Berta Sándor

Kiértékeli az Alexa felvételeit az Amazon

A gyakorlatról a kereskedelmi cég nem tájékoztatta a felhasználókat.

Az Amazon munkatársai hallják, hogy milyen utasításokat adnak az emberek az Alexán keresztül és kielemzik azokat. A cél a beszédfelismerés javítása - minderről a Bloomberg számolt be. A társaság megerősítette, hogy a dolgozói kiértékelik és folyamatosan továbbfejlesztik az Alexát és az annak kiadott beszédparancsokat, ugyanakkor ehhez nem az összes rögzített felvételt használják fel, hanem csupán azoknak egy részét.

A feladattal megbízott csoportok megvizsgálják, hogy mennyire jól dolgozik a szoftver és mennyire pontos a beszédfelismerés. Az elhangzott beszédparancsok bekerülnek a rendszer adatbázisába és arra használják fel, hogy a segítségükkel képezzék tovább az Alexát. Az alkalmazottakat megbízták azzal is, hogy ha érzékeny adatokat találnak, akkor állítsák le az elemzési folyamatot. A munkatársaknak nincs lehetőségük azonosítani az embereket, s ebben segít a titkosítás alkalmazása is.

A felvételek kiértékelésével megbízott szakemberek az Amerikai Egyesült Államokban (Bostonban), Costa Ricában, Indiában és Romániában dolgoznak és átlagosan naponta 9 órán át végzik a tevékenységüket. Egy alkalmazott egy 9 órás munkanap során körülbelül ezer felvétel elemez ki. A gyakorlattal csak az a probléma, hogy semmi sem utal rá az Amazon felhasználási feltételeiben. Az viszont tény, hogy az Alexa beállításai között van egy lehetőség arra, hogy a felhasználók letiltsák az adataik továbbítását a társaság felé azért, hogy javítani lehessen a szolgáltatáson. Alapból azonban ez a tiltás nincsen beállítva, így a vállalat automatikusan kiértékelheti és belső célokra alkalmazhatja az Alexa használatából származó adatokat.

Az Amazon egyik neve elhallgatását kérő munkatársa közölte, hogy azokat a felvételeket is kielemzik, amelyeket véletlenül rögzített a rendszer. Ez általában az esetek körülbelül 10 százalékában történik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #17
  szóval ismét: nem az a gáz, hogy elemzik, hanem az, hogy emberek elemzik. Ha program elemzi az csak annyit csinál amire beprogramozták. Az ember meg olyat is csinál amihez nincs joga:
  https://sg.hu/cikkek/it-tech/136143/ugyfeladatokhoz-is-hozzaferhettek-az-amazon-dolgozoi

  na ezért gáz, ha emberek elemeznek. Az ügyfél adatok meg konkrétan telefonszámok és társai. Ezek meg személyes adatok.
 • t_robert #16
  persze, hogy benne van a továbbítás, hiszen technikailag nem a helyi kütyük elemzik ki az elhangzott hangmintát, hanem távol levő nagyobb teljesítményű rendszerek. Egy profi hangfelismeréshez nem intel atom proci vagy gyenge ARM processzor kell. Hanem ütősebb vas. Pont ezért is buktak meg a korai hangfelismerő rendszerek. a helyi vasak nem voltak alkalmasak a feladatra vagy nem rendelkeztek megfelelő tároló kapacitással a tapasztalatok elraktározásához. Mivel 100 ember nagyjából 100 féleképen mondja ki ugyanazt. A biztos felismeréshez igen nagy kapacitás kell. Az Alexa se igazán rendelkezik 5 GHz-es 128 magos hardverrel és több terra háttértárral és több tucat giga memoriával....
 • t_robert #15
  Magunk közt szólva nem csak az Alexáról van szó, hanem például a Google kereső hangfelismeréséről is. Ma sokkal nagyobb nagyobb sikerrel ismeri fel a bemondott szövegeket, mint pár éve. Vagyis határozottan tanul a rendszer. Nyilván ott is a sikertelen hangmintákat félre teszik későbbi elemzés miatt, amit végül embernek kell meghallgatni és megérteni. Aztán megadni a rendszernek, hogy ember szerint adott hangmintában mi hangzott el. ebből tanul és "okosodik" a rendszer. Máshogyan nem lehet okosítani a hangfelismerő rendszereket. Illetve még egy lehetőség lenne mondjuk a google esetében bediktálok valamit amit nem ismer fel a rendszer vagy félre ismer. akkor nekem aki látom mit ismert fel abból amit mondok, hogy gépeléssel közöljem a rendszerrel, hogy mi ment félre. Az Alexe esetén nem tudok gépelni és egyértelműsíteni. Persze fenn áll a lehetőség, hogy tréfás emberek a jól felismert szövegre is azt fogják mondani, hogy sikertelen és más tartalmat gépelnek be. és ezzel félre viszik a rendszer hatékonyságát.....
 • t_robert #14
  Amúgy mi ezzel a gond. Nyilván tanítani kell a rendszert. Amikor olyan szövegbe ütközik, amit nem tud felismerni. Ezt embernek kell meghallgatni. Hogy aztán megadhassa a rendszernek, hogy hmmm most alsó mucsaröcsögei angol kiejtéssel azt mondták, hogy ......... enélkül honnan tanulna a rendszer és legközelebb se fogja felismerni. ha nem kapcsolható össze személlyel az elemzendő szöveg, akkor nem látok benne problémát.
 • Sequoyah #13
  Amelyik cegnek a reklamozas es a felhasznaloi viselkedes az beletartozik a fo profiljaba, es penzt csinalnak belole, azoknal ez elkerulhetetlen.

