Gyurkity Péter

Két érdekes exobolygóra bukkant a NASA

Ezek egyike a lakható zónában helyezkedik el, a másik pedig a James Webb révén került elő.

Az amerikai űrügynökség a napokban két izgalmas bejelentésre kerített sort, amelyekben további exobolygók regisztrálásáról számolnak be. Mindkét példány érdekesnek tűnik, azonban ennek oka igencsak eltérő.

A Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) felhasználásával a kutatók a hivatalos közlemény alapján már tavaly felderítették a tőlünk mintegy 100 fényévre lévő rendszert, amelynek magját egy M-típusú törpecsillag alkotja. Ezen csillag körül eddigi ismereteink alapján 3 kísérő keringett, amelyek közül az egyik a lakható zónán belül helyezkedett el, most viszont egy negyedik planétát is regisztráltak, amely ennek megfelelően a TOI 700 e nevet kapta meg. Ez utóbbi 28 nap alatt kerüli meg csillagát, jó eséllyel mindig ugyanazon részét mutatja felé, viszont még így is előfordulhat, hogy folyékony víz van jelen rajta – ahogy azt a „d” esetében is remélik. A szakemberek szerint amennyiben a csillag némileg közelebb lenne, illetve a bolygó nagyobb lenne, már korábban rábukkantak volna erre a példányra, erre viszont csak most került sor.

Egy másik hasonló bejelentésben arról, olvashatunk, hogy a fellövése óta több fontos eredményt felmutató, legutóbb pedig ősi galaxisokat fotózó James Webb szintén rábukkant egy exobolygóra, ez pedig most először valósult meg. Az LHS 475 b szinte teljesen megegyezik a Föld méretével, tőlünk 41 fényévre található, ennél is fontosabb viszont, hogy a mostani visszaigazolással megnyílik az út számos további példány megfelelő felmérése, azok visszaigazolása felé. Azt még ugyan nem tudják, hogy a bolygónak van-e saját légköre, az viszont kizárt, hogy ez metánban gazdag lenne, mint ahogy azt a Titán esetében láthatjuk.

A munka mindkét eszköz esetében folytatódik, ezek segítségével további hasonló bejelentésekre számíthatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!