. A Google elkerülné a további büntetéseket, ezért március végén jelezte, hogy Európában a következő hónapokban fel akarja mérni, hogy melyek az új és a meglévő androidos készülékeken az internetezők kedvenc böngészői, s melyik keresőalkalmazásokat használják.

Most Paul Gennai, a Google termékmenedzsment-igazgatója blogbejegyzésében bejelentette, hogy a Google hamarosan elérhetővé teszi a böngészőválasztást az Androidon. A menedzser egyúttal bemutatta, hogy miként néznek majd ki a gyakorlatban a böngésző- és a keresőválasztó képernyők.


Gennai hangsúlyozta, hogy a külcsín és megmutatott alkalmazások régiónként eltérőek lesznek. A funkció mind a már értékesített, mind az új androidos eszközökön megjelenik majd és azt a Google Play Store egyik frissítésével teszi elérhetővé az óriáscég. A rendszer meg fogja mutatni a feltelepített keresőt és böngészőt, míg a többi alternatíva (a keresőknél például a Qwant, a DuckDuck Go, az Ecosia és Seznam, illetve a böngészőknél többek között a Firefox, a Microsoft Edge, az Opera és a Puffin) szintén látható lesz. A felhasználóknak lehetőségük lesz arra, hogy akár több programot, illetve szolgáltatást is feltelepítsenek a készülékükre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • repvez #3
    na ja a googlet baszogatják azért, mert az user tul lusta megkeresni saját maga másik böngészöt feltenni a telöra, mert ezt eddig is megtehette volna, viszont az almás céget nem baszogatja senki, hogy semmilyen alternativ programot nem használhatnak a termékein .
  • TokraFan #2
    Épp ideje volt már...
  • kvp #1
    En tovabbra is azt varom, hogy Apple ios alatt mikor lesz ugyanez elerheto, meghozza ugy, hogy a Google Chrome sajat motorral is elerheto legyen, ne csak az Apple altal a sajat bongeszojenel hasznalt megoldassal.