Berta Sándor

Manipulálhatták a Tidal statisztikáit?

A lépésnek köszönhetően két zenész több pénzt kaphatott.

A Dagens Naringsliv norvég újság, valamint a Music Business Worldwide és az Agence France-Presse hírügynökség kiderítették, hogy minden bizonnyal manipulálhatták a Tidal zenei stream-szolgáltató lejátszási statisztikáit Beyoncé Lemonade és Kanye West The Life of Pablo című zenei albumának az esetében. A manipulációknak köszönhetően a két zenész sokkal nagyobb részesedést kapott a Tidal bevételeiből, mint a többi kollégája.

Az eset pikantériája, hogy a zenei stream-szolgáltató Beyoncé férjéé és egyben West korábbi vetélytársáé, Jay Z rapperé. Jay Z még 2015-ben vásárolta meg a céget 56 millió dollárért a Project Panther nevű társaságával közösen. Beyoncé és West exkluzív módon a Tidal kínálatában tették elérhetővé 2016-ban a Lemonade, illetve a The Life of Pablo című zenei albumukat.

A Dagens Naringsliv cikke a norvég kiber- és információbiztonsági központ (CCIS) elemezésein alapul. Ezekből láthatóvá vált, hogy a Tidal rendszerében a két album zeneszámai esetében több mint 320 millió hamis lejátszás jelent meg. Néhány felhasználói fiókot gyanús lejátszási mintákat jellemeztek, például a dalokat ezredmásodpercre pontosan 6 percenként játszották le. Ez azt jelenti, hogy a Tidal egyik felhasználója 24 óra alatt 251 alkalommal játszotta le a zeneszámot.

A Tidal ügyvédje a norvég újságnak tagadta, hogy manipuláció történt volna és azt állította, hogy az adatokat ellopták, a cikk pedig hamis dolgokat tartalmaz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KoLaMan #2
    Hogy őszinte legyek, én azon lepődök meg, hogy nem nagyságrenddel több eset kerül napvilágra.
  • Tetsuo #1
    Valaki meglepődik ezen?