  Talan az Apple az egyetlen amelyik nagyon jol megvan a fenti profit nelkul, szoval ha nagyon kene akkor oket valasztanam. De meg bennuk sem bizom meg ennyire, szoval ezek az okoslehallgato keszulekek kimaradnak a haztartasombol...

  Majd ha csinalnak egy olyat ami net nelkul is mukodik, talan...:)
 • Macropus Rufus #12
  lehet én futottam át rajta, de az Alexa felhasználási feltételei közt nem szerepel az, hogy emberek elemeznek bármit is.
  https://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html?nodeId=201809740

  A valahol akkor az Amazon felhasználási feltételei közt van. Azt még nem néztem végig. Qurva hosszú :)
 • ugh #11
  Na igen.
  +1
 • ugh #10
  Az rohadjon meg aki ilyet megvesz.
  Esze mint egy hintalonak.
  Regen az ilyet legalabb felzabalta a kardfogu tigris, vagy kilapitotta egy mamut, beleesett a futohomokba/mocsarba, stb..
  Utoljára szerkesztette: ugh, 2019.04.15. 12:44:35
 • kvp #9
  "szóval előre tudta mindenki, hogy emberekkel elemeztetik ki a szöveget."

  Igen, ez speciel pont benne van a szerzodesi felteteleikben. Az egyetlen gond, hogy a veletlen rogziteseket ki kellett volna szurniuk. (tehat ha nem hangzik el az elejen egyertelmeuen az aktivacios kulcsszo, akkor nem hallgathatjak tovabb a jelenlegi szabalyok szerint) Ez az egyetlen tamadasi felulet a szerzodesben es e miatt elvileg perelhetoek is. (ezert lenne jo, ha a keszulek egyertelmuen es jo hangosan jelezne ha valamiert atvalt rogzitesi modba, ahogy teszi ezt az ujabb google fele megoldas is, joparszor az ejjel kozepen hozva a fraszt a tulajdonosokra, amikor valoszinuleg szoftverhiba miatt bekapcsol)

  A maganjellegu dolgokrol meg csak annyit, hogy ez a tarsasag joindulatan mulik, mivel azt nem garantaltak, hogy ezeket az informaciokat nem fogjak meghallgatni, rogziteni es kesobb ertekesiteni. Az alkalmazottak ellenben szerzodesszegest kovetnek el, ha sajat celra hasznaljak fel a megszerzett informaciokat, amiert a vallalat beperelheti oket.
 • Macropus Rufus #8
  Nem az a gond, hogy továbbítja az adatokat. Mert ez van benne a feltételben, hanem az, hogy utána emberek hallgatják meg elemzik ki... <-- ez már nincs benne a felhasználási feltételben. Ez a gond. Meg persze ki van adva, hogy ha privi a dolog akkor elemzés stop. És garancia arra, hogy az ember stop-ot is csinál? Semmi. Tehát simán lehetséges, hogy 1-2 kíváncsi amazon alkalmazott végig hallgat valami olyat amihez semmiféle köze nincs.