Berta Sándor

A Warnerrel is megállapodott a Facebook

A közösségi oldal kibővítette a zeneiparral folytatott együttműködését.

A Facebook képviselői licencszerződést kötöttek a Warner Music Group zenei kiadóval, amelynek köszönhetően mind a közösségi platformon, mind az Instagram, a (Facebook) Messenger és az Oculus Rift esetében az eddiginél sokkal több zenei tartalom jelenhet meg. A Facebook regisztrált tagjai ugyanis a jövőben legálisan tölthetnek fel zeneszámokat és videókat a Warner Music kínálatából. A kiadó többek között olyan előadókat és együtteseket képvisel, mint az AC/DC, Beyoncé, Cher, a Coldplay, Ed Sheeran, az Iron Maiden, a Led Zeppelin, a Metallica, a Red Hot Chili Peppers és a ZZ Top.

A közösségi portál nagy erőkkel azon igyekszik, hogy háttérbe szorítsa a YouTube-ot a videós piacon, és több százmillió dollárt fizet a zenei kiadóknak azért, hogy a felhasználók legálisan tölthessenek fel a platformra zeneszámokat. Ezért már licencmegállapodást kötöttek a Sony/ATV Music Publishing céggel, amely a világ legnagyobb zenei kiadója, és az egyezmény szintén kiterjedt a közösségi honlap mellett az Instagramra és az Oculus Riftre is. 2017 vége előtt a Facebook hasonló együttműködési megállapodást írt alá a Universal Music Group zenei kiadóval is.

A Facebook nem csupán a YouTube kihívója lenne, hanem az olyan óriáscégek mögé is szeretne felzárkózni, mint az Apple és a Google. Ole Obermann, a Warner Music Group digitális vezetője kijelentette, hogy a megállapodásnak köszönhetően kibővülhet a zenei streamelés univerzuma és többi bevételekhez juthatnak a zenészek. A szerződés pénzügyi részletei nem ismertek. Eddig is számtalan esetben jelentek meg zenei felvételek a Facebookon, de azokat a platform kénytelen volt törölni, mert szerzői jogsértést jelentettek. A kiadókkal kötött megállapodásokkal gyakorlatilag minden fél jól jár, mert a zenészek további bevételekhez juthatnak és egyúttal sikerül jelentős mértékben csökkenteni a szerzői jogsértések számát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!