Berta Sándor

Chat­beszélgetéseket is kiadott a Facebook

Egyre több részlet kerül nyilvánosságra a közösségi platform adatkezelési gyakorlatáról. A legnagyobb cégekkel külön, kölcsönösen előnyös megállapodást kötöttek, és számukra jóval nagyobb betekintést engedtek a regisztrált felhasználók életébe.

A legújabb botrányt a The New York Times robbantotta ki. A lap szerint a Facebook összesen több mint 150 céggel kötött megállapodást a felhasználók adatainak kiadásáról. Az érintett társaságok között volt az Apple, az Amazon, a Microsoft, a Sony és a Netflix. A stream-szolgáltató és a Spotify például elolvashatták a Facebook-tagok chatbeszélgetéseit és üzeneteit. A Bing a baráti hálózatokat derítette fel, a Yahoo! a barátok tartalmi bejegyzéseit követte nyomon, míg az Amazon szintén a barátok és ismerősök kapcsolatai adataihoz férhetett hozzá. Ami igazán megdöbbentő volt, hogy a vállalatok, például a Netflix, nem csupán betekintési, vagyis olvasási jogokat kaptak a magánüzenetekbe, hanem írási-szerkesztési jogokat is.

A Netflix úgy kommentálta a felmerült vádakat, hogy 2014 és 2015 között lehetőséget adott az ügyfeleinek arra, hogy a Facebook Messengeren keresztül ajánljanak egymásnak filmeket vagy sorozatokat, de miután a funkciót nem fogadták túl jól az emberek, ezért azt 2015-ben lekapcsolták. A Netflix szóvivője szerint semmilyen időpontban sem fértek hozzá a felhasználók Facebook-üzeneteihez és soha nem is kértek ilyen lehetőséget. Azt ugyanakkor a szóvivő nem tudta megmondani, hogy fennállt-e a hozzáférés technikai lehetősége.

A Facebook közölte, hogy kikérte a felhasználók engedélyét és a partnereiknek is kötelező volt ugyanezt tenniük. A portál mindent elkövet azért, hogy a partnerprogramját visszafejlessze és ismét megvizsgálja az összes olyan interfészt, amelyen keresztül adattovábbítás harmadik fél felé egyáltalán lehetséges. Amennyiben az illetékesek vitatott vagy jogsértő dologra bukkannak, akkor azonnal lekapcsolja a hozzáférést. Az viszont kérdéses, hogy az emberek pontosan tudták-e, hogy mennyi adathoz adtak hozzáférést, illetve mennyi információjukat továbbította a közösségi oldal. Az is kérdéses, hogy az adatok továbbadása és a barátok információinak kiadása törvényes volt-e.

Legutóbb december elején kerültek nyilvánosságra olyan belső dokumentumok, amelyek bepillantást engedtek a Facebook adatkezelési gyakorlatába. Akkor már szintén ismertté vált, hogy a Netflix, a Tinder, az Airbnb, a Badoo és a Lyft exkluzív hozzáférést kaptak bizonyos felhasználói adatokhoz, például megtudhatták, hogy kik az egyes regisztrált tagok a barátai. Ezek voltak az úgynevezett fehér listás megállapodások. Az már júniusban kiderült, hogy a Facebook kivételezett partnerének számított és az adatokhoz hozzáférést kapott az Apple, az Amazon, a BlackBerry, a HTC, a Microsoft és a Samsung. A Facebook a hardverek és szoftverek alkalmazásprogramozási felületeinek elkészítéséhez nyújtott ilyen módon segítséget a nagy cégeknek. Nemrég a brit parlament pedig lefoglalta a közösségi hálózatot üzemeltető cég belső dokumentumait. A bizalmas e-mailek alátámaszthatják, hogy a Facebook tudatosan hozta létre azt a kiskaput, amely a Cambridge Analytica-botrányhoz vezetett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #7
    Szerintem inkább úgy lehetne mondani, a Facebookról derült ki először, hogy görény.
    Vegyük pl. a Google-t vagy a Microsoft-ot, de lehetne sorolni gondolom még jónéhány céget. Ők is mindenhol ott vannak, és régebb óta űzik az ipart, mint a Facebook. Ráadásul a Google nem csak appokat pakol a telefonokra, hanem a telefonok többségén a Google oprendszere van (ok, az Android később indult, mint a Facebook).
  • Sir Cryalot #6
    Karatty karatty deep learning karatty vr karatty Generative adversarial network karatty karatty karatty nagybetűs Karatty big data karatty nagykaratty.

