Gyurkity Péter

Szúnyogok is terjesztik a mikroműanyagokat

Ezáltal pedig a táplálékláncba is bekerülnek a káros anyagok, komoly veszélyt jelentve.

Az óceánok felszínén lebegő hatalmas szeméthegyek, valamint ezek eltakarításának problematikája kapcsán már mi is többször írtunk a mikroműanyagok jelenlétéről, amelyek elsősorban az állatvilágra jelentenek veszélyt. Egy új tanulmány szerint azonban a levegőben, szúnyogok által is terjedhet a szennyezés, amivel ennek egy további formáját tárhatjuk fel.

A Reading Egyetem szakemberei állították össze a részletes anyagot, amely szúnyoglárvák, valamint a felnőtt egyedek folyamatos megfigyelésén alapult. A közlemény szerint azt vették észre, hogy a lárvák elfogyasztják a vízben lévő mikroműanyagok egy részét (amelyek sokban hasonlítanak a kozmetikai termékekben megtalálható apró műanyag labdákra), ezek pedig felnőtt korukban is bennük maradnak, vagyis a szúnyogokat elfogyasztó állatok szintén tartalmazzák őket. Tekintettel arra, hogy a szúnyogok számos eltérő állatfaj egyedeinek étlapján szerepelnek, emellett pedig számos rovar a lárvákhoz hasonló környezetben él, itt felmerül a madarak, denevérek, pókok, valamint egyéb fajok veszélyeztetettsége, amivel kapcsolatban leszögezték, hogy ezt eddig egyszerűen nem vettük figyelembe, vagyis a szennyezés terjedésének egy számunkra új útvonalát térképezhetjük most fel.

A probléma nagy valószínűséggel jelentős, bár azt még nem tudjuk felmérni, hogy az állatvilág (és ezen keresztül az emberek) pontosan mekkora veszélyben forognak. A szúnyogok megvizsgálása ráadásul csak egy a rendelkezésre álló eltérő példák közül, így a különböző rovarok részletes vizsgálatával további adatokat gyűjthetünk be. Leszögezték, hogy ugyan ők laboratóriumi körülmények között figyelték meg a lárvákat, valamint a felnőtt példányokat, ez a folyamat nagy valószínűséggel a környezetben is végbemegy, mi több, ez már jó ideje zajlódhat. Több ország, így például az Egyesült Királyság, már betiltotta az ilyen mikroműanyagokat tartalmazó termékeket, mivel azonban a probléma súlyát csak most igyekszünk felmérni, itt még kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket.

Az biztos, hogy a műanyag termékek és az általuk okozott szennyezés jó ideig velünk marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #7
    Fogjunk össze végre emberek! Mentsük meg a kiba szúnyogokat! XD
  • ostoros #6
    Biztos? Szerintem nem annyira biztos.
  • overseer-7 #5
    biztos nem csak szúnyogot esznek azok a szerencsétlen madarak és pókok..

    múltkor láttam egy pókot.. zümmögésre lettem figyelmes és láttam az ablak sarkában egy pók megfogott egy kb 20x nagyobb bögöly legyet.
    amikor közel ment hozzá hogy betekerje a légy beindította a zümmögést.. és elzavarta vele. vagy 2 napig zümmögött a légy.. de végül a pók betekerte..
    Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2018.09.24. 02:29:39
  • ostoros #4
    "tekintettel arra, hogy a szúnyogok számos eltérő állatfaj egyedeinek étlapján szerepelnek, emellett pedig számos rovar a lárvákhoz hasonló környezetben él, itt felmerül a madarak, denevérek, pókok, valamint egyéb fajok veszélyeztetettsége"

    Szóval úgy érted, hogy a táplálék forrásukat megölnéd, és emezek is éhezzenek halálra. :D

  • overseer-7 #3
    a pókok maradhatnak..
    viszont a szúnyogok és kullancsok ellen csináljunk pusztító vírust és töröljük el ezeket az élősködő fajokat a föld színéről.

    Senkinek nem érdeke, hogy ezek az undormány fajok létezzenek.
    még az állatokat is terrorizálják.. igazi terrorista fajok
  • TokraFan #1
    "pókok, valamint egyéb fajok veszélyeztetettsége"

    Pókokért nem kár, felőlem kipusztulhatna az összes undormány minden alfajával együtt a p*csába...