    Juppizmus 2018 összefoglaló.
  • ninet99 #5
    tök mindegy az egész, mi az állam birkái vagyunk, azt tesznek amit akarnak. Itt annyiról van szó hogy nehogy már egy magáncég adatokkal üzleteljen, ez az állam reszortja. Lásd: végpontokon titkositott üzenő szolgáltatásokat kényszeritenek kiskapu átadására, internetszolgáltató (ahol átmegy minden kommunikáció) monitorozva van ahogy a gerinchálózatok is. Minden emberről profilt készitenek algoritmusok, minden ki van elemezve mikor mi érdekel mire keresel, mit nézel meg, de még azt is min hány másodpercig tartod az egered valamin. Kémprogramok telepitése az állampolgárok eszközeire engedélyezett (lásd mindenki potenciális terrorista), robotok vizsgálnak minden kommunikációt, beleértve a telekommunikációt is. Listákra tesznek automatikusan embereket, műholdak kamerájáról az is megnézik hány hajszálad nőtt tegnap stb stb. Miről beszélünk akkor ? Am Google nem különb, mikrofonnal is állandó lehallgatásban van MINDENKI, azt is tudják mikor ülsz a budira. Itt max az állam lehet felháborodva, hogy más is hozzájuthat az adatokhoz nem csak ők
  • jkedzs #4
    gyíkember.
  • kvp #3
    Az remelhetoleg eddig is tiszta volt hogy a facebookos/messengeres maganbeszelgeteseket mindenki latja. Marmint barki megnezheti aki kivancsi ra es ert egy picit hozza. Torolni pedig nem lehet, csak sajatmagunk elol rejthetjuk el az adatokat.

    Minden online kommunikaciot ugy kell kezelni hogy publikus, tehat minden ismerosunk tudhat rola. Meg az osszes marketinges, titkosugynokseg es bunozo is.
  • Nos #2
    A cambridge analytica miatt a héten indítottak eljárást. Kiváncsi vagyok mi lesz a vége. Az egyértelmű, hogy komolyabb szabályozás kell, de annyiban védeném őket, hogy ők az első olyan cég, aki ennyi infóval rendelkezik az emberek viselkedéséről. Ez egy tanulási folyamat most a jogalkotók felől is, és talán őke sem mindig tudták, hogy mia van a kezükben. Nagyon kíváncsi vagyok hová jut a szabályozás egy-két évtized múlva. Vigyázni kell, hogy az első ilyedtségben nehogy túlságosan gúzsba kössük a lehetőségeket. Foglalakozok adat analízissel, kezdő szinten machine learninggel, deep learninggel is, és ezeket megfelelően használva ezek az adatok nagyon jó dolgokra is felhasználhatók lennének. Amitől félek: 1. túl lesz tiltva a felhasználásuk, ezért egy csomó általánosan hasznos dolog sem lesz használhat. 2. túl lesz tiltva, de az állam teljes elérést kap, így manipulálhatja az embereket. Asszem ezt nagyon nehéz lesz megfelelően szabályozni.
  • TokraFan #1
    Hát igen, a kis tejfölös szájú hülyegyerek és kis csapata remélem minimum perelhető lesz ezért, de azt sem bánnám, ha lesittelnék, bár nem fogják. .